Need For Speed (2014) ★★★

needforspeed

Katso videoarvostelu

 

Need For Speed on Electronic Artsin julkaisema videopelisarja, joka on saanut alkunsa jo 1994. Kyseessä on maailman menestynein kilpa-ajoihin keskittyvä pelisarja, joten oikeastaan on ollut vain ajan kysymys milloin kaahailu siirtyy valkokankaille.

Siinä missä luontevasti samaan nippuun liitettävä Fast & Furious-elokuvasarja keskittyy katuajokulttuuriin ryöstelyn ja ihmissuhteiden ohella, Need For Speed on puhtaammin katuajoista ja kaahaamisesta kertova elokuva. Pääosaan on valittu Breaking Badista tuttu Aaron Paul joka kävi harjoitteluvaiheessa läpi perusteellisen stunttiajokoulun. Vaikka elokuvassa käytetään paljon stunttiajajia, käy katsojalle selväksi että Paul ei tyydy vain istumaan intensiivisen näköisenä ratin takana. Mies nimittäin osaa ajaa. Kiilasihan Aaron Paul brittien Top Gear tv-sarjan kärkeenkin pari viikkoa sitten ”Tähti kohtuuhintaisessa autossa” -osiossa. Samalla Aaron Paul karistaa Breaking Badin Jesse Pinkmanin pölyt kannoiltaan ansiokkaasti. Elokuva todistaa kaikessa hölmöydessään että Paul voi näyttelijänä kannatella harteillaan kokonaista elokuvaa.

Peleissä keskitytään voittamaan kisa toisensa jälkeen, saavuttaen näin erilaisia etuja kuten uusia autoja, ominaisuuksia ja uusia ratoja. Tässä mielessä elokuvan teema on hyvinkin uskollinen pelisarjalle. Se kertoo tarinan nuoresta miehestä, paikallisesta katuajo-legendasta, joka haaveilee pääsystä siihen suurimpaan ja arvostetuimpaan kisaan. Kisan järjestäjänä hymistelee Robocopissakin herkullisen roolin tehnyt Michael Keaton. Sankarin tielle heitetään perinteisesti nais- ja rahaongelmia. Melkoiset korot saappaissa paikalle astelee tarinan pahis, Dominic Cooperin muodossa. Yhteenoton seurauksena Paulin esittämä Tobey on hakemassa paitsi kostoa, myös voittoa tämän suurimman kiusankappaleen nenän edestä.

Henkilögalleria koostuu melkoisista kliseistä. Asiaa ei auta se että kaikki näyttävät noin 12-vuotiailta. Dialogi on toisinaan noloa, töksähtelevää ja juonenkulku sekä logiikka hukassa. Meno on kuitenkin vilpittömän pullistelevaa ja toisinaan jopa hauskaa.

needforspeed2

Mutta ne autot. Need For Speed tekee jotain oikein. Siis todella oikein. Vaihteen vaihtuessa suurempaan katsoja pystyy tuntemaan liikkeen selkärangassaan, moottorit jylisevät tärisyttäen penkkejä ja ajokohtaukset on toteutettu äärettömän taidokkaasti. Ja vauhdikkaasti.

Elokuva onkin parhaimmillaan perusideassaan. Näyttämässä kilpa-ajoa. Autogalleria kasvaa tarinan edetessä, nykytekniikkaa hyödynnetään kuvatessa ajoja, sekä muutama häiriintynyt stunttikohtaus pistää autoista pitävän katsojan varmasti hyrisemään penkissään.

Siksi elokuva pitääkin ottaa sellaisena mikä se puhtaimmillaan on. Katuajoista kertova autoporno-kooste, jossa onneksi on karismaattinen protagonisti. Toisinaan se riittää, jos pipo ei kiristä liikaa.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

NEED FOR SPEED  Ohjaus:Scott Waughn
Käsikirjoitus: George Gatins
Pääosissa: Aaron Paul, Imogen Poots, Dominic Cooper
Alkuperämaa: USA 2014
Genre: Toiminta
IMDb

Kommentit