Rooleihinsa uppoutuva Christian Bale

christianbalefeat

”I don’t think I’m like any of the characters I’ve played – they’re all really far from who I am.”

Kukaan tuskin voi kiistää sitä tosiasiaa, että tänään ensi-iltaan saapuvaa Yön ritarin paluuta tähdittävä Christian Bale antaa rooleilleen kaikkensa. Tämä muuntautumiskykyinen näyttelijä on laihduttanut itsensä 55 kg painavaksi tutisevaksi luurangoksi The Machinist-elokuvassa, ja pumpannut itsensä vaikuttavaan kuntoon The Dark Knight-trilogiaa varten. Bale on harvoja Hollywoodin kassamagneetteja jotka voivat uskottavasti esittää sekä toimintasankaria, että tunteellisempaa tai romanttista tulkintaa vaativaa roolia.

Vuonna 1974 Walesissa syntynyt Bale esiintyi tv-mainoksissa jo alle 10-vuotiaana, ja kapusi teatterilavalle 1984 Rowan Atkinsonin vastanäyttelijäksi. Empire of the Sun (1987) sai suuren yleisön, ja kriitikot, kiinnittämään huomionsa tähän nuoreen lahjakkuuteen; mutta Pikku naisten (1994) ja erinomaisen Velvet Goldminen (1998) jälkeen Balelle tarjoutui uransa varsinainen huippurooli. Kuka muu kuin tämä näennäisesti ilmeetön ja pitkänhuiskea mies voisi esittää sliipattua ja ironista sarjamurhaajaa, Patrick Batemania elokuvassa American Psyko? On vaikea kuvitella kenenkään muun tulkitsevan tätä ristiriitaista hahmoa niin erinomaisesti. Hauska, kamala, julma ja itseriittoinen Bateman on edelleen yksi elokuvien kiehtovimmista hahmoista.

Muuntautumiskyky ja kroppansa peliin laittaminen on Balella tuttua.

Vuoden 2002 Equilibrium/Cubic kuuluu allekirjoittaneen suosikkielokuviin, ilmeettömyys yhdistettynä toimintaan on Balen tavaramerkki. Viime vuosien kohokohtiin kuuluvat The Prestige, 3:10 To Yuma, Terminator Salvation ja viimeisimpänä erinomainen suoritus The Fighter -elokuvassa, josta Balelle ropisi palkintoja (jonkun laskujen mukaan peräti 30)  Oscaria myöten. Intensiivinen ja rooleihinsa täysin uppoutuva Bale on joutunut tekemisiin myös lehdistön kanssa; temperamenttinen mies ei sulata epäammattimaista käytöstä kuvauspaikoilla, ja julkisuuteen karanneesta äänitteestä on tullut eräänlainen populaarikulttuurin kiertävä meemi.

Vuonna 2013 on tulossa jo kolme elokuvaa, joita Bale tähdittää. Batman -trilogian loppuun saattaminen on vapauttanut miehelle aikaa tehdä muita projekteja; ja näin lahjakkaan miehen ollessa kyseessä toivomme näkevämme häntä valkokankaalla paljon. Siviilissä Bale on ollut naimisissa jo vuodesta 2000, pitkä aika Hollywoodin standardeilla, ja pariskunnalla on yksi tytär. Bale on intohimoinen luonnonsuojelija, ja tukee sekä Greenpeacea että WWF-järjestöä.

Kommentit