Ni no Kuni – Wrath of the White Witch 8/10

ninokuni

Satumaisessa maailmassa seikkaileva tarina on kiehtova, hassu ja suloinen. Sen rikas värimaailma ja oudot otukset tekevät pelistä matkan jota on ihana tallustaa, vaikka pelin tyyli ei muuten olisikaan juuri perinteisesti itseään kiinnostava. Studio Ghibli, vastuussa monista hienoista animaatioista, yhdessä Hayao Miyazakin kanssa on tehnyt Level-5:n avittamana ikimuistoista työtä. Jos perinteinen animaatiotyyli ihastuttaa, on Ni No Kuni peli sinulle – sen lapsellinen vire voi olla hieman passivoiva railakkaa toimintaa kaipaaville pelaajille, mutta tarina vie mennessään.

Tarinan johtohahmona kulkee nuori Oliver, poikanen, joka joutuu elämänsä seikkailuun. Kuten monissa tarinoissa sankareista, myös Oliverista tulee orpo, tämän äidin menehdyttyä onnettomuudessa. Mr. Drippy, Oliverin vanha lelu, herää yllättäen henkiin ja ilmoittaa tietävänsä keinon herättää pojan äiti takaisin henkiin. Kuinka paljon kannattaa ottaa vastaan neuvoja lelulta, jonka nenästä roikkuu lyhty, on eri asia. Matka jatkuu satumaisessa taikamaailmassa, jonne Mr Drippy Oliverin johdattaa – opettaen tämän taistelemaan ja raivaamaan tietään eteenpäin. Tarinan käänteet ovat moninaisia, mutta niistä kertominen vesittäisi kokemusta pelaajilta rankasti. Oliver on hahmona herttainen, lapsellisella tavalla, ei missään nimessä perinteinen sankari. Kohtelias, äitiään syvästi rakastava ja ystävällinen poika on sankarina hieman odottamaton, mutta kiinnostava. Suurin ongelma hahmoihin tuleekin ääninäyttelijöistä. Englanninkielinen ääniraita paljastaa joukon honottavia brittiaksentteja, joiden ei millään kuvittelisi sopivan varsinkaan Oliverin suuhun. Onneksi peli tarjoaa myös ääniraidan alkuperäiskielellä, tekstityksineen.

ninokuni2arvosteluursula
Pelin maailma on kuin karkkia.

Pelin eteneminen kietoutuu Oliverin matkan ympärille, tämän haluun tehdä hyvää, auttaa ja pojan sisäiseen voimaan fyysisen raakuuden sijaan. Familiarit, oudot ja usein hyvin söpöt otukset, tallustelevat vastaasi pitkin matkaa – taisteleminen näitä vastaan on palkitsevaa ja sujuvaa. Näitä pikku monstereita pystyy myös ottamaan kiinni, kouluttamaan taistelemaan puolellasi ja apunasi. Familiarit kehittyvät, saavat aseita ja varusteita sekä oppivat uusia käskyjä. Taistelu on yksinkertaista, molemmilla osapuolilla on vuoronsa, ja pelaaja valitsee tilanteeseen sopivimman käskyn tarjolla olevista. Taisteluiden vaikeustaso nousee pitkin matkaa, familiar-monstereiden kehittäminen tulee jatkossa entistä tärkeämmäksi. Peli etenee strategiseksi taisteluksi, jossa jokaisella on oma osansa kykyineen pelattavana. Taisteluissa liikkeellä pysyminen kannattaa, avoin maasto antaa mahdollisuuden kartoittaa vihollisen heikkouksia, etsiä aukkoja puolustuksessa ja kehittää taistelutaktiikkaa. Meno ei siis ole staattista seisomista, jokaisen odottaessa omaa vuoroaan, vaan peli mahdollistaa – ja edellyttää – liikkumista, miettimistä, taktikoimista.

Sivutehtäviä löytyy runsaasti, tarina joka etenee lineaarisesti ja selkeästi, katkeaa omituisilla ja joskus huvittavilla sivujuonteilla jos näin haluaa tehdä. Tässäkin kyse on auttamisesta, Oliverilla on kyky auttaa hahmojen särkyneitä sydämiä. Joillakin sydäntä on liikaa, ja on nuoren pojan tehtävä kiikuttaa palaset niitä kipeästi kaipaaville. Palkkioksi pelaaja saa tietenkin valuuttaa ja tarvikkeita, mutta samalla pelaaja kerää leimoja erilliseen korttiin. Merit Card kerää leimoja, ja 10 leiman kerryttyä pelaaja saa parempia palkintoja. Leimojen määrän määrittää myös sivutehtävän vaikeustaso, ja leimat voivat joskus kerääntyä nopeastikin. Erikoispalkinnoilla voi kerryttää taitojaan, pisteitään, familiareitaan, jono on loputon.

ninokuni3arvostelu
Hassut oliot rivissä, valmiina taisteluun.

Animaatiotyyli yhdistettynä Ghiblin Joe Hisaishin polveilevaan sävellykseen tekevät pelikokemuksesta hyvin erilaisen viimeaikaisten pelien joukossa. Henkilökohtaisesti kaipaan suorempaa toimintaa, ja roolipeleissä suurempaa mahdollisuutta vaikuttaa pelin kulkuun ja hahmoihin täysin eri tasolla. Tästä huolimatta Ni No Kuni on japanilaisessa roolipeligenressä hieno teos, jonka länsimaisesta kerronnasta vahvasti poikkeava tyyli vetoaa omanlaiseensa pelaajakuntaa täysillä. Sen maailma on kaunis, jos osaa arvostaa tyyliä, siitä on realistisuus ja dramaattisuus kaukana – paino on suloisuudessa. ??Ni No Kuni: Wrath of the White Witch on lumoava. Englantilainen ääninäyttely korventaa korvia, mutta suloiset otukset korvaavat osaltaan tätäkin pientä ärsytystä. Se on maailmaltaan laaja, sen läpikahlaamiseen saa menemään kymmeniä tunteja, ja se yhdistää roolipelielementtejä taktiseen taistelulogiikkaan sujuvasti. Päällimmäiseksi pelistä jää tunne sulavuudesta, toimivuudesta ja kauneudesta – miinuspuolena ainoastaan arvostelijan henkilökohtainen mieltymys hieman erityylisiin peleihin. Sillä on suuri sydän, lähinnä nuoren Oliverin muodossa, mutta vaikka se ottaa pelaajaltaan paljon ajan muodossa, se varmasti antaa vielä enemmän takaisin.

© Ursula Borg

ds_peli

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Ni no Kuni – Wrath of the White Witch  8/10 (PS3)

Kehittäjä: Level – 5
Julkaisija: Namco Bandai
Genre: Roolipeli
Julkaistu: 
02/2013

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit

Tags from the story
, ,