Olympiahuumaa, 5 elokuvaa urheilusta.

sports_feat

Urheilullinen bakkanaali, jota myös olympialaisiksi kutsutaan, on jälleen täällä. Urheilu on elokuvissa suosittu aihe, eikä suotta. Dramatiikkaa, altavastaajan nousu voittoon, itku ja hammasten kiristys, viime hetken taktikoinnit ja hidastetut urheilusuoritukset ovat kuin tehtyjä valkokankaalle. Olympialaisten innoittamana Filmitähti listasi viisi erinomaista elokuvaa urheilusta. Tähtäsimme vaihteluun, kyseiset elokuvat eivät välttämättä ole juuri ne viisi hienointa, mutta ne kertovat aiheesta koskettavasti.

 

Chariots of Fire /Tulivaunut  (1981)

Vuoden 1924 olympialaisiin sijoittuva tarina kertoo kahdesta miehestä, joilla molemmilla on omat syynsä juosta. Syvästi uskonnollinen Liddell juoksee tuodakseen herralle kunniaa, ja Abrahams rikkoakseen juutalaisena vääriä uskomuksia. Vuosien keskinäinen kilpailu Cambridgen yliopistossa huipentuu olympialaisiin, jossa molemmat miehet edustavat Iso-Britanniaa. Tarina on pääosiltaan tosi; asia joka tuo siihen uskottavuutta ja lisää dramatiikkaa. Kaiken kruunaa Vangeliksen pauhaava syntsa-musiikki, joka vyöryy katsojan yli kun kilpakumppanit juoksevat legendaarisessa kohtauksessa pitkin englantilaista hiekkarantaa. Elokuvan tunnusmusiikkia käytetään sattumalta myös vuoden 2012 Lontoon olympialaisissa yhtenä teemana.  Elokuva voitti myös parhaan elokuvan Oscarin.

Kiinnostavatko olympialaiset tai juokseminen? Katso: Prefontaine (1997), Marathon Man (1976), Blades of Glory (2007), Miracle (2004)

 

Warrior (2011)

Nyrkkeily on yksi kuluneimpia elokuvien aiheita; kukapa ei olisi nähnyt Rockya, Million Dollar Babya tai Kuin raivohärkää?
Tarina kahdesta, toisistaan ja isästään vieraantuneesta, veljeksestä jotka joutuvat selvittelemään välejään kehässä, on koskettava ja taidokas kuvaus. Se on elokuva vapaapainista, mutta myös ihmissuhteista ja patoutuneista tunteista. Tom Hardy on hurjassa kunnossa häränniskaisena Tommyna, jonka elämä ei ole kunnossa. Veli Brendan (Joel Edgerton) taas kulkee epätodennäköisempää reittiä kohti suuria otteluita. Warrior haisee hielle,  se on tuskaisa ja nyrkit viuhuvat. Ottelut ovat intensiivisiä, ja uskottavia; elokuva on yksi viime vuosien parhaita urheilusta kertovia elokuvia.  Siinä on kohdallaan kaikki mitä hyvältä elokuvalta vaaditaan, lue Filmitähden arvio elokuvasta täältä. 

Jos pidät nyrkkeilystä, katso: Boxer – Nyrkkeilijä (1997), Million Dollar Baby (2004), Rocky (1976), Kuin raivohärkä (1980), Ali (2001), Girlfight (2000)

 

Bend It Like Beckham / Parempi kuin Beckham (2002)

Jalkapallosta kertovia hyviä elokuvia ei lajin suuresta suosiosta huolimatta ole kovinkaan montaa, kun taas  amerikkalaisesta jalkapallosta on tehty monta erinomaista teosta. Brittiläinen komedia-draama kertoo, ehkä hieman yllättäen, tytöistä jotka pelaavat jalkapalloa. Jess (Parminder Nagra) on epäonnekseen tyttö, ja Sikhi-perheessä tyttöjen jalkapallon pelaaminen on kielletty. Tarina kiertyy kahden erilaisista lähtökohdista olevan tytön ympärille, joita yhdistää rakkaus jalkapalloon. Nuoret Keira Knightley ja Jonathan Rhys Meyer kuuluvat elokuvan näyttelijäkaartiin. Juoni kuljettaa jalkapallojoukkueen tärkeästä turnauksesta kohti elämän suunnan muuttavia tapahtumia; mukana aina jalkapallo mutta myös normaalielämän asettamat haasteet.

Jos pidät jalkapallosta kaikissa muodoissaan, katso: Any Given Sunday (1999), Remember the Titans (2000) , Brian’s Song (1971),  Rudy (1993), The Football Factory (2004), Goal! (2005).

 Tin Cup (1996)


Jostain syystä usein baseballista kertovissa elokuvissa näytellyt Kevin Costner on löytänyt tiensä myös golfista kertovaan, erinomaiseen elokuvaan. Roy ”Tin Cup” McAvoy, epäonninen golfammattilainen rakastuu erääseen oppilaaseensa. Ja kyllä, Renee Russon hahmo on ärsyttävä, ja kaiken muun lisäksi naisen miesystävä on Royn entinen opiskeluaikainen pelikaveri, ja kaiken kaikkiaan menestynyt ammattilainen David (Don Johnson).  Sen kuvaus golfista on saanut laajalti kiitosta; eikä sitä sovi sivuuttaa urheilusta kertovissa elokuvissa. Loppukohtaus summaa urheilun täydellisesti.

Jos mielit viheriölle, katso: The Caddy (1953), The Greatest Game Ever Played (2005), The Legend of Bagger Vance (2000), Caddyshack (1980).

Karate Kid (1984)

Kiiii-ya! 1980-luvulla karate-kuumetta nostatti tarina nuoresta Daniel Larussosta, joka ystävystyy näennäisesti äreän ja välinpitämättömän Mr. Miyagin kanssa. Mukaan heitetään normaalit teini-iän ongelmat; uusi koulu, kaunis tyttö ja tämän idioottimainen poikaystävä. Tarinan ”pahis”, poikaystävä Johnny, on Cobra Dojon paras taistelija; oppien epäeettisiä taistelumenetelmiä ja ajatuksia opettajaltaan. Karate Kid on tuttu tarina altavastaajan noususta voittoon, mutta esittelee myös hienosti taistelulajeja, suurella sydämellä. Se nosti Ralph Macchion hetkeksi, kahden jatko-osan verran, suureen suosioon ja onkin vaikea uskoa että mm. Charlie Sheeniä harkittiin Danielin rooliin. Ainakin 80-luvun nuoret muistavat edelleen kurkipotkun.

Jos pidät taistelulajeista, katso: Kickboxer (1989), Enter the Dragon – Lohikäärmeen kidassa (1973) , Bloodsport – Viimeiseen asti (1988) 

 

Kommentit

Tags from the story
,