Nightwishin Imaginaerum (2012) ★★★

Imaginaerum - Nightwish

Joitakin vuosia sitten Nightwish-yhtyeen nokkamies Tuomas Holopainen kertoi haastatteluissa haaveilevansa elokuvamusiikin säveltämisestä. Eikä tämä yhtyeen musiikkia tunteville lainkaan yllätyksenä tullut, sillä Nightwishin mahtipontisessa musiikissa on paljon samaa kuin elokuvallisissa sinfonioissa. Tästä haaveesta kasvoi ajatus tehdä kokonaan oma elokuva Nightwishin musiikin ympärille ja viime syksynä haaveiden tulos, Kanadassa kuvattu Imaginaerum sai ensi-iltansa.

Imaginaerum kertoo hyvin visuaalisen fantasian kautta liikuttavan tarinan kolme sukupolvea sitovasta katkeruudesta ja sen vaikutuksesta ihmisten välisiin suhteisiin. Kuolinvuoteellaan koomassa makaava runoilija Thomas Whitman (Francis McCarthy) matkaa mielensä fantasiamaailmassa lapsuuteensa, missä 10-vuotias Tom (Quinn Lord) matkaa yhdessä pelottavan lumiukon kanssa läpi makaaberin sirkuksen, tapaa matkalla isänsä (Ilkka Villi) ja pienen punatukkaisen tytön (Keyanna Fielding). Nykyajassa Tomin tytär Gem (Marianne Farley) etsii henkisesti kadottamaansa isäänsä tämän ikääntyneen ystävän Annin (Joanna Noyes) avulla.

Tomin fantasiamaailmassa soittaa Nightwish ja Tuomas Holopainen nähdään Tomin aikuisena versiona.

Vaikka nimellisesti Imaginaerum pyrkii olemaan oikea näytelmäelokuva, se onnistuu tässä vain puolinaisesti. Käytännössä se on kuitenkin pitkä musiikkivideo, jota on draamallistettu hieman normaalia enemmän. Tällaisena se pitää ottaakin, sillä varsinaisena elokuvana toteutus ei ole kovinkaan kummoinen, kun vertaa kokonaisuutta vaikkapa visuaalisesti samantyylisiin Tim Burton -elokuviin.
Imaginaerum - Nightwish
Imaginaerumin tarina anteeksiannosta on liikuttava, mutta käsikirjoituksesta huokuu musiikkivideon pinnallisuus -hahmot jäävät yksiulotteisiksi, ihmiskohtaloiden pintapuolisiksi raapaisuiksi kun ne kaipaisivat enemmän syvyyttä. Käsikirjoitus hukkuukin kaiken peittävään, joskin erittäin komeasti toteutettuun visuaalisuuteen.

Imaginaerum on suunnattu pääasiallisesti Nightwishin musiikin faneille, joihin allekirjoittanut itsekin yhtyeen uraa ja musiikkia ensimmäisestä levystä lähtien seuranneena lukeutuu. Musiikki soi komeasti ja se nivoutuu elokuvallisiin elementteihin tyylikkäästi. Yhtye itse ei yllättävää kyllä pomppaa esille liikaa, vaan toimii osana visuaalista kokonaisuutta. Toki Nightwish näkyy elokuvassa ja soittokohtauksissa nähdään ihan perinteisiä musiikkivideoelementtejä, joissa kuva rajataan yhteen soittajaan ja soittimeen kerrallaan.

Imaginaerumia ei kannata arvostella pelkästään elokuvallisten ansioidensa takia, koska silloin menetetään elokuvan ydin. Tämä on Nightwish-elokuva, rakennettu Nightwishin musiikin ympärille. Varsinainen tarina ja elokuvan synkänkaunis visuaalisuus ovat pelkkää plussaa.

Blu-rayn lisämateriaaleina mukana on kolmen vartin mittainen making of -dokumentti, jossa elokuvan tekijät ja näyttelijät kertovat kokemuksistaan ja tunnelmistaan elokuvan teon aikana. Myös Tuomas Holopainen sanoo asiasta muutaman sanasen. Making of kuvaa enemmän elokuvan teon tunnelmia tekijöiden näkökulmasta, eikä se isommin kerro varsinaisesta tekoprosessista. Lisäksi mukana on elokuvan taidetta (konseptit, taustamaalaukset ja kuvakäsikirjoitus) sekä traileri.

© Päivi Laajalahti

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

Imaginaerum
Ohjaus: Stobe Harju
Käsikirjoitus: Stobe Harju, Mikko Rautalahti, Richard Jackson
Pääosissa: Quinn Lord, Marianne Farley, Ilkka Villi, Tuomas Holopainen, Francis X. McCarthy, Joanna Noyes
Alkuperämaa: Suomi / Kanada 2012
Genre: Fantasia / musikaali
IMDb

Kommentit