Parhaat satuihin pohjautuvat elokuvat

satuleffat_featured_958x339

Viime vuosina on nähty huikean suuri määrä elokuvaversioita sarjakuvista. Kun tämä lähde on alkanut menettää uutuudenviehätystään, on elokuvien tuotantoyhtiöissä suunnattu katse kauemmaksi menneisyyteen rakastettujen tarinoiden lähteille – satuihin. Mikä olisikaan kiehtovampaa kuin herättää henkiin klassinen, kymmeniä, jopa satoja vuosia ihmisten keskuudessa elänyt tarina, jonka kaikki tuntevat? Ja antaa sille uudenlainen käsittely ja elämä.

Tänä vuonna elokuvakäsittelyn on saanut Lumikki, oikein kahteen kertaan. Tarsem Singhin ohjaama Kerro, kerro kuvastin (Mirror, mirror) sai ensi-iltansa aikaisemmin tänä keväänä. Siinä Lumikkina nähtiin Lily Collins ja ilkeänä kuningattarena Julia Roberts. Komedialliseen asuun kiedottu seikkailu ei kuitenkaan tavoittanut kriitikoiden rakkautta. Viime viikolla ensi-iltansa sai puolestaan Rupert Sandersin esikoisohjaus Lumikki ja metsästäjä (Snow White and the Huntsman), joka tyylikkään synkällä visuaalisuudellaan antoi uudenlaisen ilmeen vanhalle sadulle. Lumikkina tässä nähtiin Twilight-elokuvista tuttu Kristen Stewart, kuningattarena hyytävän hyvä Charlize Theron.

Satuihin tai sadunomaisiin kertomuksiin pohjautuvia elokuvia on toki tehty ennen nykypäivääkin ja animaatioina niistä on olemassa mainioita versioita. Näistä kaksi tuoreinta Disney/Pixarin Kaksin karkuteillä (Tangled), joka kertoo korkeaan torniin vangitun Tähkäpään tarinan uudella ja tuoreella tavalla, sekä aikoinaan vähemmälle huomiolle jäänyt Hoodwinked!, joka antoi pikkuiselle Punahilkalle ystävineen aivan uudenlaisia ulottuvuuksia.

Animaatioiden ulkopuolella tarjonta on kuitenkin ollut laihanlaista. Viime vuonna julkaistu, Catherine Hardwicken ohjaama Red Riding Hood oli hyvä yritys luoda sadun Punahilkka uudestaan, mutta lopputulos ei kuitenkaan yltänyt yrityksen tasolle. Amanda Seyfriedin tähdittämä elokuva jäi nimittäin melkoiseksi pannukakuksi. Tim Burtonin vuonna 2010 ohjaama versio Liisasta Ihmemaassa oli puolestaan kiehtovalla lähestymistavalla kerrottu versio vanhasta sadusta. Se sijoitti Liisan pienen tytön sijaan aikuisuuden kynnyksellä olevan tytön hahmoon, Liisaan, joka palaa lapsena vierailemaansa Ihmemaahan.

Terry Gillamin vuonna 2005 ohjaama Tideland perustuu Mitch Cullinin samannimiseen fantasiatarinaan. Pienen Jeliza-Rosen (Jodelle Ferland) selviytymistarinan fantasian keinoin kertova elokuva oli komea, joskin melkoisen häiriinnyttävä. Se on nuoren tytön näkökulmasta kerrottuna tunnelmaltaan paikoitellen saman tyylinen kuin Guillermo del Toron ohjaama Pan’s Labyrinth (jota ei kuitenkaan kelpuuteta meidän listallemme, sillä del Toron käsikirjoitus ei perustu muualla julkaistuun tarinaan).

Neil Gaimanin samannimiseen nuortenfantasiakirjaan perustuva, Matthew Vaughnin ohjaama Tähtisumua (Stardust) on ihana satu. Siinä sankarit ja sankarittaret taistelevat pahoja noitia ja salaperäisiä voimia vastaan. Ja siinä suurin voima on aina rakkaudella, kuten kunnon sadussa pitääkin olla. Tarinan sankarina nähdään Charlie Cox, tämän rakastettuna Claire Danes ja pahana noitana Michelle Pfeiffer.

Stardustin tapaan prinsseistä ja prinsessoista kertoo Rob Reinerin vuonna 1987 ohjaama Prinsessan ryöstö (Princess Bride). Se perustuu William Goldmanin romaaniin ja kertoo yhden täydellisimmistä fantasiasaduista, mitä koskaan elokuvana on nähty. Robin Wrightin ja Cary Elwesin tähdittämä satu on ihastuttavan naivi, höpsö ja ihana, eikä sitä voi katsoa tulematta hyvälle tuulelle.

Michael Enden ihanaan satuun perustuva Päättymätön tarina (Neverending Story) ei elokuvana vakuuttanut aivan samalla tavalla kuin kirjana. Silti tämä Wolfgang Petersenin ohjaama elokuva ansaitsee paikkansa satuelokuvien listalla. Nuoren Bastian-pojan (Barret Oliver) salaperäisen kirjan välityksellä käydystä seikkailusta lohikäärmeiden ja muiden satuolentojen maailmassa on kasvanut 80-luvun fantasiasatujen klassikko, jonka tunnuslaulu tarttuu yhä edelleen helposti korvamadoksi (Limahlin esittämä ”The Neverending Story”).

Jäikö listalta pois jokin sinun mielestäsi mainitsemisen arvoinen satuelokuva?

Kommentit