R&A: Marwencol (J.Malmberg, 2010) ★★★★

marwencol_sotilasja3-(1)

Marwencol on kylä Belgiassa joka on jämähtänyt toisen maailmansodan aikaan ja asukkaat ovat pääasiassa naisia. Erittäin kauniita ja kiehtovia naisia, suorastaan barbimaisia. Tämä ei ole ihme kun kuulee että Marwencol on nukkekylä, pienoismaailma jonka on luonut itselleen terapiaksi Mark Hogancamp.

Hogancamp pahoinpideltiin rajusti ja perinteisen terapian tullessa tiensä päähän mies päätti purkaa tuntojaan, agressioitaan ja ahdistustaan kuvitteelliseen kylään. Näin syntyi uskomaton ja pikkutarkka maailma jossa sotilaat viettävät aikaa The Ruined Stocking-baarissa ja katsovat järjestettyjä kissatappeluja. Mark itse löytyy taistelukentältä, alter egonsa hahmossa, samoin kuin kaikki läheisimmät ystävät.

Marwencolin kylä on uskomaton, rakkaus yksityiskohtiin on huima ja mielikuvitus rajaton. Pienoismaailmasta otetut valokuvat ovat vaikuttavia ja aitoja; kuvitteellinen sota on kuvitteellista vain katsojalle, Hogancamp taistelee demonejaan vastaan kylässä joka päivä. Tarinat joita mies rakentaa ja kuvailee ovat laajoja, ne jatkuvat loogisesti sisältäen natsien hyökkäyksiä, kidutuskohtauksia ja rakkaustarinoita kylän asukkien kesken; näistä tulevat myös dokumentin hupaisimmat kohtaukset. Hogancamp elää täysin omassa maailmassaan joka on kiehtova ja katsojan voi olla vaikea ymmärtää tätä erikoista miestä kun hän lausuu nukeilleen ennen yöpuulle menoa ”Minä rakastan teitä”.

Hogancampin tie johtaa omasta pienestä kylästä New Yorkiin jossa kuvat pääsevät taidegallerian seinille. Samalla taiteilijasta paljastuu muitakin omituisia piirteitä jotka avaavat myös kaiken tämän aloittaneen pahoinpitelyn taustoja. Useimmilla ihmisillä ei ole mielikuvitusta eikä taitoja luoda omaa maailmaansa mutta onneksi Hogancampin kuvia voi ihailla dokumentissa sekä nettisivuilla. Dokumentti itsessään on kiehtova kurkkaus omintakeisen taiteilijan maailmaan jonka juju ja imu on juuri itse Marwencol.

Marwencol 
Ohjaus: J.Malmberg
Pääosissa: Mark Hogancamp
Genre: Dokumentti
Valmistusmaa: USA 2010
Linkki IMDb:hen

Kommentit

Tags from the story
,