Nälkäpeli vs. Battle Royale

hgvsbr_featured

Uusintajulkaisuna Nälkäpelin kotiteatterijulkaisun alla!

Suzanne Collinsin nuortenkirjaan perustuva Nälkäpeli teki ensi-iltaviikonloppunaan ennätystuloksen. Monet kirjatrilogian ystävät ylistivät elokuvaa uskolliseksi kirjalle ja vakavasti otettavat elokuvakriitikotkin myhäilivät tyytyväisinä ja kommentoivat elokuvan olevan aidosti toimiva. Jennifer Lawrencen esittämän Katniss Everdeenin kuvailtiin olevan “2000-luvun ensimmäinen aidosti merkittävä naissankari, joka ei ole pelkkä sarjakuvaklisee tai nuorten miesten yliseksualisoitu päiväunien kohde” (Tuomas Riskala, Iltalehti). Filmitähden neljän tähden arvion elokuvasta voi lukea täältä >>

Monet suhtautuvat kuitenkin Nälkäpeliin skeptisesti ja ottavat sen vertailukohdaksi japanilaisen, vuonna 2000 valmistuneen Battle Royale -elokuvan. Filmitähti päätti tehdä vertailun näiden kahden, samasta aihepiiristä ponnistavien elokuvien eroista ja yhtäläisyyksistä. Vertailussa on otettu huomioon pelkästään molempien ensimmäinen elokuva ja jätetty huomiotta kirjaversiot ja jatko-osat.

Tapahtumat

Battle Royalessa yhteiskunta on kyllästynyt ylimielisiin ja opettajiaan kiusaaviin nuoriin ja kehittänyt Battle Royale -pelin, missä 42 teini-ikäistä viedään autiolle saarelle. Saarella heidän tulee taistella toisiaan vastaan niin kauan, että hengissä on enää yksi. Pelin kaikki 42 osallistujaa tuntevat toisensa kahta “mustaa hevosta” lukuunottamatta – he ovat keskenään luokkatovereita, ystäviä, rakastavaisia.

Nälkäpelissä valtaa pitävä hallitus haluaa pitää kansalaiset kurissa ja järjestyksessä estämällä kapinoinnin. Vallankäytön äärimmäinen muoto on vuosittain järjestettävä Nälkäpeli, johon jokaiselta alueelta valitaan yksi tyttö ja yksi poika, yhteensä 24 osallistujaa. Voittajia on Nälkäpelissäkin vain yksi, muut on tapettava. Nälkäpelin osallistujat eivät yleensä tunne toisiaan muuten kuin korkeintaan saman alueen kaksi osallistujaa.


Henkilöhahmot

Nälkäpeli kertoo tarinaansa pääasiallisesti yhden henkilön näkökulmasta. Nuori Katniss Everdeen on aluksi tavallinen tyttö, joka huolehtii isän kuoleman jälkeen henkisesti hauraaksi käyneestä äidistään ja pikkusiskostaan. Alueista köyhimmällä hän joutuu hankkimaan perheelle ruokaa vaarallisilla keinoilla ja onkin oppinut metsästämään. Nälkäpelissä metsästystaidoista on hyötyä. Katniss ei ole kapinahenkinen, mutta hänen oikeamielisyytensä alkaa nostaa häntä kapinaliiton symboliksi. Katnissiin on helppo samaistua ja hän on pitkästä aikaa todellinen sankaritar, kunnollinen naishahmo toimintaelokuvassa, mitkä usein haalistavat naishahmonsa yksiulotteisiksi kliseiksi. Tätä Katnissin hahmon kiehtovuutta lisää äärimmäisen lahjakkaan Lawrencen loistokas roolisuoritus.

Battle Royalen laajempi henkilögalleria estää kunnollisen suhteen syntymisen hahmoihin. Tarinasta nousee yksi tyttö ja kaksi poikaa, joiden matkaa seurataan hieman muita enemmän, mutta käytännössä tarina polveilee hahmosta ja hahmoryhmittymästä toiseen ja näyttää heidän verisen kohtalonsa saarella.


Toteutus

Nälkäpeli on täysiverinen seikkailuelokuva. Elokuva pohjustaa hahmojaan ja antaa heidän kasvaa ja muuttua tarinan mittaan. Vaikka Nälkäpeli on raaka, tapoilla mässäillään yllättävän vähän ja tarinassa keskitytään enemmänkin Katnissin selviytymiskamppailuun ja siitä aiheutuneeseen henkiseen kasvuun. Tarinassa myös pohjustetaan yhteiskunnallista nousua ja kapinaliiton syntyä nostamalla Katniss hänen itsensä tietämättä kapinan symboliksi.

Battle Royale ei ole samalla tavalla seikkailuelokuva kuin Nälkäpeli. Vaikka teema on sama, toteutus on aivan erilainen. Battle Royale seuraa nuorten selviämistä ja kuolemista saarella yksi kerrallaan, yleensä melko verisellä ja raa’alla tavalla. Tunnelma on toimintaelokuvan tyylinen ja verta roiskutetaan japanilaisten actionpätkien tyyliin runsaasti. Mukana on myös runsaasti kieli poskessa viriteltyä mustaa huumoria, mikä tekee tunnelmasta vähemmän raskaan synkästä aiheesta huolimatta.

Nälkäpelistä puuttuu huumori ja synkkä tarina vyörytetään katsojien nähtäväksi kaikessa kauheudessaan. Vaikka veri ei lennä samaan tapaan kuin Battle Royalessa, elokuva tekee raskaalla tunnelmallaan aiheesta astetta kammottavamman.

Yhteenveto

Huolimatta siitä, että Nälkäpelin ja Battle Royalen keskeinen teema on samanlainen, ovat elokuvat hyvin erilaisia toteutukseltaan. On vaikea mennä sanomaan ”kumpi on parempi”, sillä molemmissa toteutustavoissa on omat kiehtovat kikkansa.

Allekirjoittaneeseen Nälkäpelin vahvuus henkilöhahmojen kohdalla puri ja yhteiskunnallisen sanoman kasvattaminen elokuvan loppua kohden kasvatti mielenkiintoa jatko-osia kohtaan. Battle Royale visuaalisista ja toiminnallisista lähtökohdistaan huolimatta ei jättänyt jälkeensä tunnetta, että tarinan pitäisi jatkua tai että elokuvan haluaisi nähdä heti uudestaan. Paremmuusvertailu näiden kahden tapauksessa on kuitenkin hankalaa, sen verran eri genressä niissä painitaan.

Kommentit

Tags from the story
,