Tomb Raider 9/10

tr_feature

Tomb Raider heittää nuoren Lara Croftin kuuluisan haudanryöstäjän tarinan alkuun. Tuloksena on visuaalisesti mahtava kasvutarina, joka vie pelisarjaa toiminnallisempaan ja suoraviivaisempaan suuntaan.

Bermudan kolmion laitamilla matkaava alus haaksirikkoutuu Yamatain saarelle, heittäen Laran sekä tämän matkakumppanit julman saaren armoille. Porukka on hajaantunut selviytymistaistelussaan eri tahoille, ja tästä muodostuukin Tomb Raiderin pelaamisen punainen lanka. Nyyhkivä, avuton ja vapiseva Lara on kaukana sankarittaresta jonka pelaajat tuntevat. Ensimmäinen tappo tapahtuu itsepuolustukseksi, saaren asukkaat ovat vaarallisempia kuin julma saari, ja haluavat omista syistään napata haaksirikkoutuneen porukan itselleen. Suoriuduttuaan taposta – joka sanonnan mukaan on se vaikein – Larasta kasvaa hitaasti nainen, joka ei turhia vatvo tappamisen syitä.

tr
Tarkoituksena on selviytyä hengissä saarella, löytää retkikunnan muut jäsenet ja päästä saarelta pois. Peli on rakentunut paljon suoraviivaisemmaksi kuin aiemmat Tomb Raider-pelit. Siitä puuttuvat periaatteessa kokonaan kiperät pulmat ja palapelit, jotka pistivät pelaajan toisinaan aidosti ahtaalle. Lara toteaa vihaavansa hautoja, saari kasvattaa naisesta kovalla kädellä legendan joka ryöstää niitä ammatikseen – ja oppii arvostamaan niiden historiaa ja aarteita. Pelissä hautoja on harvassa, joista jokainen sisältää yhden helpon pulmantapaisen kentän – hautojen tutkiminen ei myöskään ole pakollista. Matkan varrelta löytyvät haudat, gps-jäljittimet, ruukut ja pienet aarteet ovat keräilytavaraa, jotka löytyvät kartasta helposti; näin varsinaista seikkailun tuntua ja löytämisen iloa ei tule.

Juostessaan retkikunnan perässä, ja väistellessään alati kasvavaa vihollisjoukkiota, Lara saa aseikseen pistoolin, jousipyssyn, kiipeilyhakun ja kiväärin. Saarelta löytyvien lisäosien avulla näistä voi modata leirinuotioilla parempia ja kestävämpiä aseita. Jousipyssy ampuu tulinuolia ja rakentaa kiipeilyköysiä kuilujen ylle, hakulla voi sekä kiivetä että hakata vastustajan pään sisään ja aseet tekevät mitä tekevät. Skills-pisteillä Laran kykyjä metsästämisessä ja taisteluissa voi kehittää vastaamaan paremmin saaren vastuksia, homma on hidasta ja toisinaan jopa raivostuttavaa. Vastustajat tuntuvat kestävän mitä vain, kun nuori Lara taas kaatuu kahdesta iskusta. Machete pään läpi lyötynä ei näytä nätiltä. Tämä ei tietenkään ole mikään ihme kun ajattelee että Lara pranssailee lumisateessa toppi päällä. Nerokkaalle naiselle ei tule mieleenkään ottaa kaadetulta viholliselta esimerkiksi nahkatakkia, ei. Luonnonvoimat ovatkin raakoja, tuoden peliin jopa käsittämättömän väkivaltaisia elementtejä. Laraa heitellään, paiskotaan, tiputetaan sadan metrin korkeudesta, lävistetään oksilla ja sytytetään tuleen. Jos epäonnistut ohjailemaan Laran läpi koskenlaskun tai puiden latvojen, on tuloksena suorastaan brutaali keihästys, jättäen Laran sätkimään ruutuun pää tai ruumis lävistettynä. En kaihda enkä missään nimessä kiellä väkivallan käyttöä, mutta ratkaisu tuntuu käsittämättömältä, eikä tuo mitään lisäarvoa korostaakseen vastuksia joihin nainen joutuu.

