Pocahontas (1995) ★★★

Pocahontasfeat

Disneyn klassikot nousivat uuteen kukoistukseen 20 vuotta sitten, kun Aladdin ilmestyi elokuvateattereihin 1992. Maailmalla hauskuutti Robin Williams ja Suomessa saman lampun hengen roolin herkutteli Vesa-Matti Loiri. Kaksi vuotta myöhemmin oli sitten toisen menestyselokuvan vuoro: Leijonakuningas jyräsi kaikilla markkinoilla ja Disney-konserni hykerteli tyytyväisenä.

Odotukset olivat kovat, kun vuonna 1995 ilmestyi menestyskaksikon seuraaja. Intiaaniprinsessasta ja hänen odottamattomasta rakkaustarinasta englantilaisen siirtolaisen John Smithin kanssa kertonut Pocahontas on kyllä edelleen hieno, kaunis, vauhdikas ja paikoin hauskakin, mutta edeltäjien tasolle se ei yllä.

Englanninkielisessä versiossa tähtinä kuullaan Mel Gibsonia (John Smith), Irene Bedardia (Pocahontas), nuorta Christian Balea (Thomas) ja Linda Huntia (Puumuori). Kotimaisessa käännöksessä kahden ensimainitun  ääninä ovat Santeri Kinnunen ja Arja Koriseva, jotka onnistuvat työssään suhteellisen hyvin. Tosin Koriseva – kaikesta menestyksestään huolimatta – ei yllä lauluissaan tarpeeksi korkealle eikä saa tarvittavaa tunnetta välitettyä, varsinkin kun Pocahontas oli tapahtumien hetkellä n. 12-vuotias (leffaan tosin piirretty aikuisen näköiseksi) ja Koriseva kolmekymppinen, joka kuulostaa enemmän päätähden äidiltä.

Useita dubbauksia tehnyt Veikko Honkanen loistaa tässäkin elokuvassa englantilaisretkikunnan ilkeänä ja kullanhimoisena kuvernööri Ratcliffenä. Vesa Vierikko, Mari Vainio, Tapani Perttu ja Rauha Rentola ovat myös maininnan arvoisia. Myös Tommi Rinne ja nuorta Thomasia näyttelevä Jarkko Tamminen onnistuvat rooleissaan. Monta dubbausohjausta tehnyt Pekka Lehtosaari on vastuussa tämänkin leffan käännöksestä.

Blu-raylla on runsaasti lisämateriaalia. Kadonnut tarina Hiawathasta kertoo Walt Disneyn innostuksesta H.W. Longfellow’n runoon vuodelta 1855 ja sitä seuranneeseen tavoitteeseen tuoda Hiawathan tarina elokuvateattereihin. Siihen ei Disney koskaan pystynyt, mutta tarina on tarjolla tällä levyllä kaikkine tietoineen ja kuvineen. Poistettujen kohtausten, suunnittelu- ja tuotantopätkien sekä Näin elokuva tehtiin –dokkarin lisäksi tarjolla on tietoa elokuvan musiikista, alun perin poistettu laulukohtaus ja aina niin suosittu sing-along-lauluosio.

Pocahontas
Ohjaus: Eric Goldberg ja Mike Gabriel
Suomenkielisinä ääninä: Santeri Kinnunen, Arja Koriseva, Veikko Honkanen
Alkuperämaa: Yhdysvallat 1995
Genre: Animaatio
IMDb

Kommentit