Prometheus (2012) ★★★★

prometheus_feature

Ridley Scottin Prometheus lähtee tutkimusmatkalle avaruuteen, etsimään ihmiskunnan luoneita olentoja ja muuttuen matkallaan eloonjäämiskamppailuksi. Se yrittää melkein mahdotonta, täyttää fanien kohtuuttomat odotukset sekä olla taiteellinen kokonaisuus. Prometheus on taidokas, huimaavan komea ja adrenaliinin käyntiin puskeva kokonaisuus joka onnistuu lunastamaan suurimman osan lupauksistaan.

Muinaisia luolamaalauksia tutkiva tri Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) löytää kuvista kartan; vuonna 2093 Prometheus-alus suuntaa kohti maalausten osoittamaa paikkaa; kohti ääretöntä avaruutta. Aluksella pitkän matkan aikana miehistöstä huolta pitää Arabian Lawrencea imitoiva androidi David (Michael Fassbender). Tämä melkein androgyyni robotti on kylmyydessään salaisuus jo itsessään; korrekti ja kohtelias David on uskollinen luojalleen ja matkan rahoittajalle, edesmenneelle Weylandille, joka piti Davidia kuin omana poikanaan. Fassbenderin suoritus elokuvassa on omaa luokkaansa; konemainen, tyylitelty ja ilman tarttumapintaa oleva androidi on kiehtova hahmo, ja saa epäilemään tämän tarkoitusperiä heti alkumetreiltä. Se lienee myös tarkoitus; koko tarina tuntuu kietoutuvan paitsi matkakohteen mysteerin, myös itse ihmisten motiivien, ympärille.

Prometheuksen tähtäimessä on löytää ihmiset luonut kansa; tutkijat olettavat tämän kansan löytyvän kohteenaan olevalta planeetalta. Alusta luotsaa jääkuningattaren ottein Meredith Vickers (Charlize Theron), jonka ilmekään ei värähdä vaikeita ratkaisuja tehdessä. Tämä fyysisesti täydellinen yksilö pitää miehistöä rautaisessa otteessaan, ja tekee jo lähtökuopissa selväksi Shaw:lle ja tämän tutkijaystävälle Hollowaylle (Logan Marshall-Green) kuka retkikunnan lopulliset teot määrää. Muu miehistö koostuu kliseisemmästä poppoosta, hyvänä piristyksenä aluksen kapteeni, välillä sisuaan sopivasti väläyttelevä Idris Elba.

On sanomattakin selvää, että kun planeetalta löytyy valtava kupu jonka sisällä ilma on hengityskelpoista ja käytävästä löytyy olento ilman päätä,  tarina lähtee rullaamaan ei-niin-leppoisaan -suuntaan. Halu löytää luojansa ajaa Elizabeth Shawta eteenpäin, samalla kun tämä kantaa ristiä kaulassaan, luoden näin ristiriidan tiedemiehen ja uskoon turvautuvan ihmisen välille. Retkikunta päätyy kamppailemaan henkensä edestä kun elokuva tarjoilee sopivasti vatsanpohjaa kääntäviä kohtauksia ja limaa eri muodoissa katsojalle.

Retkikunta määränpäässään.

Prometheuksen vahvuus on hienossa visuaalisessa toteutuksessa. Se on komea, järjettömän suuri ja synkkä. Vaikka siitä puuttuu Alien -elokuvien kujanjuoksumainen elinkamppailu ahtaissa käytävissä, tarjoavat luolastot ja uuden aluksen valkoiset puhtaat käytävät runsaasti tannerta ahdistaville pakoretkille. Ainakin veri roiskuu komeammin kiiltävän valkoisille seinille, eikä Scott varsinaisesti säästele katsojaa iljettäviltä yksityiskohdilta elokuvan aikana. Jännitys on koko ajan läsnä, suuret luolamaiset huoneet täynnä yllättävän tutun näköisiä suppiloita pistävät katsojan selkäpiin värisemään.

Näyttelijävalinnat ovat osuneet nappiin; tähtenä loistaa rooliinsa sujuvasti ujuttautuva Fassbender, mutta Theronin jäätävä retkikunnan johtaja ei jää paljon jälkeen. Rapace suoriutuu fyysisestä roolista vakuuttavasti, ja tarjoilee samalla elokuvan parhaat eloonjäämis-kamppailut.

Elokuva ei tarjoa puhtaasti avaruus-Alien elokuvaa odottaville muuta kuin itkua ja hammasten kiristystä. Se kertoo ihmisten kaipuusta löytää alkulähteensä, ja petaa tarinaa siitä miten kiiltävän mustat tappajat ovat saaneet kyntensä ihmisiin. Se ei tarjoa vastauksia, vaan tuntuu odottavan jatkoa, jättäen katsojan janoamaan lisää. Prometheus on kaunis ja kiehtova, toiminnantäyteinen scifikauhuilu joka täyttää paikkansa maailmassa, vaikka siitä ei klassikkoa tulekaan.

[box type=”info”] Prometheus (2012)  Ohjannut: Ridley Scott. Käsikirjoittanut: Damon Lindelöf, Jon Spaihts. Pääosissa: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Theron. Genre: Scifi/Kauhu. Alkuperämaa: USA 2012. IMDb.[/box]

Kommentit