Remake – parempi kuin alkuperäinen?

Best remakes

Viime vuosina elokuvien ystäviä on peloteltu sydänjuuriaan myöten uutisilla erilaisista uusintaversioista. Uutisvilinässä ovat vilahtaneet ainakin nimet The Crow, Robocop, Tähti on syntynyt, Scarface sekä Total Recall. Sydämeni hypähti erikoisen lujaa kun jo pariin otteeseen kuvattu, mutta Robert Redfordin ikimuistoisesti tulkitsema The Great Gatsby sai uuden version. Elokuvan voi kuitenkin pelastaa se tosiasia että pääosassa ovat Leonardo DiCaprio sekä Carey Mulligan ja sen on ohjannut Baz Luhrman.

Ovatko kaikki remaket siis kuitenkaan turhia?

Aasialaisten kauhuelokuvien amerikkalaistuneet versiot ovat yleensä erinomaisia; niistä on riisuttu itämaisille elokuville tuttuja ja hieman kuluneita maneereja. Itse myönnän pitäneeni enemmän esimerkiksi elokuvista The Ring ja Kauna jenkkiversioina kuin alkuperäisessä muodossaan. Lisäksi täytyy ymmärtää että tuskin suurin osa olisi nähnyt alkuperäisiä versioita lainkaan, elleivät Naomi Watts ja Sarah Michelle Gellar olisi ensin joutuneet kiipeliin uusintaversioissa?

Ringu 1998 ja The Ring 2002

Kohta ensi-iltaan tuleva Pappi Lukkari Talonpoika Vakooja on myös eräänlainen uusintaversio. John Le Carren kirja on tulkittu jo 1970-luvulla brittiläisessä tv-sarjassa, mutta en usko kenenkään tässä tapauksessa manaavan sitä miksi amerikkalaiset haluavat tehdä kaiken aina uudestaan? Eilen Filmitähdessä dvd-arvostelussa ollut Straw Dogs on erinomainen esimerkki siitä miten hyvä tarina kantaa läpi vuosikymmenien, ja joskus freesaus on paikallaan. Uusi versio on nostalginen, raaka ja mielenkiintoinen, sekä aivan yhtä hyvä kuin alkuperäinen elokuva.

Joulukuussa ilmestynyt, David Fincherin, ohjaama The Girl With the Dragon Tattoo, nostatti jälleen huutomyrskyn siitä miksi kaikki pitää tehdä uusiksi kun alkuperäinen oli jo niin hyvä? Onko englanninkielinen yleisö niin tyhmää että he eivät jaksa katsoa tekstitettyä elokuvaa vai onko Hollywoodissa ideat loppu? Itse uskoisin että syytä on molemmissa. Kuitenkin Fincherin versio onnistui olemaan ehjempi ja toimivampi kuin ruotsalainen vertaiskappaleensa, joka olikin tarkoitettu alunperin tv-sarjaksi. Rooney Mara sai suorituksestaan Oscar-ehdokkuuden, ja oli niistä juhlista mitä mieltä tahansa, sanoisin että remaken teko kannatti.

Filmitähti listasi omat remake-suosikkinsa, löytyykö omasi joukosta?

Ehdottomiksi suosikeiksi nousivat Martin Scorsesen erinomainen The Departed ja Soderberghin Ocean’s 11 -elokuvat. The Departed on loistava esimerkki siitä miksi joskus elokuvia kannattaa amerikkalaistaa. Alkuperäinen Hong Kong -versio Internal Affairs vuodelta 2002 sai kehuja erinomaisesta juonestaan eikä jää sinällään jälkeen uusintaversiostaan. The Departed toi kuitenkin juonenkäänteet ymmärrettävämpään muotoon, luoden yhden toimivimmista rikosdraamoista aikoihin, tuoden ohjaajalleen kauan himoitun Oscar-pystin.

Ocean’s 11 itsessään sisältää veijarimeininkiä, huumoria ja sulavia rikollisia siinä määrin että olisi ollut suorastaan rikos ellei vuoden 1960 versiota olisi tehty uudestaan. Vanha Rat Pack (Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr) heräsi henkiin Soderberghin tulkitsemana vuonna 2001 jolloin nautinnollista komediaa tarjosivat mm. George Clooney, Brad Pitt ja Matt Damon. Jäljelle jäivät vanha tyylikäs tunnelma, sulava näytteleminen ja huumori, mutta ajanmukaistettuna ja tuunattuna.

