The Walking Dead 9/10

thewalkingdeadps3

Tunnelmallinen pelisarja pistää pelaajan koville. Mielialat vaihtelevat ahdistuneesta masennuksesta adrenaliinin jyskeeseen, kun peli asettaa eteen valintoja joita kukaan ei oikeastaan ole valmis, tai halukas, tekemään. 

TellTale Gamesin viisiosainen pelisarja on koottu samalla levylle, ja sen tarinan lähtökohta on vahvasti Robert Kirkmanin sarjakuvissa. Sen tarina vie mennessään alkumetreiltä saakka, ja aika tuntuu valuvan käsistä. Teit niin tai näin, olet aina pulassa ja harmittelet tekemiäsi ratkaisuja. Peli ei anna armoa; toisinaan taot ohjaimella päätäsi ja välillä manaat pieniä bugeja joiden ansiosta kuolet uudestaan ja uudestaan.

Tarinan keskiössä pelaaja ohjastaa Lee Everettiä, tuomittua rikollista, jonka matka vankilaan keskeytyy kun epäkuolleet valtaavat kadut. Kaaos on välitön, informaatio tapahtumista olematonta ja jokainen yrittää selviytyä kuten parhaaksi näkee. Alkumetreillä Leen seuraan liittyy kahdeksanvuotias Clementine, tyttö jonka lapsenvahti makaa raatona keittiön lattialla. Epätodennäköinen parivaljakko hitsautuu yhteen, ja taivaltaa zombien täyttämää tietään kohti pelastusta. Mutta onko pelastusta luvassa?

twd

Ihmismielen raadollisuus näyttäytyy tämän tyylisissä peleissä usein hyvin kärjistetysti, mutta uskottavasti. Jokainen pitää omia puoliaan, suojelee omaa perhettään tai yksikköään, ja huolehtii omista ruokavarastoistaan. Hyväntekeväisyys on vähissä, eikä kehenkään voi luottaa ensinäkemältä. Tai ehkä ainakaan ei pitäisi. Leen ja Clementinen joukkio kuitenkin kasvaa matkan aikana, ja luvassa on niin hyviä kuin huonojakin hetkiä. Tarinassa on aitouden rouhea maku; ihmiset eivät ole mustavalkoisia – kaikilla on omat motiivinsa ja menneisyytensä.

Peli mukautuu pelaajan tekemien valintojen mukaan. Muutamassa sekunnissa pelaajan on valittava usean eri keskusteluvaihtoehdon väliltä omansa, ja nieltävä seuraukset. Keskusteluja ei useimmiten käydä niin, että koko vaihtoehto-valikoima käytäisiin läpi, vaan pelaajan on valittava mistä keskustellaan ja mihin sävyyn. Ongelmia tuottaa toisinaan rajallinen aika – kiire tuntuu kantapäissä, ja toisinaan voi tulla tehtyä ratkaisuja jotka harmittavat myöhemmin. Vaikka valinnanvaraa on, ja avaimet pelaajan käsissä, tulee lopussa kuitenkin yhdistävä juonenkaari. The Walking Dead ei siis varsinaisesti anna pelaajan luoda kokonaan uutta tarinaa, vaikka sen vaikutelman hienosti luokin. Eikä se ole olennaista, onko pelaajan valta vain näennäistä. Kyse on tunteesta, valinnoista ja siitä miten loppuun päädytään. Jokaisen episodin lopussa peli summaa pelaajan tekemät valinnat, näyttäen prosenttimääräisesti miten valinnat vertautuvat muiden pelaajien tekemien valintojen kanssa.

Ongelmaksi muodostuu kömpelö ja turhauttava pelimekaniikka. Siinä missä koko ajan on pidettävä silmällä ruudulla meneviä keskusteluja, on toiminta turhauttavampaa. Pelaaja liikuttaa Leetä vasemmalla tatilla, ja oikealla ohjataan ruudulla näkyvää ristikkoa. Ristikon käskyvalikot antavat Leen tutkia esineitä, ottaa niitä ja tarkastella ympäristöään. Ammuskelutilanteissa ristikko pyörii välillä ties missä; mitään keinoa säätää liikkumisnopeutta ei ole. Harmittavinta ristikossa on se, ettei y-akselia pysty kääntämään – usein paniikkitilanteessa y-akselin kääntämiseen tottunut pelaaja on pulassa.

Mutta suurin harmi aiheutuu pelin bugisuudesta. Ruudut jähmettyvät, ääni kulkee vaikka kuvassa ei liiku mitään. Tuloksena on dubbausta muistuttava elokuva, jossa huulet liikkuvat vaikka vuorosanat on sanottu jo aikoja sitten. Toisinaan ruutu jähmettyy niin että ampuessa ei näykään mitään muuta kuin edellinen ruutu – ohjainta ei näy, kohdetta ei näy, mutta peli rankaisee kuolemalla sillä et osunut kohteeseen. Ja miten olisitkaan voinut? Homma turhauttaa, sillä kokemus on muuten mahtava. Latauskuva jää pyörimään, vaikka peli jo jatkuukin, ääniraita jossain kaiuttimien uumenissa kertoo että jotain tapahtuu mutta pelaaja tuijottaa Loading-ruutua. Kuva hyppii ja nykii. Onneksi tätä ei tapahdu koko ajan, eikä se syö varsinaiselta elämykseltä – mitä nyt aiheuttamalla kymmenen peräkkäistä kuolemaa, jolloin peli tekisi mieli heittää seinään.

Teknisistä nikotteluista huolimatta The Walking Dead on kokemuksena unohtumaton. Se antaa kuvitteellisen vallan pelaajalle, ja harvoin pelaaja on joutunut pohtimaan tämän kokoluokan kysymyksiä sohvalla istuessaan. Tulee sitten itku tai ilo, varmaa on että The Walking Dead jää unohtumattomaksi pelikokemukseksi jolle on hankala löytää montaa vertaistaan.

ds_peli

 © Ursula Borg

[divider]INFO[/divider]

THE WALKING DEAD (PS3) 9/10
Kehittäjä  TellTale Games
Julkaisija TellTale Games
Genre Seikkailu
Julkaistu 05/2013

Kommentit

Tags from the story
,