Näistä pahiksista on pakko pitää

darthvader

Mikä tekee elokuvasankarista sankarin? Maailman pelastaminen toki, mutta usein elokuvan päähenkilöstä kasvaa todellinen sankari vasta siinä vaiheessa, kun hän saa vastaansa tarpeeksi kiinnostavan vastavoiman, pahiksen, josta on todellista vastusta. Kiehtovaa sankarihahmoa harvoin kasvaa ilman häntä haastavaa vastustajaa ja joskus elokuvien pahiksista kasvaakin jopa sankariakin kiinnostavampia hahmoja.

Elokuvan pahis voi olla syntynyt pahaksi tai hän voi olla muuttunut pahaksi olosuhteiden pakosta. Kiinnostavimmat pahikset ovat kompleksisia hahmoja, joiden menneisyydessä jokin on saanut heidät kasvamaan kieroon. Joskus pahuus on voittanut ihmisen sisällä alkujaan asustaneen hyvän kokonaan, mutta joskus paha lunastaa pahat tekonsa kääntymällä lopulta hyväksi. Usein parhaat pahishahmot ovat äärimmäisen älykkäitä ja siksi saavat sankarihahmon todella työskentelemään jotta hyvä voittaisi, eli luovat elokuvan tarinaan kunnollista vastusta ja draamaa.

Toimituksemme listaa kymmenen mielenkiintoisinta elokuvien ja tv-sarjojen pahishahmoa. Kriteereinä pidimme hahmon kiehtovuutta, moniulotteisuutta ja potentiaalista kasvua sekä näyttelijätyön laatua. Varsinaisten kauhuelokuvien hahmot päätettiin jättää listauksesta pois siksi, että halusimme mukaan monipuolisesti eri genrejen elokuvia ja kauhuelokuvat olisivat muuten dominoineet listaa liikaa. Myös animaatiot on jätetty listan ulkopuolelle, vaikka niistä löytyvätkin monet elokuvien ilkeimmät naishahmot – ilkeitä äitipuolia ja pahoja noitia on Disneyn ja Ghiblin animaatiot puolillaan.

Hannibal Lecter (Uhrilampaat, Hannibal)
Thomas Harrisin kirjoista valkokankaalle ja televisioon siirtynyt, hirmuinen ja älykkyydessään lyömätön sarjamurhaaja Hannibal Lecter pääsee listallemme kahden näyttelijän voimin. Anthony Hopkinsin miespääosa-Oscarin arvoisesti esittämä hahmo elokuvassa Uhrilampaat sekä Mads Mikkelsenin viileällä ilmeettömyydellä esittämänä tv-sarjassa Hannibal tämä hahmo antaa vastassaan olevalle agentille tiukan vastuksen, kiehtoo julmalla älykkyydellään ja magneettisella katseellaan.

I don’t, I don’t want to kill you! What would I do without you? Go back to ripping off mob dealers? No, no, NO! No. You… you… complete me.

Jokeri (Batman, Yön ritari)
Kumpi on parempi Jokeri, Jack Nicholson vai Heath Ledger? Valinta on vaikea, mutta siitä voimme olla yksimielisiä, että hahmona Jokeri on erittäin hieno pahis, jota ilman Batman olisi paljon vajavaisempi sankari. Batmanin tärkein vastustaja on nimensä mukaisesti monikasvoinen, äärimmäisen älykäs ja pahuudessaan täydellisen arvaamaton. Nicholsonin Jokerista huokui taidokas hulluus, mutta Ledger vei hahmon arvaamattomuuden ja taidon luoda kaaosta kokonaan uudelle tasolle.

jokeri_800

Darth Vader (Tähtien sota, Imperiumin vastaisku, Jedin paluu)
Mikään pahislistaus ei olisi täydellinen ilman Darth Vaderia, eikä Luke Skywalkerin sankarihahmo olisi mitään ilman Vaderin pahuutta huokuvaa olemusta. Mustaan viittaan ja kypärään pukeutuva, hankalasti hengittävä hahmo oli ensimmäisen Tähtien sodan ilmestymisen aikaan vaikuttava näky, mitä korosti hahmon tapa tappaa alaisiaan näkymättömän voiman avulla. Pelkkä fyysinen olemus ei kuitenkaan tee Vaderista yhtä elokuvahistorian muistettavimmista hahmoista, sen tekevät Imperiumin vastaiskun yllättävä paljastus ja Jedin paluussa nähtävä lunastus.

Loki (Thor, Thor: The Dark World, The Avengers)
Kidutettu, väärinymmärretty vai täysi psykopaatti? Riippuu keneltä kysyy, mutta yksi asia on varma: Loki on aikamme pidetyimpiä pahiksia ja suosiossaan suurempi kuin Avengersin yksinkertaisemmat sankarihahmot. Tom Hiddlestonin taidolla ja monikerroksisella tulkinnalla esittämä Loki on hurmaava, oikukas, vaarallinen ja suuruudenhullu. Kenties anti-sankari, joka tulee olemaan ratkaisevassa asemassa kun aika koittaa. Lokin sarkastinen luonne yhdistettynä vaarallisen komeaan ulkonäköön takaavat että tämä pahis ei lähiaikoina poistu mihinkään. Ilman akilleen kantapäänään toimivaa synkkää velipuoltaan Thorin sankarillinen hahmo jäisi huomattavasti yksiulotteisemmaksi.

loki_800

I am your number one fan. There is nothing to worry about. You are going to be just fine. I am your number one fan.

