Rillit huurussa (The Big Bang Theory), kausi 6 (2012-2013)

bigbangtheorys6_featured

Vuonna 2007 alkanut Rillit huurussa eli The Big Bang Theory on ehtinyt nyt jo seitsemänteen tuotantokauteensa (alkoi Yhdysvalloissa syyskuussa 2013). Kotiteatteriversiona nyt julkaistu kuudes tuotantokausi on sarjan ystäville kuin paluu vanhojen, hyvien ystävien seuraan. Viiden kauden aikana tämä palkittu sketsisarja on ehtinyt muokkautua alun nuoresta nörttiporukasta aikuisemmaksi ja käsiteltävät aiheet aikuistuneet samaa mukaa. Edelleenkin mukana on kuitenkin alusta saakka ihastuttanutta, populaarikulttuurilla maustettua huumoria, joka uppoaa ainakin jokaiseen sarjan hahmojen kanssa samanhenkiseen katsojaan.

Kun sarjaa on tehty näinkin pitkään, alkaa vaarana olla itsensä liiallinen toistaminen. Uusiutuahan täytyy, jotta katsojien mielenkiinto säilyisi, mutta ei kuitenkaan liikaa, jottei tuttujen hahmojen identiteetti kärsisi. Rillit huurussa on juuri nyt siinä tienhaarassa – osa vitseistä alkaa olla hieman kuluneita ja joihinkin hahmoihin kaipaa lisää kasvua. Lisäksi uskallus keksiä aivan uudenlaisia ja rohkeita ideoita on sarjan suosion myötä vähentynyt. Liekö kyse siitä, etteivät tekijät halua loukata ketään ja pysyvät siksi kultaisella keskitiellä.

Sarjan viides kausi päättyi siihen, että Howard (Simon Helberg) ja Bernadette (Melissa Rauch) menivät naimisiin juuri ennen Howardin matkaa kansainväliselle avaruusasemalle (ISS). Kuudes kausi lähtee liikkeelle Howardin oleskelusta ISS:llä ja haasteista, joita tuovat mukanaan painovoimattomuus, kiusaavat työkaverit sekä kotioloissa tehtävä päätös, muuttaako kokonaan pois äidin luota Bernadetten luokse.

Maassa Leonard (Johnny Galecki) ja Penny (Kaley Cuoco) jatkavat on-off -suhdettaan. Samoin jonkinmoisessa parisuhteessa ovat edelleen Sheldon (Jim Parsons) ja Amy (Mayim Bialik), mutta tämän suhteen platonisuus jäytää Amya. Naisten suhteen rajoittunut Raj (Kunar Nayyar) jatkaa edelleen poikamiehenä, ja löytääkin uuden ystävän sarkakuvakaupan Stuartista (Kevin Sussman).

BBT3_546

Rillit huurussa -sarjan hahmoihin on helppo samaistua: nörtit löytävät yliopistohemmojen joukosta varmasti oman samaistumisen kohteensa, kun taas ei-nörteille samaistumista tarjoaa Pennyn maanläheinen hahmo, joka usein on fiksumpi kuin tohtorikaverinsa (vaikka itse pitääkin itseään tyhmänä). Sarjaa on kuitenkin aina hieman vaivannut se, että nauraako se nörttien kanssa yhdessä kaikille muille vai nauraako se nörteille. Jälkimmäinen tuntuu korostuvan nyt kuudennella kaudella, mikä johtuu suurelta osin siitä, ettei hahmoja päästetä kasvamaan tarpeeksi. Onneksi tuo muutos ei korostu niin paljoa, että se vaikuttaisi täysin huonontavaksi katsomiskokemukseen – meille nörteillekään. Edelleen Sheldon ja kumppanit jaksavat viihdyttää, joissakin jaksoissa paremmin (jakso, missä Sheldon pelaa netissä Stephen Hawkingia vastaan -mukana jälleen Hawking itse, tosin vain äänenä), joissakin jaksoissa taas mennään alta riman (jakso, missä Sheldon alkaa kiukutella yliopiston parkkipaikalla sijaitsevasta paikastaan).

Seitsemännelle kaudelle kuitenkin kaipaa jotain uutta. Hahmojen pitää kasvaa johonkin suuntaan ja ihmissuhteille pitää tapahtua jotain suurempaa. Muuten sarja menee turhaksi edestakaisin soutamiseksi ja huopaamiseksi. Niin hauska, omaperäinen ja sympaattinen Rillit huurussa on tähän mennessä ollut, että mielellään sen mukana matkaisi vielä jonkin aikaa.

Paketin jokaisella kolmella levyllä on mukana lisämateriaalia, mutta mielenkiintoisin niistä on ensimmäisellä levyllä. 10-minuuttinen The Big Bang Theory: The Final Comedy Frontier -kooste esittelee kauden alussa nähtävää osiota, missä Howard matkaa avaruuteen. Haastateltaviksi ovat päätyneet oikeat astronautit Buzz Aldrin ja Mike Massimino, jotka kertovat omista matkoistaan avaruuteen ja analysoivat Howardin matkaa ISS:lle.

Houston, We Have a Sit-com on symppis, 10-minuuttinen kooste, missä sarjan näyttelijät juttelevat videopuhelun kautta oikeasti avaruusasemalla olevan astronautin, Joe Acaban kanssa, joka on sarjan suuri ystävä.

Muina ekstroina on mm. koosteita sarjan ihmissuhteisiin ja niiden kehittymiseen eri pariskuntien kannalta sekä mokakooste.

© Päivi Laajalahti

ds

Kommentit