Rahalla saa – Luksuselämää (2013)★★★

rahallasaa

Jens Lapiduksen suosittu trilogia saapuu päätökseensä – sekoittaen hieman jopa aiemmat elokuvat katsoneen pään. Rahalla saa – Luksuselämää jättää edellisten osien ongelmasta toiseen joutuvan JW:n (Joel Kinnaman) sivuosaan. Tämä on hieman sääli, sillä kovassa nosteessa oleva Kinnaman on roolissaan hyvä. Yhdysvaltoihin päätynyt JW etsii ratkaisua kysymykseen joka selvitessään voi päättää miehen kohtalon. Päätarina kulkee tuttujen hahmojen välissä poukkoillen Tukholman harmaalla sävytetyissä maisemissa, tullen loppuunsa pitkän matkan kuljettuaan.

Serbimafian korkeimmalla paikalla tuulee.
Serbimafian korkeimmalla paikalla tuulee.

Kun JW on maanpaossa, on Jorge (Matias Varela) taas päättänyt jättää gangsterielämän taakseen. Aikomuksena on tehdä yksi viimeinen suuri ryöstö, ja vetäytyä rahojen turvin ulkomaille elämää – niin-  luksuselämää. Tarinan henkilöiden elämät kietoutuvat näppäräksi vyyhdiksi, kun ohjaaja-käsikirjoittaja Jens Jonsson onnistuu kasaamaan monesta eri tarinanpätkästä melkein ehjän kokonaisuuden. Serbimafian johtaja Radovan (Dejan Cukic) häilyy edelleen kaiken taustapiruna. Tytär Natalie (Malin Buska) yrittää päästä kauas perheen valitsemasta tiestä, päätyäkseen ainoastaan sinne minne kohtalo yrittää naista koko ajan kuljettaa.

Rakkaus on teemana yhtä voimakas kuin rahanhimo. Jorge rakastuu aiemmin tapaamansa Nadjaan, ja saa tämän haikailemaan seesteisempää ja turvallisempaa elämää. Rakkaus siskoon ajaa JW:tä eteenpäin, ilmiselvä vaara ei onnistu saamaan nuorta miestä perumaan aikeitaan – JW:n tarina pienestä osuudestaan huolimatta osuu katsojaan lujaa. Rakkaus isään saa Nadjan tekemään asioita, joita lakia opiskeleva nainen ei ehkä olisi uskonut tekevänsä. Rakkaus on motivaattorina vahva. Vaikka tarina alkoi kaksi elokuvaa sitten kertomuksena rahasta, vallasta ja kaipuusta päästä korkeammalle yhteiskunnan tikkailla, päätyvät tarinan keskeisimmät hahmot tekemään lopulliset ratkaisunsa sydämensä sanelemana.

JW muuttuu trilogian aikana hahmona eniten.
JW muuttuu trilogian aikana hahmona eniten.

Rahalla saa – Luksuselämää on juoneltaan sekava. Alun ytimekäs kooste ei pysty saattamaan edellisiä osia näkemätöntä katsojaa kartalle siitä mitä tapahtuu ja keitä hahmot ovat. Ymmärtääkseen hahmojen motiivit ja tapahtumien traagisuuden elokuva vaatii pohjatuntemusta. Sen saa ainoastaan katsomalla edelliset osat, mikä ei tosin tunnu kovin työläältä. Kyseessä kun on varsin viihteellinen gangsteritarina mafioineen ja nuorine seurapiiripyrkyreineen ryyditettynä laadukkaalla ruotsalaisella osaamisella. Jälki on vakuuttavaa ja ammattimaista. Ruotsalaisten taito tehdä kiinnostavia ja ehjiä kokonaisuuksia on kiehtova. Näyttelijät, jotka tuntuvat hieman karrikoiduilta ja kliseisiltä konnahahmoilta, onnistuvat kuitenkin kiinnostavan tarinan juostessa eteenpäin pysymään koko ajan tasokkaassa tulkinnassa kiinni. Tuloksena on hieman sekava ja pitkä kertomus, joka kuitenkin pitää katsojasta kiinni hyvän pohjatarinan avulla. Katsoja haluaa saada asiaan päätöksen.

© Ursula Borg

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Snabba cash – Livet Deluxe 

  • Ohjaus: Jens Jonsson
  • Käsikirjoitus: Jens Jonsson. Perustuu Jens Lapiduksen romaaniin.
  • Pääosissa: Matias Varela, Joel Kinnaman, Dejan Cukic
  • Alkuperämaa: Ruotsi 2013
  • Genre: Toiminta / Draama
  • IMDb
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit