Night Visions tulee taas

shining

Joka syksyinen kauhufanaatikkojen lempifestivaali saapuu pelottelemaan ja sykähdyttämään helsinkiläisiä komeampana kuin koskaan aiemmin. Jo tiistaina John ”roskan paavi” Watersin stand up –show’lla ja lauantaina Paul Verhoevenin vierailulla maustetulla Robocop-näytöksellä avattu festivaali tosin käynnistyy toden teolla vasta keskiviikkona. Ja räjähtävästi alkaakin, kun avajaisnäytöksenä on neljässä ja puolessa tunnissa loppuunmyyty Dredd 3D. Meininki on kuulopuheiden mukaan juuri niin tylyä, kuin sarjakuvan ystävät toivovatkin. Ja Karl Urban pitää kypäränsä päässä.

Dredd 3D potkaisee pitkän viikon käyntiin.

Uutuudet ovat tänä syksynä muutenkin festivaalien historian korkeaprofiilisinta. Joukossa kun on mm. Andrew Dominikin toimintatrilleri Killing Them Softly, jonka päätähtenä tylyilee Brad Pitt. Arvostelut ovat olleet yksinomaan kehuvia, mikä ei ole ihme, kun ohjaajan edelliset elokuvat ovat erinomainen Chopper ja loistava Jesse Jamesin salamurha pelkuri  Robert Fordin toimesta.

Uutuussatoa jatkavat Rian Johnsonin – allekirjoittaneen mielestä oikein onnistunut – sci-fi noir Looper, jonka päätähtinä on Bruce Willis, Emily Blunt ja kasvoproteesein ehostettu Joseph Gordon-Levitt.

Oscar-palkitun Preciousin ohjaajan Lee Danielsin The Paperboy on taas jotain aivan muuta. Punaniskamelodraama aiheutti jo kohua Cannesissa tiettyjen Nicole Kidmanin suorittamien eleiden takia. Ei niistä sen enempää. Itse John Waterskin suositteli katsomaan elokuvan, jossa nähdään Kidmanin lisäksi Killer Joessa hätkähdyttänyt Matthew McConaughey, John Cusack ja Zac Efron.

On uutuuksissa kauhuakin. Barry Levinsonin The Bay on huhupuheiden mukaan verevintä ”löydetyn kameran” kauhua, mitä vähään aikaan on tullut. Myös Paco Plazan ohjaama Rec3 kiinnostaa kehnosta jatko-osastaan huolimatta. Suurin syy on se, että kolmas osa hylkää heiluvan kameramiehen ja on lähempänä perinteistä zombie-splatterointia. Hajime Ohatan bodyhorroria edustava Henge on myös saanut sen verran hyvän vastaanoton, ettei sitä suvaitse missata.

Psykologisen kauhun ystäville on myös kiinnostavaa elokuvaa tarjolla. Peter Stricklandin oodi giallo-elokuville on saanut niin valtalehtien kriitikot (mm. Guardianin Peter Bradshaw’lta täydet viisi tähteä) kuin kauhufanitkin ylistämään äänimiehen hajoamistarinaa. Espanja-sarjasta taas löytyy Rec-kaksikon toisen osapuolen Jaume Balagueron ohjaama Sleep Tight, jossa talonmiehen ja talon asukin suhteesta väännetään soppa, joka sekoittaa mieltä reippaalla kädellä. Kovimman paukun tarjoilee kumminkin Stanley Kubrickin kiistaton klassikko Hohto, joka nähdään Suomessa harvoin nähtynä pitkänä versiona. Hohtoon liittyy myös dokumentti Room 237, jossa esitellään lukuisia teorioita ja tulkintoja elokuvasta, joiden mielipuolisuus on vain katsojasta kiinni.

Hohto on mahdollista nähdä nyt isolta kankaalta.

Niin kultti- kuin ehtaa klassikoiden fanit saavat nannaa mahan täydeltä. Festivaaleilla kun kunnioitetaan maassa käyneitä vieraita oikein reilusti. John Waters on jopa saanut omaa nimeään kantavan sarjan, jossa näytetään Pink Flamingos ja Desperate Living. Sarjaan kuuluu myös Richard Bates Jr.:n vimmainen teinikuvaus Incision, jossa Waters nähdään pastorina.

Sodankylän elokuvajuhlilla kesäkuussa vieraillutta Joe Dantea kunnioitetaan esittämällä miehen 80-luvun ihmissusiklassikko Howling. Saatetaanpa näytöksessä nähdä pieni yllätyskin liittyen Danteen.

Lauri O. kirjoittaa Filmitähdessä musiikista ja elokuvista. Laurin kirjoituksia voi seurata myös  Cigarrette Burns-leffablogissa, sekä musiikkiin keskittyvässä No You Girls Never Know-blogissa.

Kommentit

Tags from the story
, ,