Pappi Lukkari Talonpoika Vakooja (2011) ★★★★

tinkertailor

Nostalgisen tyylikäs ja vähäeleinen Pappi lukkari talonpoika vakooja on tarina menneestä maailmasta. Sen rauhallinen tyyli elää melkoisen beigessä maailmassa jossa palavereissa juodaan viskiä, ja jossa toimistotyötkin tehdään verkkaasti, suurin toiminta ja dramatiikka tapahtuu ihmisten pään sisällä kun vakoojatarinan sotkuista lankavyyhteä aukaistaan hitaasti.

George Smiley (Gary Oldman) on veteraani vakoojakettu, joka kutsutaan apuun kun John Hurtin hienosti tulkitsema johtohahmo päätyy siihen lopputulokseen, että aivan vakoiluketjun huipulla on myyrä. MI6:n korkeimmassa ryhmässä on mies, joka vuotaa tietoja venäläisille, eritoten salaperäiselle Karlalle, johon Smileylla on tietynlainen yhteys. Epäillyt ovat jokainen omalla tavallaan omiaan herättämään katsojan epäluulot, mutta tilanne on kihara ja sen selvittäminen vaikeaa.

Tarina polveilee menneissä tapahtumissa raottaen historiaa mieskoplan takana. Kylmän sodan harmaina päivinä toveruus vakoojien kesken on kullanarvoinen asia, mutta kehen voi luottaa? Vakooja Prideaux (Mark Strong) saa kokea tämän joutuessaan tarinan alussa väijytykseen, jos omiin ei voi luottaa niin kehen? Pakosalla on myös Tom Hardyn hahmo, kenttäagenttien elämä on ainaista olan yli katsomista, ja jos omatkin koirat purevat niin köysi tuntuu kiristyvän kaulan ympärille peruuttamattomasti.

Pappi lukkari talonpoika…kuka heistä onkaan tupla-agentti?

Kaiken keskiössä on kuitenkin Smiley joka joutuu tarkastelemaan omia ystäviään uusin silmin. Colin Firth, Toby Jones, David Dencik ja Ciaran Hinds esittävät konnaehdokkaita, he ovat kirjaimellisesti shakkinappuloita joita Smiley liikuttaa pitkin pelilautaa, etsien paljastavaa elettä. Apuna selvityksessä on ainut uskottu, nuori Guillam (Benedict Cumberbatch), joka joutuu uhraamaan paljon enemmän kuin vain aikaansa, saadakseen työn päätökseen.

Pappi lukkari talonpoika vakooja on loistava elokuva. Kamera näyttää heijastuvilta pinnoilta ympäröivää maailmaa etäännyttäen vakoojat muusta maailmasta, eristäen nämä tarkkailijan asemaan. He ovat ihmisiä jotka pistävät pallon pyörimään, he eivät välttämättä paina liipaisinta, likainen työ tehdään kokouksissa joissa päätetään ihmisten hengistä. 1970-luvun ajankuvaus on herkkää, maailma on synkkä ja sateinen, elokuvan teeman mukaisesti aurinko ei paista elokuvassa vaan tummat pilvet riippuvat englantilaisella taivaalla kuin märkä rätti, tukehduttaen ilon ja vaimentaen äänet. Miehet näyttävät väsyneiltä, täällä ei näy hienosti meikattuja agenttikomistuksia vaan todellisia ihmisiä, mikä tekee elokuvasta hyvin realistisen.

Näyttelijäsuoritukset ovat kautta linjan erinomaisia ja katsojalta vaaditaan paljon jotta tämä pysyy tarinan syrjässä kiinni. Se ei aukea helposti ja räjähdyksiä ja takaa-ajo kohtauksia on turha odottaa. Se on niin realistinen että se jopa masentaa, ohjaaja Tomas Alfredson on pysynyt uskollisena John le Carrén kirjalle, tekemättä myönnytyksiä nopeatempoiselle, ja aina vain suurempia räjähdyksiä vaativalle elokuvamassalle.

Pienimuotoisuudessaan se on koskettava, ajatuksia herättävä ja katsojan auttamattomasti tarinaan kiinni liimaava vakoojatarina maailmasta jota ei enää ole.

© Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

TINKER TAILOR SOLDIER SPY  Ohjaus: Tomas Alfredson
Käsikirjoitus: Bridget O’Connor, Peter Straughan
Pääosissa: Gary Oldman, Colin Firth, John Hurt, Benedict Cumberbatch.
Alkuperämaa: UK 2011
Genre: Trilleri / Draama
IMDb

Kommentit