Renesanssimies Viggo Mortensen

viggo_feature

Vuonna 1958 syntynyt, isänsä puolelta tanskalaiset sukujuuret omaava, Viggo Mortensen on taiteen monitaituri. Suuren yleisön tietoisuuteen mies ponnahti varsinaisesti vasta Taru Sormusten Herrasta -elokuvan Aragornin roolin myötä, mutta jo tätä ennen Mortensen on tehnyt kattavan uran näyttelijänä.

Vuonna -85 mies teki debyyttinsä Weirin ohjaamassa Witness (Todistaja) ja esiintyi Renny Harlinin Prisonissa pari vuotta myöhemmin.  Aikaan ennen Aragornin roolia kuuluvat myös mainittavan arvoiset suoritukset elokuvissa Indian Runner, The Reflecting Skin ja American Yakuza. G.I.Janessa Mortensen esitti armotonta kouluttajaa, ja seuraavana vuonna herkkää rakastajaa jolla on katalat aikeet elokuvassa Täydellinen murha. Gus Van Santin Psykoa seurasi romanttinen A Walk On the Moon, mutta vasta Aragornin rooli oli se, josta mies tullaan luultavasti aina muistamaan.

Ja miksipä ei; tuskin kukaan olisi pystynyt samanlaisiin suorituksiin, ja on melko mahdotonta kuvitella rooliin ketään muutakaan. Tarinat kuvauspaikoilta kertoivat, että Mortensen heilui stunt-miesten kanssa aamusta iltaan raskaalla miekalla treenaten siinä vaiheessa, kun muut menivät jo nukkumaan. Taistelukohtauksessa irronnut hammas pistettiin paikoilleen miehen pyynnöstä pikaliimalla, ja kuvausta jatkettiin. Studion pyyntö lähteä hammaslääkäriin kuitattiin olankohautuksella. Mortensen otti roolin poikansa Henryn vakuutteluista johtuen, ja mies luki kirjan lentäessään kuvauksiin Uuteen-Seelantiin. Hevosia rakastava, ja valokuvaava, näyttelijä on ostanut mm. LOTR-elokuvassa Bregoa esittäneen hevosen, sekä Hidalgo-elokuvassa yhden pääosan esittäjistä toimineen ponin itselleen. Lisäksi Arwenin hevosena LOTR-elokuvissa toiminut hevonen vaihtoi omistajaa, Mortensen osti hevosen ja antoi tämän Liv Tylerin stuntratsastajana toimineelle naiselle.

Hidalgoa seurasivat kiitellyt A History of Violence sekä Eastern Promises. Mortensen on jatkanut laatutyötään määrätietoisesti; The Roadista mies sai monta ehdokkuutta koskettavasta suorituksestaan. A Dangerous Methodin jälkeen Mortensen nähdään seuraavaksi kulttikirja On the Road filmatisoinnissa.

Näyttelemisen lisäksi Mortensen on monialainen taiteilija. Hän on perustanut Perceval Press-painotalon, ja tukee näin myös muita taiteilijoita saamaan äänensä kuuluviin. Mies itse on julkaissut parisenkymmentä kirjaa, aiheina valokuvat, runous, musiikki sekä maalaustaide. Mielenkiintoisimpia näistä lienevät Signlanguage -kirja jonka hän kokosi Uuden-Seelannin vuosistaan, sisältäen piirroksia ja valokuvia myös kanssanäyttelijöistään, sekä The Horse Is Good -valokuvakirja, jossa on materiaalia myös Hidalgo-elokuvan ajoilta. Mortensen yhdistää maalauksiinsa usein runojaan, useilla kielillä sillä mies puhuu sujuvasti englantia, tanskaa ja espanjaa. Lisäksi hän osaa italiaa ja ranskaa, sekä myöntää ymmärtävänsä norjaa ja ruotsia. Espanja on Mortensenin mukaan hänelle melkein englantia luontevampi kieli, ja hän viettääkin pitkiä aikoja talossaan Madridissa.

Tämä julkisuutta välttelevä, charmantti, rosoinen renensanssimies nauttii ilmiselvästi eniten elämästään luodessaan uutta, ja viettäessään aikaansa poikansa sekä hevostensa kanssa. Innokas penkkiurheilija pitää itsensä kunnossa uimalla ja ratsastamalla, vaikka muuten Mortensen onkin kiinnostuneempi älyllisistä harrastuksista. Onneksi Mortensen ei jäänyt yhden elokuvasarjan vangiksi, vaan on pystynyt jatkuvilla esityksillään todistamaan että miehen tyylissä on jotain koskettavaa ja aitoa.

 

Kommentit