Only Lovers Left Alive (2013)

onlyloversleftaliveelokuva
Juuri kun vampyyrien maine elokuvien aiheena oli lähellä perikatoa, tuo ohjaaja Jim Jarmusch tulkintansa ikiaikaisesta rakkaudesta esiin elokuvassa Only Lovers Left Alive. Tom Hiddleston ja Tilda Swinton palauttavat uskon traagiseen rakkauteen, vampyyreihin sekä kauneuteen.

Tarinan rakastavaiset, Adam ja Eve, ovat ulkopuolisia. He katsovat maailmaa tummennettujen lasiensa läpi, elävät öisin. He ovat analoginen pari digitaalisessa maailmassa. Synkistelevä Adam on underground-muusikko joka on pettynyt ihmisiin. Hän nimittää näitä zombeiksi. Adam asuu Detroitissa, joka kukoistuskautensa jälkeen on muuttunut aavekaupungiksi. Adamin asunnon seiniä peittävät kuuluisien ihmisten kuvat, hän on elänyt yhdessä Shelleyn ja Teslan kanssa. Silti mies väittää että hänellä ei ole sankareita. Itsemurhaa hautovan vampyyrin kosketus nykymaailmaan on ohut. Musiikkia kuunnellaan vinyyleiltä, mutta mies tietää missä on Jack Whiten lapsuudenkoti. Adam pukeutuu sata vuotta vanhaan samettiseen kylpytakkiin, ja keskustelee ainoastaan Anton Yelchinin esittämän nuoren pojan kanssa. ”Zombiksi sinä olet ihan ok.” Suurempaa kohteliaisuutta Adamilta ei irtoa. Hahmona Adam on rappioromanttinen sarkastinen rokkari, syvä ajattelija, jollaiseen on hankala olla ihastumatta.

Eve pukeutuu silkkisiin kimonoihin ja kokovalkoiseen. Eve saapuu Adamin luokse Tangerista, jossa nainen on viettänyt aikaansa ystävänsä Marlowen (John Hurt) kanssa. Adam tarvitsee pelastusta, vaimoaan, ainoaa joka ymmärtää miltä tuntuu elää satoja vuosia. Eve on valo siinä missä Adam on yö. Piiskanohuet, pitkät ja kalpeat hahmot ovat silmiä särkevän kauniita. Hahmojen hiukset on rakennettu ihmisten hiuksista, jakin ja vuohen karvoista. Jarmusch halusi hahmojen huokuvan luonnollisuutta, eläimellistä ja villiä kauneutta. Elämässään tyylikkäämpiä ja hipahtavampia kuin yksikään nykyajan trendeissä epätoivoisesti tempoileva ihminen. Eve ja Adam ovat viimeiset aidot rakastavaiset. Jos elät ikuisesti, mitä se tekee rakkaudelle? Sitoutumiselle?

Jarmusch kuljettaa tarinaa hitaasti. Mitä merkitystä ajalla on vampyyrille?

olla

Siksi se on nerokas. Elokuvan tahti ja tunnelma upottavat katsojansa, vetävät pinnan alle eikä  päästä irti. Runollinen, hiljainen pariskunta nauttii elämän eliksiirinsä pikareista. Even siskon Avan (Mia Wasikowska) saapuessa kylään tasapaino horjuu. Ava puhuu ihmisten juomisesta. ”Se on niin 1400-lukua”, toteaa Eve. Adam ja Eve ovat runoilijoita, taiteilijoita, elämän taideteoksia. Adam soittaa kitaraa, luuttua, viulua, rumpuja – musiikki on elokuvan soljuva ydin. Se yhdistää teemoillaan ja esittäjillään Detroitin ja Tangerin toisiinsa – osa kappaleista on Jarmuschin ja hollantilaisen Jozef van Wissemin yhteistä tuotantoa. Kappaleet yhdistelevät luuttua, sähkökitaraa, ja luovat unenomaisen tunnelman autioille kaduille. Toisinaan tuntuu että Adam on ohjaaja Jarmuschin alter ego. Hiddleston viettikin aikaa ohjaajan kotona opetellen soittamaan kaikkia elokuvassa nähtäviä soittimia; omaksuen luultavasti Jarmuschin omia maneereita matkan varrella.

Tarina on yllättävän kevyt. Sen huumori on mustaa ja nokkelaa, sen vihjeet piilotettu seiniin, katseisiin ja musiikkiin. Adamin hakiessa veripussinsa sairaalasta on katsojalla naurussa pidättelemistä. Se summaa outojen hahmojen sisältämän tragedian ja huumorin osuvasti – kyseessä ei ole synkistelevä tarina. Only Lovers Left Alive palauttaa uskon vampyyreihin, ja antaa luvan rakastaa näitä pidättelemättä. Henkilökohtaisesti, minulle, se on vuoden paras elokuva.

 

 

Kommentit