Ja Oscarit menivät…

oscar2013

Filmitähden toimitus kukkui läpi yön siinä missä muutkin elokuvien ystävät, kahvia kului kuppitolkulla ja silmiä painaa – mutta oli se sen arvoista.
Punaisella matolla Jennifer Lawrence ja Anne Hathaway hurmasivat vaaleilla mekoillaan. Hathaway, jolle Oscar-gaala on tuttu myös työkenttänä, kuvailikin omaa pukuaan mekoksi joka on asiallinen edestä ja takaa löytyvät bileet. Kuvagalleria punaisen maton pukuloistosta löytyy täältä.

Kuva oscar.go.com

George Clooneyn ja Ben Affleckin parrat kilpailivat parrasvaloista, ja Daniel Day-Lewis näytti Hollywoodin kuninkaalliselta tyylikkäässä, siloitellussa ulkoasussaan. Seth MacFarland suoriutui juontajan roolistaan erinomaisesti – vitsit olivat hyvän maun rajoilla heiluvia, mutta ohjelmanumerot klassisia ja tyylikkäitä. Channing Tatum ja Charlize Theron ihastuttivat tanssillaan, Joseph Gordon-Levitt ja Daniel Radcliffe lauloivat ja tanssivat MacFarlandin kanssa suorastaan sujuvasti; Gordon-Levitt twiittasikin takahuoneesta tämän kuvan.

Ilta oli omistettu musiikille, musikaalinumerot sisältivät mm. Les Misérablesin näyttelijäkaartin esityksen, sekä Catherine Zeta-Jonesin laulamassa All That Jazz-kappaleen Chicago-musikaalista. Bondin 50-vuotista taivalta muisteltiin koosteella, ja Adele esitti Skyfall-tunnarin ensimmäistä kertaa livenä – ikävä kyllä esitys oli hieman vaisu, johtuen luultavasti teknisistä asioista.

Illan ensimmäisestä yllätyksestä vastasi parhaan miessivuosan kategoria, jonka voitti Christoph Waltz roolistaan Django Unchained-elokuvassa. Waltzin suoritus oli erinomainen, mutta Hoffman tai Tommy Lee Jones olisi ansainnut voiton, Waltz teki melkeinpä saman rooliin Inglorious Bastards-elokuvassa. Anne Hathaway vei odotetusti, ja ansaitusti, parhaan naissivuosan voiton Fantinen roolista Les Misérablesissa.

Kuvaus- ja erikoistehostekategorioiden Oscarit vei odotetusti Piin elämä. Mitään yllätyksiä eivät tarjonneet myöskään Puvustus- ja Maskeeraus ja Hiukset-kategoriat, jotka menivät Anna Kareninalle sekä Les Misérablesille . Omituiseksi tilanne meni äänitehosteiden kategoriassa, jossa Oscar meni kahdelle elokuvalle; Skyfallille sekä Zero Dark Thirtylle. Palkintojen jakajissakin on eroja; Kristen Stewart oli äärettömän vaivautunut ja täysin väärässä paikassa lavalla sulavan Daniel Radcliffen vieressä. Sitä se lahjakkuus ja Broadway teettää, Radcliffea lisää!

Skyfall voitti täysin odotetusti parhaan laulun Oscarin, kun taas voitto musiikista meni Piin elämä -elokuvalle. Kuten uskalsimme toivoakin, parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscar meni Quentin Tarantinolle, kun taas Argo voitti sovitetun käsikirjoituksen pystin. Voitto on Tarantinolle toinen, edellisen kerran Pulp Fiction toi miehelle Oscarin – myös käsikirjoituksesta.

Yllätykseksi voi sanoa myös Ang Leen voittoa Piin elämä-elokuvalla, mies vei parhaan ohjaajan kategorian Steven Spielbergin nenän edestä.

Jennifer Lawrencen sekopäinen ja koskettava suoritus Unelmien pelikirjassa toi nuorelle naiselle hieman yllättävän voiton hyvin tasaväkisessä kategoriassa. Naispääosan Oscar olisi voinut mennä oikeastaan kenelle vain, nyt nuoruus ja into voitti kokemuksen ja lahjakkuuden.  Sen sijaan yksikään ihminen planeetalla ei yllättynyt Daniel Day-Lewisin voitosta roolistaan Lincolnina. Mies otti voiton vastaan nöyrästi, pystyen kuitenkin vitsailemaan ja pitämään rutiinilla Oscareiden parhaan kiitospuheen.

Pienimuotoista tilastohistoriaa teki Argo, voittaen parhaan elokuvan Oscarin vaikka ohjaaja Ben Affleck ei ollut itse edes ehdolla. Tämä on vasta kuudes kerta, kun parhaan elokuvan voiton vie teos josta itse ohjaaja ei ole ehdolla. Affleck piti illan koskettavimman puheen, josta puuttui ehkä finesseä mutta korvasi sen äärettömän liikuttavalla sisällöllä ja innolla. Onneksi illan erinomainen juontaja MacFarlane ja Kristin Chenoweth lauloivat sympaattisen laulun kaikille loosereille shown lopuksi.

Koko lista voittajista löytyy virallisilta Oscar-sivuilta.

Kooste Oscareista näytetään Nelosella tiistaina, klo 22 alkaen.

 

Kommentit