Annie Wilkes (Piina)
Stephen Kingin samannimiseen romaaniin pohjautuva Piina toi Kathy Batesille naispääosa-Oscarin. Annie Wilkesin rooli onkin moniulotteisuudessaan yksi aikamme kiehtovimpia naispuolisia pahiksia. Kiltteyden pukuun kiedottu äärimmäinen pahuus pääsee valloilleen, kun Annie pelastaa suosikkikirjailijansa auto-onnettomuudesta, mutta ottaa tämän panttivangikseen. Batesin sympaattisten kasvojen takaa paljastuva pahis on ristiriitaisuudessaan täydellinen. Kuka tarvitsee vihamiehiä, kun fanit ovat tällaisia?

anniewilkes

Agent Smith (The Matrix)
Ensimmäinen The Matrix -elokuva määritteli tieteistoimintaelokuvan uudelleen vuonna 1999. Siinä vastakkainasettelu Keanu Reevesin esittämän Neon ja musta puku päällään patsastelevan, ilmeettömän agentti Smithin välillä säkenöi hahmojenvälistä kemiaa. Hugo Weavingin Smith on armoton, älyllisesti ylivertainen kone, jonka täydellisesti artikuloidut lauseet jäävät kaikumaan katsojan mieleen. Viileydessään hän on määrätietoinen, mutta kasvavat inhimilliseksi määritellyt tunteet muokkaavat Smithin konemaisuutta ja tekevät alussa robottimaisesta pahiksesta mielenkiintoisemman. Smithin negatiivisten tunteiden ilmentäjänä Weaving on täydellinen.

agentsmith_800

Alex DeLarge (Kellopeliappelsiini)
Stanley Kubrickin vuonna 1971 ohjaamassa, kulttistatukseen nousseessa Kellopeliappelsiinissä Malcolm McDowell esittää Alex DeLargea, nuorukaista, joka nauttii ihmisten kiusaamisesta, kiduttamisesta ja raiskaamisesta. Hahmossa on yhtä aikaa nuoruuden viatonta vallattomuutta ja laskelmoivuudessaan suoranaista pahuutta. Kokovalkoisiin puettu, musiikin tahtiin ilkeyksiään tekevä Alex joutuu myöhemmin kohtaamaan menneisyytensä, minkä vuoksi raakalainen alkaa muuttua pahuuden ruumiillistumasta anti-sankariksi.

alexdelarge

So, gentlemen, let’s discuss the prospect of ending the war tonight.

Saksalaiset Hansit (Die Hard, Kunniattomat paskiaiset)
Saksalaisia pahishahmoja on nähty elokuvahistoriassa joukoittain. Kaksi Hans-nimistä hahmoa on kuitenkin ylitse muiden ja päädyimme -logiikkaa uhmaten- niputtamaan nämä kaksi samaan pakettiin. Ensimmäisessä Die Hard -elokuvassa John McClanen vastustajana nähdään Alan Rickmanin ansiokkaasti esittämä Hans Gruber, joka voidaan myös nähdä McClanen sankarin luojana. Quentin Tarantinon ohjaamassa elokuvassa Kunniattomat paskiaiset nähdään puolestaan yksi kiehtovimpia natsipaskiaisia: Christoph Waltzin esittämä Hans Landa. Landan kultturelli hienostuneisuus ja kielitaito antavat hänen julmalle hahmolleen kiehtovaa tarttumapintaa.

Crowley (Supernatural)
Demoni, Helvetin kuningas. Sarkastinen, sanavalmis ja aina valmis pieneen flirttailuun. Hurmaavan ja tyylikkään ulkoasun ei saa antaa hämätä, sillä Mark Shepardin esittämä hahmo on tv-sarja Supernaturalin juonittelevin, kavalin ja kiinnostavin pahis. Hahmossa yhdistyvät kaikki ne puolet jotka tekevät pahiksesta erinomaisen. Läpeensä mätä, kyllä, mutta silti niin vastustamattoman hyvä. Oivallinen vastus Winchesterin (anti-)sankarillisille veljeksille.

crowley_800

Spike (Buffy vampyyrintappaja)
Tv-sarjassa Buffy vampyyrintappaja toisella tuotantokaudella esitellään James Marstersin esittämä Spike, vampyyri, jonka elämäntarkoituksena on tappaa mahdollisimman monta vampyyrintappajaa. Spike näyttää Billy Idolilta, puhuu ärsyttävän ihanalla brittiaksentilla ja kuuntelee autossaan Sex Pistolsia, mutta hahmon kiinnostavuus ei rajoitu ulkokultaisiin asioihin. Kyseessä on yksi sarjan kompleksisimmista hahmoista, jolle sarjan mittaan annetaan kiinnostava historia ja mahdollisuus kasvaa hahmona yksiulotteisesta tappajasta mittasuhteisiin, joita alussa ei voinut edes kuvitella.

spike_800

Kommentit