Parhaat tv-sarjat kautta aikojen (tai ainakin melkein) – Filmitähden Top 5

who

Viime vuosina on julkaistu loistokkaita tv-sarjoja kuten vaikkapa HBO:n kaksi laatusarjaa Game of Thrones ja True Blood. Hienojen tv-sarjojen tiimoilta Filmitähden toimitus alkoi pohtia, mitkä olisivatkaan parhaat sarjat kautta aikojen. Kovin pitkälle menneisyyteen toimituksen muisti ei riittänyt, sillä molempien toimittajien tv-historia alkaa 80-luvun alusta.

Monia hienoja sarjoja nousi mieleen lapsuudesta, mutta monen tällaisen kohdalla aika kuitenkin kultaa muistot, eikä sarja enää nykymittapuulla ylläkään “maailman parhaiden” sarjojen joukkoon. Yksi omista lapsuuden suosikkisarjoista, Michael Praedin tähdittämä Robin Hood, nimittäin joutui muutama vuosi sitten luovuttamaan kruununsa eteenpäin kun 80-luvun nostalgia ei ollutkaan seurannut mukana 2000-luvulle saakka.

Toimituksen suosikkisarjoiksi nousi -ei edes niin yllättäen- sekalainen joukko scifiä ja seikkailufantasiaa. Viiden korkeimmalle sijoittuneen joukosta jouduttiin jättämään pois suuri joukko loistavia sarjoja. 80-luvulta Ihmemies MacGyver ja Wiseguy, 2000-luvulta puolestaa rikossarja 24 joutuivat antamaan tilaa seuraaville:

Twin Peaks
David Lynchin luoma sarja väänsi yhden jos toisenkin katsojan aivonystyrät mutkille 90-luvun alussa. Laura Palmerin murhaajasta puhuivat kaikki ja kahtia leikatusta sydänkorusta tuli kiistaton hitti. Pieneen pohjoisen kaupunkiin sijoittuva scifimäisiä piirteitä loppua kohden saanut rikosjännäri oli ilmiö, jonka vetovoima on kestänyt tähän päivään saakka yhtään menettämättä viehätystään. Twin Peaks-boksin voi katsastaa läpi nykypäivänäkin vailla sitä myötähäpeän tunnetta, mikä seuraa välittömästi mukana monien muiden saman ikäisten sarjojen tapauksessa.

Kuka murhasi Laura Palmerin?

Buffy vampyyrintappaja
Jokin aika sitten Filmitähdessä pähkäiltiin Joss Whedonin luoman Buffy vampyyrintappajan viehätystä ja kuinka tämäkin sarja on pitänyt pintansa nykypäivään saakka. Nuoresta lukiolaistytöstä kertova sarja oli loistava esimerkki siitä, että high school -ympäristöön voi myös tehdä omaperäisen tarinan. Tarinan jonka aktiivisessa pääosassa on kaunis nuori nainen. Whedonin huumorilla höystetty sarja löysi paikoitellen myös erittäin synkkiä sävyjä.

Buffyn sekalainen joukkio

Supernatural
Kärkiviisikon uusimpia sarjoja edustaa Eric Kripken luoma Supernatural, joka aloitti Winchesterin veljesten kujanjuoksun vuonna 2005 ja jatkuu yhä edelleen, sillä viime viikolla vahvistettiin sarjan jatkaminen kahdeksannelle tuotantokaudelle. Yliluonnollisia pahuuksia metsästävät, välillä vähän rähjäiset rokkiveljekset keulallaan Supernatural onnistuu olemaan yhtä aikaa jalat maassa ja pää pilvissä. Tuotantokausilla matkataan Helvetistä Taivaaseen ja taas takaisin, ja välille jää  ihmiskunnan mytologiasta ja eri kulttuureista kumpuavia hahmoja, jotka itsessään luovat sarjaan pieniä kauhutarinoita.

Supernaturalista kirjoitti vieraileva toimittajamme Anzi jokin aika sitten kiinnostavan jutun ja sen voi lukea täältä.

 

Jared Padalecki ja Jensen Ackles ovat Supernaturalin veljeskaksikko

Taisteluplaneetta Galactica (2000-luvun versio)
Taisteluplaneetta Galactica oli molempien Filmitähden toimittajien lapsuudessa kova sana, tuo 70-luvun lopulla valmistunut sarja oli uranuurtaja avaruusseikkailuiden rintamalla, mutta alkuperäinen sarja ei ole kestänyt aikaa kovinkaan hyvin. Vuosina 2004-2009 neljä tuotantokautta kestänyt sarjan uusintalämmittely puolestaan oli omaa luokkaansa. Se onnistui liimaamaan dvd-boksien ääreen katsojia, jotka eivät edes pidä scifistä.

Paranoiaa keskellä synkkää avaruutta, kiperiä taisteluita, epätoivoa ja omalaatuista huumoria sekoittava sarja on noussut kulttisarjaksi, ja pitää tehonsa toivottavasti ajan saatossa. Intensiivinen tunnelma ja kiemurat aiheuttivat sen että jaksoja ahmittiin epäterveissä putkissa, kuka on Cylon ja kuka ei; siinäpä pulma. Populaarikulttuurissa ei voi esittää nörttihahmoa ilman että tämä sanoo Frak, ja sen lonkerot ulottuvat nykyisiin tv-sarjoihin hahmojen, sanontojen, t-paitojen ja fanituksen muodossa.

Pystytkö erottamaan kuka ei ole ihminen?

Dr Who
Yhdenkään tv-sarjan ympärille ei ole kasvanut sellaista fanikuntaa ja kulttistatusta kuin Doctor Whon. Sen huumori, sanonnat, hahmot ja tapahtumat elävät fanimaailmassa täysin omaa elämäänsä. Se on pisimpään jatkunut scifisarja maailmassa, sillä se alkoi jo vuonna 1963. Nykyisin suosiota aiheuttaa nimenomaan Russell T. Davisin luotsaama, uusi versio joka alkoi v. 2005 kun Christopher Eccleston astui Tohtorin housuihin. Ecclestonia seurasi heti seuraavana vuonna 10. Tohtori, suosittu David Tennant joka siirtyi syrjään 11. Tohtorin, Matt Smithin, tieltä vuonna 2010.

Kriitikoiden ja yleisön rakastama, omalaatuinen sarja sisältää niin hersyvää huumoria ja omituisia tapahtumia, että se kuuluu tv-historiaan ansaitusti. Tohtorin eri inkarnaatiot ovat tärkeä osa tarinaa, samoin alati vaihtuvat matkustuskumppanit. Tardis, tuo ajan ja ulottuvuuksien läpi kulkeva sininen puhelinkoppi, on faneille rakas, eikä omalaatuinen Tohtori outoine käsityksineen ja kokemuksineen  jää yhtään jälkeen. Tohtori itse on humanoidi avaruusolento, aikavaltias, jonka vihollisista on tullut käsitteitä maailmalla. Sarja on hulvattoman hauska, ja välillä jopa pelottava, itse en haluaisi joutua Itkevien enkeleiden kanssa samaan huoneeseen, ja Dalekit terminoivat kaiken tieltään. Sarja koukuttaa ja naurattaa, se on klassikkojen klassikko.

David Tennant ja Matt Smith, 10. ja 11. Tohtori

Juttu hyvistä tv-sarjoista jatkuu lähiaikoina!

Kommentit