Rakkautta ja Anarkiaa: Rakkaus on raakaa

rafeat

American Mary

Goottivivahteinen ja kiehtova kertomus kirurgiksi opettelevasta Marysta (Katharine Isabelle), joka epäonnisen illan jälkeen ottaa elämälleen uuden – brutaalimman – suunnan. Vartalonmuokkausteemaa tapaileva elokuva on täynnä metallia, ihoa ja verta. Mary on uudenlainen sankaritar, kaunis ja sekopäinen – kukapa naista voisi syyttää. Tuloksena on virkistävän erilainen kauhumukaelma, joka tapailee slasher-perinteitä ollen genren ehdottomia helmiä vuosikausiin.

ra1

KINK

BDSM-filmeihin keskittyvä Kink.com on internetin suosituin alan sivusto. Suomessa tämäntyylisen pornon levittämien on kielletty, vaikka s/m on luultavasti suositumpaa kuin koskaan. Alan tekijät, ohjaajat ja näyttelijät, kertovat avoimesti kameralle mitä kulisseissa tapahtuu. Dokumentti maalaa kuvan aivan tavallisista ja järkevistä ihmisistä, jotka nautinnon perässä juostessaan tekevät jotain mikä ei sovi täysin normaalin yhteiskunnan normeihin. Harvinaisen tasapainoinen ja liioittelematon kerronta korostuu kuvauksia katsoessa.

ra6

Foxfire

1950-luvun pieneen kaupunkiin sijoittuva tarina kertoo kapinallisista tytöistä. Jo kertaalleen kuvatusta Carol Oatesin Foxfire: Confessions of a Girl Gang Member-romaanista on löydetty jotain uutta. Tyttöjen kapina miehiä, seksismiä, ahdistelua ja julmuutta vastaan korostuu elokuvan mieskuvauksella. Tuntuu että jokainen mies kylässä on kammottava olio, joka ansaitsee kaiken mitä saa. Samalla tyttödynamiikkaa kuvataan rakkaudella, ystävyys ei ole ikuista vaikka kuinka sen perässä juoksisi. Foxfire on nostalginen kuvaus  tunteen täyttämästä ystävyydestä, jonka teemat sopivat nykymaailmaan erinomaisesti.

ra3

Sightseers

Rakkaus on sokea. Ainakin siihen asti kun karavaanari-lomalle lähtenyt Tina tajuaa että uusi rakkaus Chris ei ehkä olekaan ihan kaikkea mitä nainen kuvitteli. Ohjaaja Ben Wheatlyn roadmovie on pelkistetty, murhanhimoinen matkakertomus jossa perimmäiselle luonnolle annetaan periksi innolla. Oli kyseessä sitten himo rakkauteen tai murhanhimo, sille antautuminen tuntuu vapauttavalta. Julmat teot ottavat mukavasti kulmaa leppoisasta, tavanomaisesta englantilaisesta maaseutu-kuvastosta.

ra5

Great Expectations

Ohjaaja Mike Newllin käsissä Charles Dickensin tuttu klassinen tarina saa sulavan käsittelyn. Goottihenkinen tarina pistää Mrs. Haveshamin rooliin kuin siihen luodun Helena Bonham Carterin. Vaatimattomista oloista lähtöisin oleva hyväsydämin Pip päätyy Lontoon seurapiireihin, rakastuu traagisesti ja kaikkien elämä kietoutuu yhteen suuremman juonen kautta – kuka on Pipin salaperäinen hyväntekijä? Miksi rakkaus ei koskaan ole helppoa? Melkein masentava tarina saa kauniin kuvauksen avulla uutta eloa, vaikka sen traagisuus ei siitä vähene.

ra4

Kommentit

Tags from the story