Oscar-ehdokkuudet julkistettu

lincoln_featured_620x350

Tänään puoli neljältä Suomen aikaa julkistettiin tämän vuoden Oscar-ehdokkaat. Julkistamisgaalan vetivät ansiokkaasti Emma Stone ja Seth McFarlane. Ehdokkaiden julkistus aloitettiin miessivuosaehdokkaista, missä jokaisen kohdalla suloinen Stone pääsi kommentoimaan: ”He’s won before”. Ehdokkaina tänä vuonna siis Alan Arkin (Argo), Robert De Niro (Unelmien pelikirja), Philip Seymour Hoffman (The Master), Tommy Lee Jones (Lincoln) ja Christoph Waltz (Django Unchained). Yksi yllätys oli monen ennakkosuosikin Leonardo Di Caprion putoaminen pois kyseisten ehdokkaiden joukosta.

Ehdokkaiden ja kisasta pudonneiden joukossa oli jälleen niin suuria yllätyksiä kuin myös ennalta-arvattuja asioita. Steven Spielbergin ohjaama suurelokuva Abraham Lincolnista keräsi eniten ehdokkuuksia, 12 kappaletta. Toiseksi eniten, 11 ehdokkuutta, sai puolestaan Ang Leen ohjaama Piin elämä.

Myös David O. Russelin ohjaama Unelmien pelikirja menestyi ehdokkuuksia jaettaessa hyvin (8 ehdokkuutta), samoin kuin musikaali Les Miserables ja Ben Affleckin ohjaama Argo (molemmat 7 ehdokkuutta). Quentin Tarantinon Django Unchained, Kathryn Bigelow’n Zero Dark Thirty ja Michael Haneken Rakkaus (Amour) ansaitsivat jokainen 5 ehdokkuutta.

Naispääosaehdokkaiden joukossa on tänä vuonna sekä kaikkien aikojen vanhin että kaikkien aikojen nuorin ehdokas. 85-vuotias Emmanuelle Riva on ehdolla järisyttävän upeasta roolisuorituksestaan Michael Haneken elokuvassa Rakkaus (Amour) ja toisessa ääripäässä on 9-vuotias Quvenzhané Wallis elokuvasta Beasts of the Southern Wild. Yksi suurimpia yllätyksiä oli ennakkosuosikki Marion Cotillardin (Luihin ja ytimiin) jääminen pois listalta.

Miespääosaehdokkaiden joukossa ei suuria yllätyksiä ollut, jollei nyt Bradley Cooperin (Unelmien pelikirja) ehdokkuutta sellaiseksi halua laskea. Unelmien pelikirja oli kuitenkin elokuvana ehkä suurin yllättäjä, vaikka paljon ehdokkuuksia sille toki odottikin -mutta tämä elämänmyönteinen draamakomedia sai näyttelijäehdokkuudet jokaisessa kategoriassa!

Parhaan ohjaajan kategorian ehdokkaat aiheuttivat suurimman yllätyksen. Mukana eivät olleet suuret ennakkosuosikit Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty) eikä Ben Affleck (Argo), eivätkä myöskään Quentin Tarantino (Django Unchained) tai Paul Thomas Anderson (The Master). Heidän sijastaan kisassa nähdään David O. Russell (Unelmien pelikirja) ja Benh Zeitli (Beasts of the Southern Wild).

Parhaan elokuvan sarjassa kilpailee tänä vuonna 9 elokuvaa. Ilahduttavinta oli nähdä näiden joukossa Michael Haneken elokuva Rakkaus (Amour), mikä on hyvä saavutus vieraskieliseltä elokuvalta. Mikä jäi pois? P.T. Andersonin The Master sekä myös varma yleisösuosikki, Christopher Nolanin Yön ritarin paluu (joka itse asiassa ei saanut yhtä ainoaa ehdokkuutta, ei edes teknisiä).

Oscarit jaetaan tänä vuonna helmikuun 24. päivä.

EHDOKKAAT 2013:

Paras elokuva
Amour (Rakkaus)
Argo
Beasts of the Southern Wild
Django Unchained
Les Misérables
Life of Pi (Piin elämä)
Lincoln
Silver Linings Playbook (Unelmien pelikirja)
Zero Dark Thirty

Ohjaus
Michael Haneke View (Amour)
Benh Zeitli (Beasts of the Southern Wild)
Ang Lee (Life of Pi)
Steven Spielberg (Lincoln)
David O. Russell (Silver Linings Playbook)

Naispääosa
Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)
Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)
Emmanuelle Riva (Amour)
Quvenzhané Wallis (Beasts of the Southern Wild)
Naomi Watts (The Impossible)

Miespääosa
Bradley Cooper (Silver Linings Playbook)
Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Denzel Washington (Flight)
Hugh Jackman (Les Misérables)
Joaquin Phoenix (The Master)

Miessivuosa
Alan Arkin (Argo)
Robert De Niro (Silver Linings Playbook)
Philip Seymour Hoffman (The Master)
Tommy Lee Jones (Lincoln)
Christoph Waltz (Django Unchained)

Naissivuosa
Amy Adams (The Master)
Sally Field (Lincoln)
Anne Hathaway (Les Misérables)
Helen Hunt (The Sessions)
Jacki Weaver (Silver Linings Playbook)

Ei-englanninkielinen elokuva
Amour (Itävalta)
Kon-Tiki (Norja)
No (Chile)
A Royal Affair (Tanska)
War Witch (Kanada)

Lisää ehdokkaita löytyy osoitteesta http://oscar.go.com/nominees
Ehdokaslistan lähde: Filmikamari

Kommentit