Poliisit (2012) ★★★★

end

Hieman hölmösti suomennettu Poliisit (End of Watch) tarttuu aiheeseensa aidosti. Sen realistinen kuvaus Los Angelesin eteläosan poliisilaitoksesta, ja siellä työskentelevistä poliiseista, on ajanmukainen, koskettava ja nostaa keskiöön henkilöt. Poliisit on vuoden paras poliisielokuva, joka yllättää tuoreudellaan.

Tarina seuraa kahta poliisia, jotka ovat veljeyden ruumiillistuma. Kovanahkaiset ja vitsailevat, mutta toisistaan syvästi välittävät poliisit joutuvat nokikkain jengien ja aseiden kanssa joka päivä. Brian Taylor (Jake Gyllenhaal), kuvaa omaa filmiprojektiaan, seuraten kyttäkaksikon edesottamuksia pitkin viikkoja. Osa materiaalista onkin ns. käsivaralla kuvattua, joka ei heilahtelustaan huolimatta ärsytä yhtään, vaan tuo aitouden tuntua arkisiin tapahtumiin. Taylorin parina työskentelee Mike Zavala (Michael Pena), huonoa huumoria viljelevä latino, jota odottaa joka ilta kotiin raskaana oleva vaimo.

Kaksikko on kovanaamaisimmasta päästä, ja pokkaa tarvitaan kun eteläisen Los Angelesin kamalin kuona marssitetaan päivittäin kyttien tielle. Jengit ovat vaarallisia jo itsessään, mutta taustalla vaanii vielä isompi vaara ja suuremmat pahikset. On kuitenkin turha odottaa superpoliiseja, tai edes tyypillistä ”ratkaistaan rikos ja toimitetaan iso pomo telkien taakse” -tarinaa. Poliisit on kuvausta paikallisten poliisien työstä niin tarkasti kuin sitä luultavasti voi kuvata. Elokuva muistuttaa hyvin läheisesti erinomaista tv-sarjaa Southland, joka keskittyykin samaan alueeseen ja samaan kuvaustyyliin. Vertailulta ei voi välttyä, mutta tässä tapauksessa se on elokuvalle kunniaksi.

Gyllenhaal ja Pena tutustuivat hahmoihinsa huolella, ja se näkyy. Miehet ajoivat kuukausitolkulla poliisipartioiden kyydissä samoilla alueilla, oppien toimintatapoja, nähden samalla  mitä poliisit joutuvat työkseen kokemaan. Elokuvan kantava voima onkin henkilökuvaus, ihmiset ovat aitoja, näytteleminen kohdillaan ja rosoisuus havaittavissa. Asioita ei yritetä sokerikuorruttaa. Myös turhaa dramatiikkaa vältellään niin, ettei ylimääräisiä tehokeinoja ja efektejä tuoda tapahtumiin mukaan. Ei liene yllättävää että tarinan takaa löytyykin David Ayer, mies joka on kynäillyt erinomaiset elokuvat Training Day ja S.W.A.T.

Poliisit ovat elokuvien aiheena siitä kuluneimmasta päästä. On hienoa huomata että näin pienimuotoinen elokuva onnistuu kiteyttämään parhaiten sen, mistä tapahtumien keskiössä olevalla alueella on kyse. Katsojalle ei tule kertaakaan mieleen, että tarina liioittelisi tai se ei olisi totista totta. Samalla se masentaa, koska elokuvan tapahtumat ovat kyllä fiktiivisiä, mutta karua tosielämää luultavasti joillekin. Elokuvaa katsoessa voi tulla mieleen, miksi nämä miehet ja naiset tekevät tällaista työtä, mutta elokuva vastaa siihenkin omalla tavallaan. Poliisit on raaka, aito ja erinomainen kuvaus loppuunkalutusta aiheesta.

End of Watch 2012 

Ohjannut: David Ayer
Käsikirjoittanut: David Ayer

Pääosissa: Jake Gyllenhaal, Michael Pena, Anna Kendrick

Alkuperämaa: USA 2012.

IMDb.
 

Kommentit

Tags from the story
, , ,