Remember Me 8/10

rememberme

Peli alkaa mainoksella. Memorize-yhtiö on kaupallistanut ihmisten muistot, ja mainostaa promovideollaan kuinka muistoja voi jakaa ja ladata kuin tietokoneohjelmia. Ohjelma pystyy jakamaan muiden ihmisten kokemuksia – haluatko että rakkaasi ymmärtää mitä olet kokenut? Ladataan se aivoihisi. Pelin lähtökohta on herkullinen, ja sen visuaalinen ilme tehostaa tulevaisuuden dystopiaa kaikin keinoin.

Koska ihmiset ovat ihmisiä, ja teknologia ei voi mennä kuin pieleen, on ymmärrettävää että tätä muistitekniikkaa tullaan käyttämään väärin. Neo-Pariisin tulevaisuuden kaduilla käydään taistelua paitsi ihmisten mielistä, myös vallasta, rahan jakautumisesta sekä oikean ja väärän rajojen vetämisestä. Ihmisten keskellä on agentteja jotka pystyvät manipuloimaan muistoja – jokaiseen ihmiseen kytketty SenSen mahdollistaa tuotteen käytön. Tarina on suoraan scifi-elokuvien arkistoista, mutta onneksi ruudulla ei rynni nyt Iso-Arska.

Agentit itsekään eivät aina ole turvassa, ja peli ryhtyy seuraamaan kuinka sekava ja muistinsa menettänyt muistiagentti Nilin karkaa laboratoriosta ja lähtee etsimään vastarintaliikkeen jäseniä. Samalla Nilinin muistit palaavat pätkittäin. Miksi Nilin on vaarallinen Memorize-yhtiölle? Nainen omaa erikoisen kyvyn järjestää, sekä manipuloida, ihmisten muistoja niin että tapahtumat saavat uuden merkityksen ihmisten mielissä. Nilinin karatessa perään lähtee armeijallinen pahiksia, ja Nilin yrittää muistella sekä menneisyyttä, että opetella taistelemaan uudestaan.

rmkuva2
Taistelumekaniikka on kiinnostava, mutta vaatii paneutumista.

Taistelulogiikassa ei ole mitään mullistavaa. Hyökkäykset ja torjunnat koostuvat sarjoista, joista kertyy lisää energiaa ja tätä myöten Nilin pystyy hyväksikäyttämään erilaisia flow- ja erikoistekniikoita. Sarjoja rakennetaan erillisessä valikossa oman mielen mukaan, jolloin sarjalle voidaan luoda joko enemmän tehoa tai vaikka terveyttä palauttavaa energiaa. Sarjojen toteuttaminen oli ensi alkuun yllättävän vaikeaa, koska pelkkä hakkaaminen ei riitä. Ajoitus on tärkeää, samoin kuin torjunnat ja väistäminen. Isommat kaverit kun eivät välttämättä olleet moksiskaan hienoista kuvioistani, vaan pataan tuli armotta. Hienon tarinan keskellä tuntui että taistelukohtauksia oli liikaa, ja väärissä paikoissa. Toisinaan Nilin yksinkertaisesti eteni paikasta toiseen, ja joka kentässä vastaan tuli satunnainen pahislauma. Tällöin pelaaminen tuntui toistamiselta, taistelut eivät palvelleet itse tarinankerrontaa lainkaan, vaan ne olivat ns. pakollinen paha.
Pelin kulku on taistelujen lisäksi hyvin paljon tasokiipeilyä ja pienien pulmien ratkaisemista. Toisinaan kamera ei suostu kääntymään niin, että pelaaja näkisi onko taaksepäin hypätessä itse asiassa jotain mistä ottaa kiinni ja homma on uskon varassa. Kiipeily ja maailman tutkiminen ovat kuitenkin pelin herkkua, maisemat ovat upeita ja maailma todella mielenkiintoinen. Yksityiskohtiin on panostettu, kaupunginosat eroavat toisistaan rähjäisyydessään ja joka paikassa on paljon nähtävää. Äänet ovat eläväisiä, yksityiskohdissaan hurmaavia. Keskustelut, musiikki ja kolahdukset rytmittävät Pariisin elämää, tuoden enemmän eloa toisinaan hyvinkin siloitellun kaupungin kaduille.

rmkuva1
Vaarallinen, mutta kiehtova Pariisi.

Peli pistää Nilinin järjestämään toisinaan myös ihmisten muistoja. Nämä tapahtumat toimivat kelaamalla muistinpätkää edestakaisin, jolloin pelaaja pääsee muuttamaan tiettyjä tapahtumia halunsa mukaan. Kohtauksia ei ole paljon, vaikka uskoisin että juuri tämäntyylinen manipulointi olisi ollut joillekin pelaajille hauskaa. Itse kyllästyn nopeasti kelaamaan samaa kohtausta uudestaan ja uudestaan, katsoen kuinka tarina avautuu uusiksi ruudulla.
Parasta pelissä on kuitenkin vahva naisrooli. On hankala uskoa että Remember Men hylkäsivät monet julkaisijat juuri protagonistin sukupuolen vuoksi. Nilin on hieno hahmo, ja pelin pienet ongelmat eivät ole missään tekemisissä päähahmon sukupuolen kanssa. Pyydänkin lisää Nilinejä väkivahvojen mieshahmojen rinnalle. Remember Me ei tarjoa mitään uutta, mutta tekee kiinnostavalla tarinallaan ja kauniilla ympäristöllään pelikokemuksesta äärettömän miellyttävän. Remember Me on peli, josta pitäisi tehdä elokuva, heti.

ds_peli

© Ursula Borg

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Info” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Remember Me 8/10 (Xbox 360)

Kehittäjä:Dontnod Entertainment
Julkaisija:Capcom
Genre:Toimintaseikkailu
Julkaistu:
06/2013

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_separator][/vc_column][/vc_row]

Kommentit

Tags from the story
,