Raakalaiset (2012) ★★★★

savages_featured_958x339

Don Winslow’n romaaniin pohjautuva Raakalaiset (Savages) on kiehtovan todentuntuinen kertomus huumebisneksestä, ihmissuhteista, vallasta ja väkivallasta sekä seksistä. Oliver Stonen ohjaus vie katsojan perimmäisen äärelle luoden Winslow’n romaanin kertomuksen valkokankaalle lähes yksi yhteen kirjan kanssa.

Ben (Aaron Johnson) ja Chon (Taylor Kitsch) ovat persooniltaan kuin yö ja päivä, mutta silti heidän ystävyytensä ulottuu kauas. Ben pelastaa maailmaa ja elää buddhalaisen maailmankatsomuksen mukaan, entinen sotilas Chon taas uskoo väkivallan voimaan. Molemmat uskovat kuitenkin bisnekseensä.

Taylor Kitsch ja Aaron Johnson näyttelevät elämänfilosofioiltaan varsin erilaisia ystävyksiä

Miesten elinkeino on kasvattaa maailman parasta kannabista. Heillä on uskollinen asiakaskunta ja reilun kaupan periaatteilla toimiva tuotantokoneisto, mutta laadukas tuote kiinnostaa myös muita. Niinpä Ben & Chonny’s joutuukin meksikolaisen huumekartellin silmätikuksi ja siitä verkosta muuten neuvokkaat miehet eivät pääsekään irti ihan helposti. Kartellilla on käytössään karut otteet ja moottorisahalla irtoaa päitä vähän liiankin helposti. Benin ja Chonin pitää lopulta ottaa käyttöönsä samanlaiset otteet.

Bisneksensä lisäksi Benillä ja Chonilla on muutakin yhteistä. Kaunis O (ihastuttava Blake Lively) on molempien rakastettu ja juuri O joutuu pelinappulaksi häikäilemättömään peliin, jossa panoksena on elämä jos toinenkin. Meksikolaiskartellin tärkeimpinä kasvoina nähdään Benicio Del Toro ja Salma Hayek. Molemmilla puolilla pelaavana huumepoliisina puolestaan rooliinsa kuin nyrkki silmään sopiva John Travolta.

Ihana O (Blake Lively) rakastaa sekä Beniä että Chonia

Raakalaiset on viihdyttävä ja tiukasti otteessaan pitävä rikostrilleri, jolla on pehmeämpi puolensa. Aivan kuin alkuperäiskirjassa, aivan kuin Benin ja Chonin kolikon molemmat puolet sisältävässä kaksikossa.

Elokuva on yhtä aikaa raaka, inhottavan väkivaltainen ja kiihottavan seksikäs. Stone onnistuu rytmittämään elokuvansa loistavasti ja luo sillä puitteet genrerajoja ylittävälle kokonaisuudelle, joka kiehtoo ja kierittää katsojansa pikkusormensa ympärille. Sen henkilöhahmot pysyvät mielenkiintoisina koko eloukuvan ajan, ne kasvavat, muuttuvat, mutta pysyvät silti ihmisinä. Lopun lähes antikliimaksilta tuntuva päätös muuttuu kuin taikaiskusta ja tarjoaa täydellisen loppupäätöksen elokuvalle, joka itse asiassa alkaa O:n monologilla siitä, että vaikka hän kertookin tarinaa, ei ole varmaa onko hän elossa enää elokuvan lopussa.

Benicio Del Toro on varsin karu äijä

Raakalaiset on yllättävä, muttei tarkoitushakuisen yllättävä, ja aiheestaan huolimatta maanläheinen ja lämminhenkinen, omilla jaloillaan seisova elokuva, jonka haluaa nähdä uudestaan. Se on rakkaustarina hieman perinteisestä poikkeavalla tyylillä esitettynä.

Sivuhuomio elokuvan nimestä: vaikka suomen kieli onkin erittäin rikas, on alkuperäisten nimien kääntäminen välillä haastavaa. Sekä elokuvassa että kirjassa käytettävä sana “savage” nimittäin saa tarinan kokonaisuudessa kahdenlaista sävyä. Se tarkoittaa väkivaltaista raakalaista, mutta myös kesytöntä villi-ihmistä positiivisemmassa merkityksessä. Käännöksenä “raakalainen” siis antaa suppeamman kuvan alkuperäisestä kokonaisuudesta.

[box type=”info”] Savages Ohjaus: Oliver Stone Käsikirjoitus: Shane Salerno, Oliver Stone, Don Winslow, perustuu Don Winslow’n romaaniin Pääosissa: Taylor Kitsch, Aaron Johnson, Blake Lively, Benicio Del Toro, Salma Hayek, John Travolta Genre: Rikos / draama / trilleri Valmistusmaa: USA 2012 IMDb[/box]

Kommentit