tr2

Pulmien puuttumisen lisäksi myös taistelu on muuttunut. Enää ei räiskitä kahdella pistoolilla, pyörien ja hyppien tyylikkäästi kuin hyrrä. Taistelu vaatii tähtäämistä, Lara ei varsinaisesti juokse ja pomppiminenkin on unohdettu. Pelaaja pystyy hyppäämään vihollisen yli päästäkseen tämän selän taakse, mutta väistely suoritetaan eräänlaisilla syöksyillä. Taistelu on suoraviivaista ja kokemuksena täysin erilainen kuin ennen. Viholliset pääsevät kimppuusi kahdella harppauksella, varsinaisia suojapaikkoja ei ole koska vastustajat savustavat sinut ulos polttopulloilla. Lara kyyristyy luonnollisesti suojien taakse, ja aseiden vaihto on sujuvaa. Toimintakohtaukset ovat kyllä sulavia, liikeradat suorastaan nautinnollisia, mutta toisinaan vihollisaallot ainoastaan turhauttavat koska mitään varsinaista taktiikkaa ei pysty rakentamaan. Yamatain saari on kaunis, laaja kokonaisuus. Siellä kulkemista helpottavat leiritulilta avautuvat pikamatkustus-pisteet, jolloin pelaaja voi nopeasti käydä hakemassa aarteet myös menneiltä leireiltä.

Grafiikat ovat käsittämättömän herkulliset ja Laran liikkeet luonnolliset. Tomb Raider on muuttunut enemmän tarinaa kertovaksi Uncharted-peliksi, hukaten samalla jotain olennaista vanhoista peleistä. Tämä ei välttämättä ole huono asia, mutta vanhan fanin sydämessä sykkii kaipuu myös pomppimiseen, räiskimiseen ja pulmiin. Hahmomallinnus on ensiluokkaista. Laraa näyttelevä Camilla Luddington on kyllä joutunut huokailemaan, vikisemään ja huohottamaan äänityksissä enemmän kuin laki sallii. Toisinaan Laran vinkuna ottaa suorastaan päähän. Nuorta naista heitellään ja käsitellään siihen malliin että äänillä on perusteensa, mutta kivun parkaisuja ja huohotusta tulee siihen tahtiin että ryhdyn toivomaan tutun Lara Croftin paluuta. Sen naisen, joka ampuu kyselemättä selin seisovan vartijan, on hieman etäinen ja niin itsevarma että fiksummatkin tajuavat paeta kun nainen astuu pistooleineen areenalle.

Tämä Lara Croft on syntymässä. Saari ja sen asukkaat hakkaavat epävarmasta Larasta esiin tämän legendaarisen seikkailijattaren vaikka väkisin. Pelin lopussa nainen on kasvanut pitkän matkan alun hapuilevasta haaksirikkoutuneesta, eleistä näkyy jo tuttu haudanryöstäjä ja vaikkakin loppu on ennalta-arvattava, lupaa se hyvää jatkolle. Uusi peli vetoaa aivan varmasti suurempaan osaan pelaavaa yleisöä, se kumartaa nykyaikaisemmalle pelityylille seuraten menestyskonsepteja. Samalla se hukkaa löytämisen ilon, synkkien hautojen salaisuudet ja omituiset viholliset ja siirtää syrjään vanhan pelimekaniikkansa. Uudistus on yleensä hyvästä, eteenpäin on mentävä – toivottavasti Lara Croft ilmestyy vielä naisena jota me olemme oppineet rakastamaan.

© Ursula Borg

ds_peli

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Tomb Raider  9/10 (Nordic Edition, Xbox 360)

Kehittäjä: Crystal Dynamics
Julkaisija: Square Enix
Genre: Toimintaseikkailu
Julkaistu:
03/2013

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit