Kaksin aina kaunihimpi? Hulvattomat kaverikomediat jaksavat naurattaa

kaverikomediat

Buddy-komedialla, eli hankalasti suomennettuna kaverikomedialla, on pitkät perinteet. Yleisesti kahden miehen välisestä naljailusta ja seikkailuista koostuva tarina on herkullinen komedian muoto, mutta on ajan saatossa saanut riesakseen myös lukuisia surkeita ja heppoisia tekeleitä. Jännitteen aiheuttavat klassisesti ihmisten erilaiset persoonat tai taustat, hankala tilanne ja ristiriidat – joista huolimatta pari hitsautuu yhteen – tai ehkä juuri kohtaamiensa tapahtumien johdosta. Genren tunnetuimmat esi-isät lienevät jo Ohukainen ja Paksukainen, joiden toilailuja useimmat meistä ovat seuranneet nuorina televisiosta. Tästä on tultu pitkä matka nykyiseen tyyliin; aseita heilutteleva Tappava ase-sarja tai huumeiden täyttämä Hangover ovat lajin toisessa äärilaidassa.

Usein kaverikomedioita leimaa ylenpalttinen äijäily. 1960- ja 70-luvun vaihteessa nämä parivaljakko-elokuvat ottivatkin uuden suunnan. Naiskriitikot, kuten Molly Haskell, näkivät yksilöllisyyttä korostavan ja railakkaammaksi muuttuvan komediatyylin olevan vastaisku nousevalle feminismille. Naiset ovatkin näissä elokuvissa vaimo jota paeta, kaunis tyttöystävä käsipuolessa, tai ruma ja hauska sivuhahmo miesten matkan varrella. Näin kärjistetysti. Joku voisi sanoa, että naiset buddykomedioissa eivät ole uusi juttu; ovathan Charlien enkelitkin olleet olemassa jo vuosikymmeniä. Henkilökohtaisesti pidän näitä neitosia yhtä uskottavina kaverikomedian edustajina, kuin jos Magic Miken hahmogalleria lähtisi tekemään toimintaelokuvaa – ja sitä kutsuttaisiin kaverikomediaksi.
Mutta ensimmäisiä onnistuneita miesten kaavaa räävittömästi noudattavia, kainostelemattomia ja naiset muuna kuin kauniisti meikattuina hahmoina näyttäviä elokuvia on vasta 2011 ilmestynyt Bridesmaids (Morsiusneidot).

Filmitähti esittelee viisi erinomaista kaverikomediaa, mitä lisäisit itse listalle?

Nuija ja tosinuija

Well suck me sideways!

Dumb & Dumber saa kunnia edustaa kaverikomedioista sitä nolointa lajiketta. Vessahuumori kukkii ja hahmojen päätä ei järki pakota. Farrellyn-veljesten lapsellista huumoria ylettömästi sisältävä elokuva lepää vahvasti elämänsä kunnossa olevan Jim Carreyn harteilla, vaikkakaan hurjaa hiustyyliä esittelevä Jeff Daniels ei jää toiseksi. Vuonna 1994 ilmestynyt elokuva nauttii jonkinlaisesta kulttistatuksesta, eikä ehkä täysin syyttä. Pottakampausta häpeämättä käyttävä Lloyd (Carrey) rakastuu Lauren Hollyn esittämään naiseen, ja tuloksena on monta kiperää tilannetta laskettelukeskuksessa. Ja kuka voisi unohtaa sitä koiranmuotoista minipakua?

dumb-dumber

 

Tappava Ase

– You want me to drive?
– No, you’re supposed to be suicidal, remember? I’LL drive.
– Anybody who drives around in this town IS suicidal.

