R&A: Haastattelussa Headhunters-elokuvan Aksel Hennie

akselbw

Oslossa vuonna 1975 syntynyt Aksel Hennie on Norjan tunnetuimpia näyttelijöitä. Hän on voittanut ja ollut useaan kertaan ehdolla parhaaksi miesnäyttelijäksi Norjan Amanda -palkintogaalassa. Filmitähdellä oli mahdollisuus haastatella tätä ystävällistä miestä Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla Suomen ensi-iltansa saavan Headhunters-elokuvan tiimoilta.

Headhunters on varsinainen genrejen sekoitus. Se on erittäin mustaa huumoria viljelevä rikostrilleri, jonka väkivalta saa välillä Tarantinomaisia piirteitä. Aksel Hennie näyttelee elokuvan pääosaa, headhunterina eli kykyjenmetsästäjänä toimivaa Rogeria, joka rahoittaa leveää elämäänsä varastamalla taidetta.

– Mielenkiintoisinta oli päästä näyttelemään niin monipuolista hahmoa. Hahmoni kehitys kattaa kokonaisen kaaren ja sen rakentaminen oli todella antoisaa. Oli päiviä, jolloin pukeuduin täydellisesti istuvaan pukuun ja esitin tehokasta ja sulavaa liikemiestä, ja kohta olinkin lökäpöksyissä, resuisena karkurina.

Headhunters ei ole ensimmäinen kerta, kun Hennie työskentelee ohjaaja Morten Tyldumin kanssa. Aikaisemmin he ovat tehneet elokuvan Buddy (2003) sekä lyhytelokuvan Fast Forward (2000).

-Rakastan Mortenin kanssa työskentelyä, sillä kunnioitamme toinen toisiamme. Kun aloimme tehdä yhdessä töitä, kaikki loksahti heti paikoilleen, sillä emme kumpikaan pelkää rakentavaa kritiikkiä. Mortenin mottona on metsästää täydellistä ideaa ja hän toivottaa tervetulleeksi kaikkien muiden ideat siinä missä omansakin.

Yksi Headhuntersin näyttävimpiä kohtauksia on se, missä Hennien hahmo kiipeää puuhuussin sisälle piiloon jahtaajaansa. Hän upottaa itsensä kokonaan huussin säiliön sisältöön ja katsoja voi lähes haistaa kuvitteellisen löyhkän elokuvateatteriin asti.

– Meidän tuotantoporukkamme laitettiin syömään vuodeksi chili con carnea… (nauraa). Ei tietenkään oikeasti. Massa oli tehty leivästä, kahvista, oliiviöljystä ja sahanpuruista, mutta tärkein ainesosa oli kahvi. Olin käytännöllisesti katsoen marinoitu kahvilla kahden kuukauden ajan. Haisinkin kahvilta kuvausten jälkeen niin pitkään, että tyttöystäväni sanoi, ettei halua juoda kahvia enää ikinä. Hän sai niin tarpeekseen minuun tarttuneesta hajusta. Kuvasimme kohtausta marraskuussa ja oli törkeän kylmä, mutta silti se oli hauskaa.

– Vaikeinta elokuvan kuvauksissa oli varmaankin Norjassa rotuna kielletyn koiran saaminen kuvauksiin, sillä sen kanssa jouduttiin tekemään niin paljon paperityötä. Tappajakoirana tunnetun rodun kanssa kuvaaminen oli jännittävää, mutta koira arasti minua kuvauksissa ja jouduin vetämään sen väkisin lähelleni hyökkäyskohtauksessa. Ehkä se johtui siitä, että haisin niin vahvasti kahville. Kun kuvausten jälkeen sain pestyä mönjän pois iholtani, koirakin suostui tulemaan lähelleni.

Hennien vastanäyttelijänä nähtävä Synnøve Macody Lund on näyttelijänä ensikertalainen. Millaista oli näytellä debytantin kanssa?

– Oli itse asiassa minun ideani testata Synnøvea rooliin, sillä hänen ulkonäkönsä tuntui täydelliseltä rooliin. Hän vaikutti juuri sellaiselta kuin mitä Jo Nesbø kuvaa kirjassaan. Synnoven intuitio on erittäin voimakas ja hänen kanssaan oli todella vaivatonta työskennellä. Hän on kova tekemään töitä, rehellinen ja auttavainen.


Headhunters pohjautuu Jo Nesbøn romaaniin Kukkulan kuningas. Tavoittaako elokuva alkuperäisen tarinan maailman?

– Kirjailija itse hyväksyi elokuvan ja olen sitä mieltä, että elokuva tavoittaa alkuperäisen tarinan tunnelman hyvin. Muutamia kohtauksia on hieman muuteltu, mutta pyrimme säilyttämään alkuperäisen maailman, ja mielestäni onnistuimme siinä hyvin.

Näyttelemisen lisäksi Hennie on kokeillut siipiään ohjaajana ja käsikirjoittajana.

– Pidän tarinoiden kertomisesta. Joitakin tarinoita kerron paremmin näyttelijänä, joitakin taas ohjaajana tai käsikirjoittajana. Kaikki riippuu tarinasta ja siitä, missä vaiheessa olen elämässäni. Olen parhaillaan työstämässä uutta käsikirjoitusta ja kun olen saanut sen valmiiksi, haluaisin myös ohjata sen elokuvan. En halua asettaa itselleni rajoja, vaan teen sitä, mikä tuntuu hyvältä juuri siinä vaiheessa.

Skandinaviasta on viime vuosina tullut suuri määrä hienoja, myös kansainvälisen levityksen kynnyksen ylittäneitä elokuvia. Miksi skandinaaviset elokuvat ovat niin suosittuja nykyisin?

– Skandinaviassa tehdään elokuvia pienellä budjetilla ja joudumme sen takia keskittymään enemmän hahmojen sisäisiin piirteisiin kuin suuren rahan efekteihin. Hollywoodin suuret blockbusterit keskittyvät usein ulkoisiin asioihin kuten katastrofeihin ja alieneihin. Skandinaviassa keskitytään ulkoisten konfliktien sijaan sisäisiin konflikteihin, mikä tekee elokuvien hahmoista mielenkiintoisia. Headhuntersissa pyrittiin sekoittamaan toimintaa ja hahmojen sisäisiä konflikteja sopivassa suhteessa.

– Seuraava projektini näyttelijänä on Eva Sørhaugin (jonka kanssa olen tehnyt aikaisemmin elokuvan Cold Lunch) ohjaama elokuva. Sen kuvaukset alkavat marraskuussa ja sekin keskittyy vahvasti hahmojen sisäiseen konfliktiin.

Miksi katsojien kannattaa mennä katsomaan Headhunters?
Headhunters on elokuva, jonka haluaisin nähdä itse ja siksi voin suositella sitä mielellään. Toivon, että pidätte siitä!

Haastattelu: PäiviL
Kuvat: UrsulaB

Kommentit