Nightcrawler – Gyllenhaal on elämänsä vedossa

nightcrawler_arvostelu

Menestyä voi monella tavalla. Nightcrawlerin tummanpuhuva yötaivas, ohi ajavien autojen valokeilassa seisovat laitapuolen kulkijat ja yön tunteina tapahtuvat tragediat ovat luuydintä josta moraaliton Louis (Jake Gyllenhaal) imee elantonsa. Mies vailla omaatuntoa on luotu menestymään uutismaailman hektisessä rytmissä. Ihminen joka pystyy teeskentelemään tunteita antamatta näiden oikeasti hidastaa dokumentointia on mies paikallaan.

Pikkurikollinen joka häpeilemättä hyödyntää öisen Los Angelesin tuskaa päätyy uutiskuvaajaksi, freelanceriksi, sattumalta. Mies omaa visuaalista silmää, raudanlujan vatsan ja täysin empaattivapaan luonteen jolla tunkea kameransa suoraan kuolemaa tekevän uhrin kasvoille. Louis on hektisen nykymaailman sankari, ilmiöiden luoja, joka janoaa kunniaa säälimättä. Sisältä täysin ontto, mustaa tunnevajetta peilaava hahmo pukee toisinaan ihmispuvun päällensä ja hankkii tarpeellisia tuttavuuksia olemalla sulava, hurmaava ja hieman outo.

Rene Russon esittämää uutisankkuria voisi kuvailla karikatyyriksi, ellei se olisi kovuudessaan ja aiheiden janossaan totta. Nightcrawlerissa paha tapahtuu öisin, ovien takana, kaduilla ja kujilla – ja sen vetovoima mitataan katsojaluvuissa. Molemmilla on halu menestyä. Louisin persoonan maanisuus, tämän manipulointitaito ja katseen tyhjyys päällystetään miehen käyttämillä kliseisillä mantroilla siitä kuinka kukin rakentaa oman onnensa. Kyseessä on amerikkalainen unelma ja Louis sen täydellinen ruumiillistuma.

nightcrawler_review

 

Gyllenhaal on elämänsä vedossa. Laihdutetun varren jäntevyys, päässä palavat silmät ja nopea puhe luovat kuvan miehestä joka on hulluudessaan täysin kontrollissa. Mutta kuten elokuvien psykopaattiset sankarit yleensäkin myös Louis on hurmaava, asiansa osaava ja puhelahjojaan häpeilemättä hyödyntävä haaskaeläin. Hahmossa on huumoria jota ilman elokuva olisi liian raskas. Nightcrawler on loogista jatkoa Gyllenhaalin viime aikaiseen vakuuttavaan filmografiaan; Poliisit, Vangitut ja juuri kotiteatterijulkaisuna ilmestynyt Enemy ovat osoitus että mies viihtyy pienimuotoisemmissa, taidokkaissa tarinoissa.

Jos menestyä voi monella tavalla, miksi tuntuu siltä että elokuvan kuvaama tapa on ylistyslaulu modernille elämälle. Neonvaloissa loistavat ihmiskohtalot ovat apetta siinä missä tosi-tv:kin – tunteita haetaan kaaoksesta koska pehmeydelle ja hyvyydelle olemme turtuneet jo kauan sitten.
Nightcrawler elää öisillä kaduilla ollen Driven velipuoli, suoran väkivallan sijaan vetäen katsojansa pinnan alle kauniilla kuvauksella, ihmismielen synkkyydellä ja maailman sokeudella. Humoristinen ja tumma, kauniin raaka Nightcrawler on huumaava.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

NIGHTCRAWLER  Ohjaus: Dan Gilroy
Käsikirjoitus: Dan Gilroy
Pääosissa: Jake Gyllenhaal, Rene Russo
Alkuperämaa:USA 2014
Genre: Draama / Trilleri
IMDb

Kommentit