R&A / About Face: The Supermodels, Then & Now

aboutface_feat

Rakkautta ja Anarkiaa on aina tarjoillut kiinnostavia dokumentteja myös muodin ja kauneuden maailmasta, näistä kenties kiinnostavimpana pari vuotta sitten nähty The  September Issue.
Tällä kertaa ohjelmistosta löytyi huippumalleista kertova dokumentti, joka keskittyi erityisesti vanhempiin malleihin. Muotiala palvoo kauneutta ja nuoruutta, miten menneisyyden tähdet suhtautuvat ikäänsä ja alaan nyt?

Haastateltavina on sekä tuttuja naamoja, kuin myös malleja jotka ovat aikoinaan raivanneet tietä ja tehneet mallin työstä uskottavampaa. Vanhempien naisten tarinat kertovat, kuinka nykyisin jostain syystä niin arvostettu ja haluttu ammatti on ennen ollut arvoasteikossa hädin tuskin prostituoidun yläpuolella. Arvostus on ollut nollassa, ja palkka sen mukainen. Toisaalta ammatti on tuonut itsenäisyyttä ja avannut naisille mahdollisuuksia nähdä maailmaa; sen sijaan että nämä olisivat käyneet kaikkien odottamaa koulu-avioliitto-äitiys -polkua.

Dokumentti kyselee myös kauneusleikkauksista, botoksista ja suhtautumisesta vanhenemiseen. Hajontaa riittää, mielipiteitä on yhtä monta kuin on ihmistäkin. Yli viisikymppisinä Paulina Porizkova, Isabella Rosselini, Christy Turlington ja Christie Brinkley muiden kanssa näyttävät loistavilta. Suhtautuminen itseensä ja ulkonäköönsä huokuu rentona asenteena, iän tuoma kuiva huumori kukkii naisten puheista. Onkin hieman omituista, että näin kauniilta naisilta kysytään miltä tuntuu menettää ulkonäkönsä, sillä nämä naiset ovat upeampina aikuisina kuin yksikään nykyajan nuorista malleista. Useat naisista työskentelevätkin edelleen malleina, ja tämä antaa pohjaa Calvin Kleinin mielipiteelle siitä että ennen malleilla ”oli jotain sisällä, jotain joka määritteli kauneuden”. Nämä kiinnostavat naiset ovat takuuvarmasti mielenkiintoisempia nyt, kuin huippumallien kultakaudella, 1980-luvulla.

About Face kysyy oikeita kysymyksiä, mutta haastateltavien asenteista huokuu tieto että oikeastaan mitään ongelmaa ei ole. Kyllä, työt vähenevät ikääntymisen myötä, mutta tilalle voi tulla jotain muuta. Nuoruutta ihannoiva ala – ja maailma – ovat julmia. Toiset naisista taistelevat tätä vastaan piikeillä ja leikkauksilla, mutta vastoin kaikkia oletuksia nämä mallit eivät pidä nuoruuden ylläpitämistä merkittävänä asiana. Kutsuisin tätä kypsyydeksi, aikuistumiseksi ja opetukseksi kaikille 20-vuotiaille.

Kommentit

Tags from the story
,