R&A: Haastattelussa Headhunters-elokuvan Synnøve Macody Lund

synnovebw

Headhuntersin kaunotar Synnøve Macody Lund on näyttelijänä ensikertalainen. Hän on työskennellyt toimittajana, elokuvakriitikkona ja mallina, ja päätyi testaamaan näyttelijätaitojaan vastanäyttelijänsä Aksel Hennien suosituksesta.

– Näytteleminen oli fantastista ja samalla turhauttavaa, mutta todella kovaa työtä. Olin kokeilemassa, jos pääsisin emannöimään uutta televisiossa alkavaa elokuvateemaista ohjelmaa, mutta en saanut pestiä. Harmitti vietävästi. Olemukseni oli kuitenkin herättänyt mielenkiinnon ja minut kutsuttiin kokeilemaan Dianan roolia. Olin todella yllättynyt, mutta juuri sellaisessa elämäntilanteessa, että mieleni teki kokeilla jotakin uutta.

Mikä näyttelemisessä oli ensikertalaiselle parasta ja toisaalta vaikeinta?


– Näytteleminen ja elokuvassa mukana oleminen on ollut fantastinen kokemus. Parasta siinä on ollut yhteistyö Akselin kanssa. Pahinta puolestaan oli yksinkertaisten ja teknisten kohtausten kuvaaminen. Koska minulla ei ole näyttelijän koulutusta, sellaiset yksinkertaiset kohtaukset, joissa jouduin esimerkiksi kävelemään ovesta sisään, olivat todella vaikeita. Kun huoneessa on kameroita ja jouduin tekemään saman asian uudestaan ja uudestaan, tuntui, että aivoni menivät ihan jumiin. Tuntui että kävelen ihan tönkkönä, enkä saanut kohtauksiin samaa intensiteettiä kuin vaativampiin ja dramaattisempiin kohtauksiin. Niiden näytteleminen oli huomattavasti helpompaa.

Vaikka Headhunters on todella hauska elokuva, Synnøven roolihahmo on mukana vain draamallisemmissa kohtauksissa.

– Tämä on totta. Tuntui, että näyttelemme täysin eri elokuvissa esimerkiksi Oven hahmoa esittävän Eivind Sanderin kanssa. Hänen hahmonsa kun on mukana vain hupaisissa kohtauksissa, kun taas itse olen enemmänkin elokuvan tunteiden hotspot. Mutta tämä oli oikeastaan ihan mukavaa, sillä se tekee elokuvasta monipuolisen.

Aksel Hennie on yksi Norjan suosituimmista näyttelijöistä. Millaista hänen kanssaan työskentely oli?

– Aksel on loistava näyttelijä, jonka kanssa työskenteleminen oli todella hienoa. Minulla ei taida olla elokuvassa yhtään kohtausta, jossa olen täysin yksin ja Aksel avusti minua todella paljon, toimi hienoisena ohjaajana matkan varrella. Mutta uskon, että minä puolestani autoin myös häntä. Se oli win-win -situation. Jos olisin joutunut työskentelemään sulkeutuneemman vastanäyttelijän kanssa, uskon että omakin osuuteni ensikertalaisena olisi ollut hankalampaa.

Onko Headhuntersin Dianassa ja tosielämän Synnøvessa mitää samaa?

– Diana esitetään ensin hyvin tyypillisenä naishahmona, josta lopulta kasvaa elokuvan sydän. Tunnen voivani samaistua siihen, että ihmistä arvotetaan ulkonäön perusteella, eikä nähdä sitä mitä he todella ovat. Itse olen hyvin ujo ja epävarma, ja usein ihmiset näkevät tällaiset naiset ylimielisinä ja kylminä. Diana on valmis uhraamaan paljon aviomiehensä puolesta, mutta jossakin vaiheessa hänellekin tulee raja vastaan. Tähän voin samaistua hyvin, mutta toki itse olisin kysynyt, että mistä ihmeestä kaikki tämä raha tulee. (nauraa)

Elokuvassa Diana tasapainottelee Hennien näyttelemän Rogerin ja Nicolaj Coster-Waldaun näyttelemän Clasin välillä. Kumman näistä miehistä Synnøve valitsisi?

– (nauraa sydämellisesti) Ei heistä voi valita!

Entä miltä tulevaisuus näyttää näyttelemisen osalta?

– En ole suunnitellut tulevaisuutta vielä sillä Headhunters sai niin suuren suosion, että olen ollut kädet täynnä töitä sen kanssa. Odotan ensin, että asiat vähän rauhoittuvat, ennen kuin lähden uusiin näyttelijäprojekteihin, sillä olen myös kahden lapsen äiti.
– Teen dokumenttiprojekteja ja työskentelen parhaillaan Thor Heyerdahlista kertovan Kon-Tikin parissa. Haluaisin kuitenkin jatkaa näyttelemistä, sillä olen tehnyt toimittajan töitä 15-20 vuotta ja alan olla kyllästynyt pelkkään kirjoittamiseen.

Millaisen arvion elokuvakriitikko-Synnøve antaisi Headhuntersille?

– Viisi tähteä kuudesta. Norjassa on käytössä noppa, jonka avulla ”tähdet” elokuville annetaan.

 

Haastattelu: PäiviL
Kuvat: UrsulaB

Kommentit