Roolijaolla on merkitystä – olisiko Tom Cruise ollut hyvä Iron Man?

nayttelijavalinnat

Näyttelijävalinnoilla on merkitystä.

Kun tiistai-aamuna Tumblr ja Twitter täyttyivät  Tom Hiddlestonin testikuvauksen materiaaleista Thorin rooliin, oli asiaa ajateltava hieman pidemmällekin.
Hiddlestonin kuvausmateriaali tulee löytymään Thor: The Dark World dvd/BD-julkaisulta, mutta esimakua voi nähdä täällä. Siis Thorin, ei Lokin. Monelle asia voi tulla yllätyksenä, vaikka toisaalta asiaan perehtyneet ovat odottaneet tätä kuvastoa jopa neljä vuotta. Hiddleston oli yksi kourallisesta näyttelijöitä joita harkittiin vaalean norskijumalan rooliin vakavissaan. Onneksi ohjaaja Kenneth Branagh ymmärsi Hiddlestonin kyvyn luoda komplekseja, tummia hahmoja, ja valitsi tämän Thorin veljen Lokin osaan. Me fanit olemme ikuisesti kiitollisia tästä ratkaisusta.

Loppu onkin eräänlaista elokuvahistoriaa, sillä pahiksesta tuli fanien keskuudessa sankaria suositumpi. Toisaalta, kukaan muu kuin Chris Hemsworth ei voisi olla Thor. Vuoden 2009 artikkelit paljastavat, että Thorin osaan harkittiin Hiddlestonin lisäksi mm. Alexander Skarsgårdia, Joel Kinnamania, Liam Hemsworthia ja Charlie Hunnamia. Josh Hartnettia kaavailtiin vakavasti Lokin rooliin. On lienee täysin rehellistä sanoa että toisenlaisilla näyttelijävalinnoilla koko Avengers-universumi näyttäisi hyvin toisenlaiselta.

Läheltä piti -tilanteita on Hollywood täynnä.

Huippusuositun Breaking Bad tv-sarjan päärooliin harkittiin alunperin näyttelijä John Cusackia sekä Matthew Broderickia.
Bryan Cranston
sai roolin koelukunsa jälkeen, sillä tuottaja Vince Gilligan oli Cranstonin suuri fani. Huvittavaa on että sarjassa Jesse Pinkmania näyttelevää Aaron Paulia pidettiin alunperin liian hyvännäköisenä narkkari-häslääjän rooliin. Miltä tv-sarja maistuisi ilman näitä erinomaisia roolituksia?

breakingbad

Forrest Gump on elokuva jonka kaikki tuntevat. Pääosaa näyttelee Oscarin arvoisesti Tom Hanks. Mutta Hanks ei ollut ensimmäinen valinta kyseiseen rooliin. Niin oudolta kuin tämä nyt tuntuukin, John Travoltalle tarjottiin roolia ensimmäisenä. Travolta on myöhemmin kertonut roolista kieltäytymisen olleen uransa kenties pahin mahdollinen moka. Rooliin harkittiin myös Bill Murrayta. Miltä elokuva olisikaan näyttänyt Travolta pääosassa? Onneksi emme saa koskaan tietää.

Robert Downey Jr on täydellinen Iron Man. Kuka muu voisi tiivistää supersankarin sarkasmin ja tietyn itserakkauden niin loistavaksi paketiksi, ja tehdä sen vakavalla naamalla? Jossain vaiheessa kuviteltiin Tom Cruisen olevan oikea valinta – asia joka saa kahvin lentämään väärään kurkkuun. Huhu kertoo että Cruise halusi kasvojensa olevan näkyvissä elokuvan aikana, jolloin Iron Manin asustakin olisi tullut täysin erilainen. Joskus elokuvien jumalat ovat katsojien puolella, kuten myös tässä tapauksessa. Valinta on nappisuoritus. Alla Robert Downey Jr:n koekuvaus Tony Starkin rooliin.

KAPTEENI Jack Sparrow on rooli, joka on tehnyt Johnny Deppin uralle ainoastaan hyvää. Mies ei kuitenkaan ollut ensimmäinen valinta oudon ja omalaatuisen piraatin rooliin. Sparrown hattu oli vähällä keikkua Jim Carreyn päässä, kunnes mies joutui kieltäytymään roolista päällekkäisten kuvausaikataulujen vuoksi. Asiaa miettiessä voi ajatella, kuinka erilaisiksi molempien miesten urat olisivatkaan muodostuneet jos näin ei olisi käynyt.  Carrey on menettänyt rooleja ennenkin; 16 Candles elokuvan Geek rooli meni Anthony Michael Hallille, Vaihda vapaalle Ferrisin pääosa meni Matthew Broderickille, Saksikäsi Edwardin osa meni (ironisesti) Johnny Deppille. Michael Myers halusi Carreyn Dr. Evilin osaan Austin Powers-elokuvissa, mutta jälleen homma kaatui päällekkäisiin kuvausaikatauluihin.

Kenties kuuluisin ”läheltä piti” -valinta on kuitenkin Han Solon rooli Tähtien sota-elokuvissa. Rooliahan näyttelee täydellisesti Harrison Ford. Mutta ensimmäinenkään vaihtoehto ei ole hullumpi, sillä rooliin harkittiin Kurt ”Snake Plisssssken” Russelia. Molemmat näyttelijät omaavat tietynlaista karheaa charmia joka kuuluu Solon rooliin, sekä komedian ymmärrystä. Vertailun vuoksi jokainen voi katsoa Kurt Russelin koeluvun sekä Harrison Fordin koeluvun kyseiseen rooliin.

Kommentit