Reunalla (2012) ★★★

reunalla_feat

Reunalla (Man On a Ledge) on kirjaimellisesti elokuva miehestä joka seisoo, noh, reunalla. Niin omituiselta kuin elokuvan lähtökohta kuulostaakin, on se melko näppärä, ja pikkuhiljaa vyyhtiä avaava toimintatrilleri, joka pienestä hidastempoisuudestaan huolimatta onnistuu viihdyttämään.

Kerrostalon ulkopuolella, ikkunalaudalla seisova mies on Nick Cassidy (aina yhtä hurmaava Sam Worthington); entinen poliisi ja tuomittu rikollinen. Cassidy on nauttinut hienon aamiaisen ja kavunnut reunakkeelle, ilmeisesti aikomuksenaan hypätä ja huudahtaa ”hyvästi, julma maailma!”. Jokainen vähänkään järkevä ihminen tajuaa, että tästä ei ainoastaan voi olla kyse; jos Cassidy ponnahtaisi kuolemaansa leffan alussa, olisi tuloksena kenties historian lyhyin leffa.

Elizabeth Banksin esittämä, sopivasti kliseisen ryvettynyt ja stressaantunut neuvottelija, raahataan paikalle Cassidyn pyynnöstä. Alkaa soutaa-huopaa -leikki, jossa Cassidy uhoaa hyppäävänsä, ja nainen tekee kaikki temput estääkseen miestä mäjähtävästä katuun. Onneksi juoni piristyy tästä junnaamisesta, kun mukaan kuvioihin saapuvat Cassidyn veljeä esittävä Jamie Bell,sekä tarinan pääkonnana heiluva, mogulia esittävä Ed Harris. Harrisin esittämä David Englander on syy siihen, miksi Cassidy on passitettu vankilaan, ja mies on sopivan niljakas ja tyly, jotta katsoja inhoaa tätä ensikatsomalta.

Sam Worthington on kirjaimellisesti mies Reunalla.

Epäonnekseen elokuva on täynnä stereotypioita; melko ennalta-arvattavia juonenkäänteitä ja hitaampaa tempoa. Vika ei ole näyttelijöissä; Worthingtonia voisi katsoa kaksi tuntia vaikka  lukemassa lehteä, tai kuten tässä tapauksessa, seisomassa, todellakin, reunalla. Se hukkuu keskinkertaisten trillerien suohon, mutta on tarpeeksi hyvä että sitä uskaltaa suositella harmittomaksi viikonloppuviihteeksi. Se ei pelota ketään, ei tarjoa niin outoja juonenkäänteitä että joku tippuisi kärryiltä, eikä onnistu nukuttamaan kertalaakista.  Yksinkertaisesta aiheesta on onnistuttu kuitenkin saamaan tarpeeksi tiivis paketti, jonka tehovoima kantaa loppuun saakka; vaikka tarkemmalla kritisoinnilla tajuaakin että tarina on aukkoja täynnä.

[box type=”info”] Man On a Ledge . Ohjannut: Asger Leth. Käsikirjoittanut: Pablo F. Fenjves. Pääosissa: Sam Worthington, Elizabeth Banks, Ed Harris. Genre: Trilleri / Toiminta. Alkuperämaa: USA 2012. IMDb.[/box]

Kommentit