Penny Dreadfull ui goottisen synkissä vesissä hurmaavasti

pennydreadful

Viktoriaanisia tummia sävyjä soljuva, kiehtovan syntinen ja mukanaan soveliaisuuden pinnan alle vetävä Penny Dreadful on kiinnostavimpia sarjauutuuksia. Se esittelee kirjallisuudesta        tuttuja hahmoja,     tarinan sijoittuessa 1890-luvun Lontooseen – aikaan jolloin kadut kuhisivat rottia, huoria, kerjäläisiä ja yläluokan kahleista vapautusta etsiviä seikkailijoita.

Sarjan kantava naishahmo on Eva Greenin outo ja hypnoottinen Vanessa Ives, joka yhdessä Sir Malcomin kanssa (Timothy Dalton) etsii lapsuudenystäväänsä Mina Harkeria. Tarinan maailma aukeaa jakso jaksolta, raahaten pimennoista esiin kiehtovia hahmoja toisensa perään. Villin lännen showssa tarkka-ampujana toiminut Ethan Chandler (Josh Hartnett) on tarinan ilmiselvä lihasvoima, jonka oma salaisuus ei tunnu katsojille helpolla avautuvan. Vastapainoksi viettelevää  valtaa tarjoaa Reeve Carneyn esittämä Dorian Gray, joka omien sanojensa mukaan ei koskaan sano ei. Tilanteen tarjoamat mahdollisuudet hyödynnetään juuri niinkuin katsoja kuvitteleekin.

Tarina sukeltaa syvälle vanhojen klassikoiden maailmaan tuoden jakso jaksolta synkän kaunista, toisinaan kauhistuttavaa ja inhon väreet pintaan nostavaa     kuvastoa  ruudulle täydellisesti viimeisteltynä. Sen näyttelijävalinnat ovat erinomaisia Harry Treadwayn esittämää Tohtori Frankensteinia ja tämän hirviötä, Rory Kinnearia, myöten. 

Sarja ei tyydy vain tarjoamaan silmäkarkkia. Kohtaamisten kemia, kasvava intensiteetti ja auttamattoman kiehtova vetovoima leimaavat jokaista jaksoa – se ei kaihda alastomuutta, eikä oudompien mielihalujen esittelemistä. Toisinaan se nostaa niskakarvat pystyyn herkullisella tavalla.

Penny Dreadful on kurkistus goottisävyiseen maailmaan jossa mikään ei tunnu olevan normaalia. Sarjaa esittää Suomessa HBO Nordic ja se on jo uusittu toiselle kaudelle.

reevecarney_penny-dreadfull

Kommentit