Palkintokausi on käynnistynyt

parhaatfeat

On taas se aika vuodesta kun jokainen kriitikko ja alan ammattilainen haluaa sanoa sanasensa menneen vuoden elokuvista. Pikainen katsaus jo palkittuihin ja alkuvuoden eri gaalojen ehdokkaisiin antaa hyvän kuvan siitä, mitä elokuvia arvostettiin vuonna 2012 korkeimmalle.

Suurin osa elokuva-alan palkinnoista keskittyy alkuvuoteen, kun viimeinenkin elokuva on nähty valkokankailla. Harmittavasti suuri osa ehdotetuista elokuvista saapuu ensi-iltaan Suomessa vasta tammi-maaliskuun aikana, jolloin tavalliset katsojat ovat auttamatta jäljessä puhuessaan vuoden 2012 parhaista elokuvista. Niinpä Filmitähtikin joutuu vuoden parhaita valitessaan valitsemaan ehdokkaiksi vain elokuvia, jotka yleisöllä on ollut edes mahdollisuus nähdä – sen sijaan että seuraisimme elokuvien todellista ilmestymisvuotta.

NYFCC jakoi jo palkintonsa, ja parhaan elokuvan ja ohjaajan voiton vei Kathryn Bigelown ohjaama Al-Qaida -teemainen Zero Dark Thirty. Selkeän teeman tämän vuoden ehdokkaille luo jo Daniel Day-Lewisin voitto Lincoln-roolistaan, suunta jota veikkaamme muiden seuraavan. LAFCAn parhaan elokuvan palkinnon vei paljon kehuttu Amour, joka saapuu Suomeen vasta 15.2.2013.  Mestari (The Master) nappasi itselleen huomattavan osan muista palkinnoista, ja ihastuttava Jennifer Lawrence palkittiin ansaitusti parhaana naisnäyttelijänä Unelmien pelikirjasta(Silver Linings Playbook).

Jessica Chastain elokuvassa Zero Dark Thirty

Critics Choice Awardsit aloittavat varsinaisen palkintokauden tammikuussa, ja ehdokaslista näyttää tutulta. Parhaan elokuvan palkinnosta kisaa niin Zero Dark Thirty, Argo, Mestari kuin Lincolninkin. Näyttelijäehdokkaat seurailevat elokuvien linjoja, hienona poikkeuksena Selviytyminen -elokuvan (The Impossible)  Naomi Watts, jonka riipaiseva suoritus tsunamiin joutuneena naisena oli kuluneen vuoden itkupuserrin.

Golden Globet eivät ehdokkaillaan poikkea linjasta lainkaan. Parhaan draamaelokuvan ehdokkaat Argo, Django Unchained, Piin elämä, Lincoln ja Zero Dark Thirty ovat takuuvarmasti vuoden menestyjiä. Mestarin puuttuminen listalta ihmetyttää hieman, koska molempien miesosien näyttelijät – Joaquin Phoenix ja Philip Seymour Hoffman – ovat ansaitusti ehdolla. Samoin Nicole Kidmanin herkullisen suttuisa suoritus The Paperboyssa on onneksi huomioitu parhaan sivuosanäyttelijättären ehdokkuudella. Televisioehdokkaiden puolella jatketaan jopa masentavan tuttua ja turvallista rataa, kun draamasarjan paremmuudesta kisaavat Boardwalk Empire, Breaking Bad, Downton Abbey, Homeland ja The Newsroom. Erinomainen Homeland saapuu onneksi myös sarjaa ennestään näkemättömille vihdoin myös Suomeen, nimellä Isänmaan puolesta. Näet kaikki Golden Globe-ehdokkaat täältä.

SAG (Screen Actors Guild Awards) keskittyy palkitsemaan näyttelijöitä. Niinpä kategoriat poikkeavat hieman totutusta. Kokonaisten näyttelijäkaartien palkitseminen suorituksestaan elokuvassa ei kuitenkaan peitä sitä tosiasiaa, että tutut nimet vallitsevat myös täällä. Denzel Washingtonin nimi on ollut melkein jokaisella listalla puhuttaessa parhaan miespääosan palkinnoista, elokuva Lento (The Flight) saapuu Suomeen helmikuussa.

Sekä Jennifer Lawrence että Bradley Cooper ovat ehdolla useasti suorituksistaan elokuvassa Unelmien pelikirja.

Parhaan naispääosan listaa katsoessa tajuaa, kuinka vähän erinomaisia naispääosia on ollut tarjolla vuonna 2012. Varsinkin kun kerää yhteen Suomessa nähdyt ensi-illat vuoden loppuun mennessä, on vaikea keksiä paria näyttelijää enempää ehdokkaita listalle. Jessica Chastain Zero Dark Thirty-elokuvassa, Watts Selviytymisessä, Lawrence Unelmien pelikirjassa ja Helen Mirren Hitchcockissa esiintyvät elokuvissa jotka nähdään meillä vasta ensi vuonna. Marion Cotillardin suoritus Luihin ja ytimiin -elokuvassa on vuoden ainoita todellisia tähtihetkiä, ja kertoo samalla jotain vuoden 2012 tarjonnasta.

Vuoden suosikit ovat selvästi luettavissa jo ehdokkaista. Kaikki nämä gaalat johtavat tavallaan Oscareihin, jota edelleen pidetään suurimpana ja merkittävimpänä palkintoseremoniana. Onko Oscareilla oikeasti mitään merkitystä on täysin toinen asia. Erilaiset listat ja palkintogaalat ovat mukava tapa muistella kulunutta elokuvavuotta, ja me tulemme myös Filmitähdessä tekemään tämän. Samalla pyydämme myös lukijoitamme äänestämään ehdokkaista omat suosikkinsa.

Kommentit

Tags from the story
,