Nälkäpeli – Matkijanärhi, osa 1 ei luota sanomaansa

nalkapelimatkijanarhiarvostelu

Matkijanärhi, osa 1 onnistuu suututtamaan kirjojen ystävät sekä ne elokuvasarjan fanit jotka ymmärtävät mistä tarinassa on oikeasti kyse. Miksi? Taisteluareenoilta Panemin eri vyöhykkeille siirtynyt kertomus vallankumouksesta, sorretun kansan nousemisesta viimeinkin vastaiskuun ja nuoresta naisesta sen vastentahtoisena esikuvana on vesitetty tuomalla yhdeksi kantavaksi teemaksi romantiikka. Se kolmiodraama jota alkuperäisessä tarinassa ei nosteta etualalle on nyt joidenkin tahojen toiveista lujasti etulinjassa. Kahden elokuvan ajan mukana nousevassa kapinassa elänyt tarina tuntuu rakkausongelmiin keskittyessään petokselta johon ainoastaan Capitolilla on pokkaa. Nälkäpeli-sarja tuntuu loppuaan kohden myöntyvän teinityttöjen toiveille, uskoen että näitä kiinnostaa enemmän se kumman Katniss valitsee kuin vakavampien teemojen käsittely.

Katniss yhdessä perheensä ja Galen (Liam Hemsworth) kanssa elää Capitolilta piilossa alue 13:lla jossa kapinalliset rakentavat armeijaansa ja hiovat taktiikkaansa. Vastarintaliikkeen johtajaksi on noussut toinen vahva naishahmo, Julianne Mooren esittämä Presidentti Alma Coin, joka yhdessä Plutarch Heavensbeen (Philip Seymour Hoffman) kanssa uskoo propagandan voimaan. Metodin on todettu toimivan kautta ihmiskunnan historian. Vallankumous tarvitsee keulakuvan, näennäisen johtajan, jotain mihin uskoa. Katniss, joka ei ole koskaan halunnut sankarin viittaa harteilleen, tekee kaiken ainoastaan perheensä ja rakkaidensa vuoksi. Mutta kuten tyttö on osoittanut selvittyään hengissä kahdesti tappavalla areenalla, on hänessä sisua joka tuskaisimpina hetkinä kiteytyy raudanlujaksi tahdoksi kaataa mielivaltaisesti ylivoimaansa käyttävä vastustaja.

nalkapelimatkijanarhi

Parhaimmillaan ongelmallinen välitarina on Presidentti Snown (edelleen erinomainen Donald Sutherland) viritellessä valkoisin ruusuin koristeltuja aselankojaan kapinallisten ympärille, käyttäen vangiksi jäänyttä Peetaa (Josh Hutcherson) ruuvipuristimena ja omana totuuden torvenaan. Viriävä sota Capitolin ja muiden Panemin vyöhykkeiden välillä on omaa totuuttaan julistavien osapuolten huutokilpailu – aseina nuoret ihmiset joiden persoonia käytetään häikäilemättä hyväksi. Samalla se on sotaa puhtaimmillaan eikä nuorten elokuvasarjaksi miellettävä tarina sitä juurikaan kaunistele. Nälkäpeli-sarja on aina onnistunut vetelemään katsojan tunnenaruista tehokkaasti, luottaen Jennifer Lawrencen uhonomaiseen karismaan sekä futuristisen synkkään maailmaan.

Resepti toimii sillä Matkijanärhi, osa 1 on komeaa katsottavaa vaikkakin samanaikaisesti se on mahtipontinen kaaos, joka meinaa hukuttaa sanomansa alleen. Se kaataa katsojan silmien eteen sodan satoa turhia runoilematta, asettelee pelinappuloita laudalle finaalia varten ja luottaa erinomaiseen näyttelijäkaartiinsa. Haymitchin ja Effie Trinketin persoonien muutos sidotaan asian vakavuuteen, haluten korostaa shown olevan ohi. Lisää militaristista uskottavuutta tuodaan valtavalla määrällä uusia hahmoja, vaikka edelleenkin tuntuu että Stanley Tuccin Caesar Flickerman varastaa koko shown. Hahmon pitäisi juontaa Oscar-gaala.

Toiseksi viimeinen osa vie tarinaa suuntaan jota emme halua. Se syö vakuuttavasti uskottavuutta aatteen palolta ja siltä mikä teki Nälkäpeli-sarjasta hienon, yrittäen lytistää nuoren sankarittaren tarinan rakkausdraamaksi, aliarvioiden katsojia. Onko väärin toivoa että tulevan sodan kaaos hukuttaisi tylsän ja niin ennalta-arvattavan tarinankaaren alleen?

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

NÄLKÄPELI – MATKIJANÄRHI, OSA 1  Ohjaus: Francis Lawrence
Käsikirjoitus:Peter Craig. Perustuu Suzanne Collinsin romaaniin Hunger Games – Mockinjay.
Pääosissa: Jennifer Lawrence, Liam Hemsworth, Josh Hutcherson, Donald Sutherland, Julianne Moore
Alkuperämaa: USA 2014
Genre: Seikkailu / Scifi
IMDb

Kommentit