Rakkautta ja Anarkiaa, suurella sydämellä

upstreamcolor

Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalien tärpit jatkuvat parilla kiinnostavalla dokumentilla, komediallisella asiaelokuvalla ja hömpällä sekä genrejä sekoittavalla tieteiselokuvalla.

Stories We Tell

Kanadalainen Sarah Polley on näyttelijäperheen vesa, joka ei ole jäänyt urallaan polkemaan paikoilleen. Näyttelijänä tunnettu nainen alkoi ohjata elokuvia ja hänen viimeisin näytelmäelokuvansa, Take This Waltz, nosti romanttisen elokuvan idean aivan uudelle tasolle. Nyt R&A:ssa nähdään hänen omasta perheestään tekemä dokumentti. Dokkarin tarinasta kietoutuu äärimmäisen kiehtova mysteeri, jota Polley avaa lämminhenkisellä ja rohkean avoimella tyylillä. Stories We Tell on viihdyttävällä tavalla koottu kurkistus näyttelijäperheen elämään. Se inspiroi ja ihastuttaa.

Stories_We_Tell

Mistaken For Strangers

Toinen erittäin mielenkiintoinen ja samalla lämminhenkinen dokumentti on Tom Berningerin esikoinen Mistaken For Strangers. Tom on The National -yhtyeen laulajan, Matt Berningerin pikkuveli, elämässään hieman hunningolla oleva kaveri, joka lähtee veljensä bändin mukaan roudariksi, mutta tarkoituksenaan samalla dokumentoida bändin kiertuetta ja tekemisiä. Bändikatselmuksen sijaan dokumentista kasvaakin Tomin rohkea ja avoin kasvutarina suositun veljensä varjossa. Dokumentti sopii erinomaisesti myös niille, jotka eivät ole kiinnostuneita The Nationalista yhtyeenä.

Mistaken_for_Strangers_4

Wadjda

Saudi-Arabian ensimmäisen naisohjaajan, Haifaa Al-Mansourin ohjaama Wadjda on kertomus nuoresta tytöstä, joka haluaa vihreän polkupyörän. Suomalaisittain aihe kuulostaa hieman hassulta, sillä meillähän jokainen voi mennä kauppaan ja ostaa polkupyörän. Saudi-Arabiassa naisten ei kuitenkaan ole soveliasta ajaa polkupyörällä ja Wadjdan haavetta moralisoidaan ja ylenkatsotaan joka puolella. Mutta tyttö ei lannistu. Wadjda on tyttöenergiaa parhaimmillaan, feministinen elokuva, joka jättää jälkeensä hyvän mielen. Elokuva on valittu Saudi-Arabian Oscar-ehdokkaaksi.

WADJDA_5

Upstream Color

Shane Carruthin (Primer) ohjaamaa Upstream Coloria on vaikea lokeroida, mutta varmaa on, että sen katsominen vääntää mielen solmulle. Tieteiselokuvaa taiteellisella sävyllä tarjoilevassa elokuvassa madot, siat, orkideat ja ihmiset sekoittuvat mielenkiintoiseksi kokonaisuudeksi. Ihmisen minuus ja olemassaolo joutuvat tarkastelun kohteeksi tyylillä, joka jättää jälkeensä häiriinnyttävän tunnelman. Outo, mutta kiehtova elokuva.

UC_2

Austenland

Fanityttöjen oma elokuva, Jerusha Hessin esikoisohjaus Austenland tarjoilee symppistä hömppää. Keri Russellin esittämään, 30+ ja vähän hassahtaneeseen fanityttöön on helppo samaistua. Elokuvan Jane on hullaantunut Jane Austenin romaaneihin ja haaveilee omasta Mr. Darcystä niin paljon, että hänen oikean elämän ihmissuhteensa eivät oikein pääse alkua pidemmälle. Kun hän jälleen kerran jää yksin, päättää hän matkustaa Britanniaan elämään hetken Austenin maailmassa, kirjailijan tarinoiden pohjalta tehtyyn teemapuistoon. Romanttisen komedian muotilla jokainen katsoja tietää, että matka mullistaa Janen elämän, mutta Hess onnistuu kertomaan aikuisen fanitytön kasvutarinan sympaattisesti ja aidolla sydämellä, joka saa jokaisen samaistujan varmasti hymyilemään.

austenland

Kommentit

Tags from the story
, ,