Ocean's Eleven 1960 ja 2001, Internal Affairs 2002 ja The Departed 2006.
Ocean's Eleven 1960 ja 2001, Internal Affairs 2002 ja The Departed 2006.

Peter Jacksonin King Kong on tervetullut modernisoitu versio ikivanhasta tarinasta. Kun tekniikka on edistynyt tarpeeksi pitkälle, on täysin hyväksyttyä tehdä uusi versio tarinasta joka itsessään on tehokas. Vaikka mustavalkoinen gorilla pilvenpiirtäjässä roikkuen, huitoen lentokoneita, on eräänlainen käsite, ei Jacksonin teos millään tavalla vie tehoa alkuperäisestä. Tuskin kovin moni nuori edes on koskaan nähnyt alkuperäistä muuta kuin mainoksissa.

Gregory Peck ja Robert Mitchum olivat vuonna 1962 hyvin vaikuttava kaksikko elokuvassa Cape Fear. Siitä huolimatta Robert De Niro vie pisteet kotiin elokuvahistoriaan jäävänä vankilasta vapautuvana koston enkelinä. Tatuoinnit, sellissä suoritettu treenauskohtaus ja musiikki ovat jääneet pysyvästi populaarikulttuuriin elämään ja tuskin kukaan kyseenalaistaa uusintaversion mielekkyyttä ja järkeä.

3:10 To Yuma on nykyaikaisten lännenelokuvien parhaasta päästä, vaikka Elmore Leonardin tarina oli tehty jo 1950-luvulla ensimmäisen kerran. Samoin avaruus-scifi säikyttely The Thing, joka sai surkean uusintaversion vuonna 2011, on jo alunalkujaan uusi versio.  The Thing from Another World säikytteli jo vuonna 1951 mutta yleisesti parhaaksi versioksi tästä jo tutusta tarinasta luetaan Kurt Russelin tähdittämä, vuoden 1982 versio.

Scarface ja Kourallinen dollareita ovat elokuvahistorian klassikoita

Harva tajuaa että klassikkoiksi muodostuneet Kourallinen dollareita ja Arpinaama ovat uusintaversioita. Eastwoodin tulkitsema spagettiwestern perustuu Akira Kurosawan filmiin Yojimbo mutta nimettömän sankarin dollaritrilogia on muodostunut jo käsitteeksi, höystettynä hienolla Ennio Morriconen musiikilla.

Arpinaama (Scarface) on nykyaikaisen popkulttuurin kulmakiveksi kasvanut elokuva jota siteerataan säännöllisin väliajoin, ”Say Hello to my little friend!”. Al Pacinon tulkitsema Tony Montana on antanut kasvot gangstereille, mutta elokuva tehtiin alunperin jo vuonna 1932, ohjaajanaan Howard Hawks. Aikaa elokuvien välillä oli 50 vuotta  joten uusi versio oli pakostakin tuore ja jäi näin elokuvahistoriaan. On täysin eri kysymys miksi klassikkostatusta nauttiva elokuva joka on itsessään eräänlainen ikoni, pitäisi tehdä uudestaan. Näin kuitenkin huhut kertovat.

Mistä elokuvasta en haluaisi ikinä nähdä uutta versiota? Jotkut elokuvat yksinkertaisesti tuntuvat pyhiltä. Brandon Leen tähdittämä The Crow on elokuva johon ei saisi koskea, uskon että useimmat lukijat ovat samaa mieltä. Myöskin omaan teini-ikääni tiukasti kuuluva Point Break – Myrskyn ratsastajat  pitäisi jättää rauhaan. Kathryn Bigelown ohjaama ja Keanu Reevesin sekä Patrick Swayzen tähdittämä unohtumaton nostalgiatrippi on jo kertaalleen itse asiassa tehty uusiksi, erittäin onnistuneesti. Tämä uusintaversio kulkee nimellä Fast&Furious ja onneksi tarina on siirretty alkuperäisistä maisemistaan muualle, jättäen originaalin klassikon sille kuuluvalle paikalleen.

Myrskyn ratsastajat sekä The Crow ovat saamassa uusintaversiot.

Kommentit

Tags from the story