Puhdistus (2012) ★★★★

Puhdistus

Vuosi sitten luin Sofi Oksasen romaanin Puhdistus ja olin läkähtyä. Olin äärimmäisen vaikuttunut sen tarinallisesta väkevyydestä. Kirja ensinnäkin avasi kiinnostavasti etelänaapurimme historiaa ja toisaalta tarjosi hiljentävän katselmuksen kolmen sukupolven naisten elämään, siihen kuinka helppoa on asettaa nainen kärsijän, vastuunottajan asemaan ja kuinka haastavaa on joutua valitsemaan kahden pahan väliltä pelastaakseen rakkaansa, sukulaistensa tai oman henkensä. Petoksen ja rakkauden välinen viiva on häilyvä.

Antti J. Jokisen ohjaama elokuvaversio Oksasen romaanista onnistuu vangitsemaan kirjan hengen komeasti. Draama on vahvaa, pysäyttävää ja hyvin ahdistavaa, mutta lopulta tyydyttävää. Elokuva ei jätä pysyvää ahdistuksen tunnelmaa, vaan vapauttaa niin hahmonsa kuin katsojansakin piinasta, vaikka jättääkin katsojalle erittäin vaikuttuneen olon.

Puhdistus sijoittuu tarinaltaan Viroon, kahteen eri aikakauteen. Iäkäs Aliide (roolistaan Jussin voittanut Liisi Tandefelt) asustaa yksin maaseudulla, kun hänen pihaansa kuukahtaa nuori nainen. Zara (Amanda Pilke) on paossa hänet prostituutioon pakottanutta Venäjän mafian Pasaa (Kristjan Sarv) ja pelkää henkensä puolesta.

Zaran saapuminen Aliiden pihaan ei ole sattumaa, sillä naisia yhdistää veri. Nuori nainen nostattaa vanhuksessa menneisyyden muistoja, jotka ovat painuneet syvälle muistin sopukoihin. Takaumien kautta Aliiden menneisyys alkaa avautua ja hänen yhteytensä Zaraan selvitä. Vuosikymmenten kuilusta huolimatta heidän kohtalonsa eivät ole niin kovin erilaisia.

Neuvostoliittolaisten vallatessa Viron Aliide oli nuori nainen (pääosa-Jussin voittanut Laura Birn) ja hänellä oli sisko Ingel (Krista Kosonen). Hän oli myös suunnattoman rakastunut komeaan Hansiin (Peter Franzen), joka kuitenkin Aliiden sijaan rakastui Ingeliin. Sota ja sorto rikkovat maaseudun idyllin ampuen, repien ja raiskaten, pakottaen lopulta siskon toista vastaan.

Puhdistus on hyytävän raaka elokuva. Se kuvaa sodan vaikutuksia kotirintamalla häkellyttävän hiljentävällä tavalla. Se shokeeraa ja järkyttää, mutta ei tee tätä tarinansa kustannuksella. Keskiössä on koko ajan ihminen, joka joutuu tekemään hirveitä ratkaisuja ja elämään näiden päätöstensä kanssa koko elämänsä. Se on tarina rakkaudesta, kateudesta, petoksesta, ja lopulta uhrautumisesta ja pelastuksesta. Nimenmukaisesti synneistään puhdistautumisesta suuren uhrauksen kautta.

Jokinen luo Oksasen kirjasta erittäin onnistuneen elokuvaversion, jonka kuvaus, ajankuva ja roolisuoritukset ovat suomalaisittain huippuluokkaa. Puhdistus näyttää upealta ja on tarinallisesti hengästyttävä. Sen sieluna toimivat upeat roolisuoritukset, joista varsinkin nuorta ja vanhaa Aliidea näyttelevät Tandefelt ja Birn nousevat edukseen.

Puhdistus on naisten tarina ja miehet ovat siinä sivuosassa. Tarinan kannalta keskeisessä roolissa nähtävä Peter Franzen jää täysin taka-alalle, samoin kuin Aliiden aviomiestä näyttelevä, kommunisti Martin (Tommi Korpela).

Blu-rayllä ei ole muuta ekstraa kuin pari traileria.

Arvostelu on julkaistu alun perin Discshop.fi:n Elokuvaoppaassa >>

Puhdistus
Ohjaus: Antti J. Jokinen
Käsikirjoitus: Marko Leino, Antti J. Jokinen, perustuu Sofi Oksasen romaaniin
Pääosissa: Laura Birn, Liisi Tandefelt, Krista Kosonen, Amanda Pilke, Peter Franzen, Tommi Korpela
Alkuperämaa: Suomi / Viro 2012
Genre: Draama
IMDb

Kommentit