Night Visions: Red State (K.Smith, 2011)

redstate

Ohjaaja Kevin Smith sohii uusimmassaan paitsi amerikkalaisia kristillisiä ääriliikkeitä myös itse hallitusta jotka terrorismin pelossaan eivät ole muita parempia vaan hyödyntävät yleistä pelon ilmapiiriä pääsemällä kuin koira veräjästä turvautuessaan mitä erikoisimpiin keinoihin. Red State on kauhukomedia joka ei ole lähelläkään tyypillistä kauhuelokuvaa, ellei pelotteluksi lasketa sitä realismia mikä värittyy absurdeista tapahtumista, tämä kaikki voisi hyvinkin olla totta.

Pastori Abin Cooper (Michael Parks) hallitsee karismallaan pientä seurakuntaansa joka on pienen paikkakunnan häpeäpilkku; konservatiivisimmatkin järjestöt ja natsit kieltävät kaikki yhteydet seurakuntaan ja joukkio saa rauhassa mellastaa ja asua tilallaan kenenkään häiritsemättä. Ryhmä kunnostautuu heti elokuvan alussa hurraamalla mielenosoituksessa kuolleen homonuoren hautajaisissa.

Kolme teinipoikaa tuovat tarinan alkuun perinteisimmän kauhuelokuvan elementin kun he nolon mutta hauskan seksikeskustelun jälkeen päättävät lähteä riiaamaan netistä löytämäänsä ”neitosta” joka suostuu hoitamaan kaikki kolme urpoa samalla kertaa. On sanomattakin selvää että homma ei pääty kuten pojat toivoivat vaan he päätyvät hihhuli-seurakunnan kirkkoon saarnan koristeiksi.

Tässä Parks varastaa shown ja tuloksena on pitkä monologi jossa pastori johdattaa seurakuntansa uskon tielle, tulkiten raamatusta itselleen omiin näkemyksiinsä sopivimmat jakeet säännöiksi joita tulee noudattaa, kirkassilmäinen kuulijakunta mukana myönnytellen. Se fakta että alttarille on köytetty mies ja häkissä huutaa suljettuna teinipoika ei näytä häiritsevän ketään.

Tilanne kiristyy eloonjäämiskamppailuksi mikä saa kuitenkin oudon käänteen kun John Goodmanin esittämä ATF-agentti saapuu paikalle noudattamaan hyvin ristiriitaisia ja agentille epämieluisia käskyjä. Tässä Smith kääntääkin kriittisen katseensa valtioon; terrorismia hyödyntäen ongelmat voi lakaista maton alle mitä epäilyttävimmillä keinoilla eikä lopussa oikein tiedä kuka voitti ja mitä? Red State johdattelee katsojan läpi tarinan joka alkaa perinteisenä teinikauhuna mutta päättyy terävän ja mustan huumorin sävyttämän lopputapahtumiensa ansiosta enemmän yhteiskuntakriittiseksi teokseksi. Goodman ja Sparks esittävät tahoillaan eri puolilla olevia voimahahmoja ja molemmat tekevät erinomaista työtä tulkiten tarinaa josta ei oikein tiedä onko se lintu vai kala.

Red State voitti pääpalkinnon Sitgesin filmifestivaaleilla jossa vastaanotto oli huomattavasti suopeampi kuin ohjaaja Kevin Smithin kotimaassa Yhdysvalloissa. Olikin enemmän kuin odotettua että kristillistä järjestöä tarkkanäköisesti ja kriittisesti arvosteleva elokuva sai aikaan vastalauseryöpyn kotimaassaan mikä allekirjoittaneen näkökulmasta tuntuu oudolta; Red State ei säästä ketään kritiikiltä vaan jakaa tuomion sille jolle se kuuluu.

_________________________________________________________________________________________________

Red State 
Ohjaus: Kevin Smith
Käsikirjoitus: Kevin Smith
Pääosissa: Michael Parks, John Goodman, Melissa Leo
Genre: Toiminta / Trilleri
Valmistusmaa: USA 2011
IMDb

Kommentit

Tags from the story
, , ,