R&A / War Witch

Warwitch

War Witch vie katsojansa täysin erilaisiin tunnelmiin. Sisällissodan runtelemassa maassa – jota ei tarkemmin määritellä – asuu 12-vuotias Komona-tyttö. Kapinalliset sieppaavat Komonan lapsisotilaaksi, polttavat tämän kotikylän ja pakottavat tämän ampumaan vanhempansa. Elokuva tarttuu lapsisotilaiden elämään kaunistelematta, vaikkakaan se ei tee mitään varsinaisesti shokeeratakseen; näytettävät asiat olisivat uutisten perusteella voineet olla paljon pahempia. Komonalla on kyky nähdä haamuja, aaveet puhuvat tälle ja näin Komonasta tulee kapinallisjohtaja Great Tigerin oma noita. Sotanoita pystyy varoittamaan sotilaita metsissä väijyvistä valtion sotilaista etukäteen, ja tyttö tuntuu voittamattomalta.

Aseet kädessä kulkevat 12-vuotiaat eivät ole sympaattinen näky, ja elämää leirillä on turhauttavaa katsoa. Isot miehet rassaavat pyssyjään kun lapset raatavat niska limassa keräten juomavettä ja muita aineksia. Elämän rankkuuden rinnalle rakentuu epätodennäköinen rakkaustarina, jonka herkkyys hivelee silmiä. Kaiken rumuuden ja tappamisen keskellä rakkaus kukkii varovaisesti, ikäänkuin se voitaisiin temmata pois hetkenä minä hyvänsä. Sitä katsojakin pelkää, milloin elokuvassa kuvattu pieni onnenpala muserretaan maihinnoususaappaan alle kun aikuiset miehet pääsevät päättämään asioista.

War Witch on surkeaa katsottavaa, koska sen tietää olevan osiltaan totta. Sen kerronta on viipyilevää, ja tahti suorastaan hidas. Nuorta Komonaa näyttelevä Rachel Mwanza on roolissaan uskottava, koko elokuvaa leimaa todellisuuden tuntu.

Kommentit

Tags from the story