Henkilökohtaisissa ongelmissa pyöriskelevä etsivä joka kärsii vihanhallinta-ongelmista. Veteraanipoliisi, joka odottaa vain eläkkeelle pääsyä. Karjuva ja alati lisääntyvästä päänsärystä kärsivä poliisipäällikkö. Kyseessä on monien kyttäelokuvien klassisimmat ainekset. Mel Gibson ja Danny Glover löivät kovat päänsä yhteen ensimmäisen kerran vuonna 1987, vieden kaverikomediat väkivaltaisemmalle tasolle. Elokuva poiki neljä osaa, tammikuussa 2011 Warner Bros. ilmoitti aloittavansa sarjan alusta, ilman vanhoja tähtiään. Kyttäkaksikko-komedian saralla Tappava ase ei ole mitään uutta, ja se onkin paljon velkaa Eddie Murphyn ja Nick Nolten tähdittämälle erinomaiselle 48 tuntia (48 Hours). Samaan sarjaan voi lukea elokuvat Tango & Cash, Beverly Hillsin kyttä ja Rush Hour.

tappavaase

 

Piukat paikat

– Now you’ve done it! Now you have done it!
– Done what?
– You tore off one of my chests!

Yksi kaikkien aikojen parhaista elokuvista yltää tällekin listalle, sisältäähän se herkullisen bromancen Tony Curtisin ja Jack Lemmonin tulkitsemana. 1959 ilmestynyt elokuva on ajaton, se naurattaa tänäkin päivänä. Kaksi epäonnista jazz-muusikkoa pakenee gangstereita naisorkesterin matkaan, pukeutuneina naisiksi. On sanomattakin selvää että Curtisin, Lemmonin ja Marilyn Monroen keskinäinen kemia ja dialogi toimii saumattomasti. Some Like It Hot on esimerkki elokuvasta, jonka rakenne ja huumori on niin terävää että se kestää aikaa vaivatta, eikä se tarvitse alatyylistä huumoria pärjätäkseen. On siinä sentään naisen vaatteisiin pukeutuvia miehiä, jos se nyt sellaiseksi tulkitaan.

somelikeithot

Men In Black

We’re not hosting an intergalactic kegger down here.

Jos mitataan puhtaasti rahallista arvoa, löytyy kaverikomedioiden kirkkaimmasta kärjestä Men In Black. Nuori, svengaava ja liian itsevarma Will Smith törmää perinteiseen äreään vanhaan mieheen Tommy Lee Jonesiin, ja yhdssä nämä miehet onnistuvat pelastamaan koko galaksin. Mustat puvut, hittibiisi, makeat aurinkolasit ja hauska dialogi –  tarvitseeko  äijäkomedia muuta? MIB on poikinut kaksi jatko-osaa, tuonut lisää outoja otuksia ja toimivaa naljailua katsojille. Nykyään MIB ei ehkä enää jaksa kiinnostaa yhtä paljon, mutta ilmestyessään 1997 se oli täydellinen hitti.

mib

 

Hot Fuzz

Hyvin perinteiseen kyttäteemaan tarttuu myös kaikkien poliisielokuvaparodioiden äiti, brittiläisen Edgar Wrigthin luoma, Hot Fuzz. Kiistämättöminä tähtinä loistaa tuttu parivaljakko Shaun of the Dead-elokuvasta, Simon Pegg ja Nick Frost. Pieni englantilainen kylä ei ole täysin sitä miltä näyttää, ja Lontoolainen superkyttä Peggin muodossa saapuu ratkaisemaan mysteeriä – varustettuna ohjesäännöillä ja hirvittävällä fyysisellä kunnolla. Hieman hitaampi ja yksinkertaisempi, hiljaiseen elämään tottunut  Butterman (Frost) ja salamannopea Angel muodostovat yllättäen toimivan parivaljakon, ja tuloksena on hulvaton kyttäkomedia, jossa metsästetään muitakin kuin joutsenia.

hotfuzz

Bubblin’ under

Jos tämä genre iskee, suosittelemme myös: Kauhea kankkunen ( The Hangover), 21 Jump Street, Swingers, I Love You, Man, Puhallus (The Sting).

Kommentit

Tags from the story
, ,