Onneli ja Anneli ovat yhtä hymyä

Kuvassa Lilja Lehto (Anneli) ja Aava Merikanto (Onneli)

Onneli ja Anneli on hyvin sympaattinen lastenelokuva, joka kertoo kahdesta tytöstä, parhaista kavereista – Onnelista ja Annelista – ja siitä, kuinka he ostavat oman talon ja muuttavat asumaan sinne kahdestaan. Tarina on satumainen ja tunnelmallinen aurinkoisine päivineen ja idyllisinen tapahtumapaikkoineen. Lapset pakenevat aikuisten tylsää, arkista ja välillä hieman epäselvää maailmaa, tilalle tulee jotain uskomatonta, josta ei söpöyttä ja röyhelöitä puutu.

Elokuva pohjautuu Marjatta Kureniemen ihastuttavaan Onnelin ja Annelin talo –nimiseen kirjaan (1966). Vaikka aika on muuttanut tarinaa jonkin verran, voi Kureniemen lämpimän tunnelman silti aistia myös elokuvassa. Joitakin asioita on ollut pakko muuttaa, sillä eiväthän nykyajan lapset välttämättä enää edes ymmärtäisi kaikkea, mitä kirjassa kerrotaan. Perusajatus ystävyydestä on silti ollut helppo siirtää nykypäivään.

Elokuvan on kirjasta käsikirjoitukseksi muuttanut Sami Keski-Vähälä, joka on aiemmin työskennellyt mm. yhdessä Mika Kaurismäen kanssa. Ohjaajana on toiminut Saara Cantell, joka on tunnettu elokuvista, joita on mukava katsella, mm.  Unna ja Nuuk (2006), Kohtaamisia (2010), Tähtitaivas katon yllä (2012), Ainoat oikeat (2013). Käsikirjoitus ja ohjaus toimivat todella hyvin, tarina on johdonmukainen ja sitä on lapsenkin helppo seurata. Todellisuus ja satu sekoittuvat mukavalla tavalla ja päähenkilöihin samaistuminen on helppoa.

Ekaluokkalaiset Onneli (Aava Merikanto) ja Anneli (Lilja Lehto) viettävät kesälomaa kotikaupungissaan (elokuva on kuvattu Loviisassa). He löytävät sattumalta rahakuoren ja ostavat ihmeelliseltä rouva Ruusupuulta (Eija Ahvo) kauniin talon, joka on aivan kuin suunniteltu heille sisustusta ja vaatteita myöten. Kesä saa uuden käänteen, kun tytöt tutustuvat mielenkiintoisiin naapureihinsa.

Pääosanäyttelijät Merikanto ja Lehto ovat hurmaavia rooleissaan. He ovat hyvin luontevia rooleissaan ja loistavat sellaisten näyttelijäkonkareiden kuten Ahvo, Elina Knihtilä, Jaakko Saariluoma, Kiti Kokkonen, Johanna af Schulten ja Kristiina Elstelä rinnalla hyvin kirkkaina. On mahtavaa, miten elokuva on oikeasti lastenelokuva, vaikka siinä on paljon hauskaa myös aikuiskatsojalle, on paino silti siinä, että lapsikatsojat viihtyvät.

Suomessa osataan tehdä hienoja lastenelokuvia, josta Onneli ja Anneli on taas yksi upea esimerkki. Elokuvassa on panostettu kaikkeen: näyttelijöihin, miljööseen, asuihin ja tarinaan. Elokuva on hellyttävällä tavalla hauska eikä siitä puutu jännitystäkään. Liiallinen koheltaminen ja nopealiikkeisyys puuttuvat, mikä on pelkästään hyvä asia. Onneli ja Anneli –elokuvaa voi suositella kenelle tahansa, joka nauttii laadukkaasti tehdystä suomalaisesta elokuvasta ja jolta – mikäli ei itse ole lapsi – löytyy ripaus lapsenmielisyyttä. Pieni varoituksen sana: tällaisen aurinkoisen hyvänmielen elokuvan katselu talvipimeällä synnyttää kaipuun kesään.

Blu-raylla oleva Making of –dokumentti on elokuvan tyyliin hauskaa katseltavaa ja kertoo yleispiirteissään siitä, millaista leffan tekeminen oli. Miskan musiikkivideo Kesän lapsi –kappaleesta on melko koominen, varsinkin, kun itse muistaa kuulleensa Tapani Kansan laulavan tätä joskus aika päivää sitten. No, lapset tykkäävät tästä modernista versiosta kovasti. Näiden lisäksi bluukkarilta löytyy vielä elokuvan traileri.

© Toni van der San

[divider]INFO[/divider]

ONNELI JA ANNELI  Ohjaus: Saara Cantell
Käsikirjoitus: Sami Keski-Vähälä
Pääosissa: Aava Merikanto, Lilja Lehto, Jaakko Saariluoma, Eija Ahvo
Alkuperämaa: Suomi 2014
Genre: Komedia
IMDb

Kommentit