Hunger (2008) ★★★★

Vankilaan sijoittuvasta elokuvasta harvemmin saa hyvän mielen elokuvaa eikä Hunger ole poikkeus. Tarina sijoittuu 1980-luvulle kun IRA:n taistelijoita oli brittien vankilat pullollaan, vallan kahvassa Margaret Thatcher ja taistelu fyysisesti ja henkisesti kovimmillaan. Vuonna 1981 Bobby Sands (Michael Fassbender) on vankilassa jossa olosuhteet ovat kamalat. Telkien takana olevilla miehillä vaikutuskeinot ovat vähissä, vartijat raakoja mutta aatteen palo on kova. Elokuva alkaa vankien no wash-protestilla jonka seurauksena miehet kieltäytyivät peseytymästä, ulosteet kipattiin keinolla millä hyvänsä käytäville ja seinät sotkettiin ulosteilla ja ruualla. Elinolot ovat hurjat, luolamiehiä muistuttavat vangit raahataan väkipakoin pesulle ja parturiin jotta vieraiden tullessa he näyttäisivät olevan kunnossa.

Thatcherin hallitus ei anna periksi, vangit haluavat poliitisten vankien statuksen ja siviilivaatteet mutta peseytymättömyys-lakko ei näytä auttavan. Bobby Sands tarttuu viimeiseen oljenkorteensa ja johtaa vangit nälkälakkoon.
Ihmisen kuihtumisen katsominen on karua, minuutti kerrallaan ruumis antaa periksi vaikka mieli on vahva. Se miten heikoksi ihminen muuttuu vaikka pystyy vastustamaan aatteensa vuoksi ottamaan elämänsä pelastavaa ruokapalaa on vaikuttavaa katsottavaa, vaikkakaan ei missään nimessä hienoa.
Hunger on karu kuvaus taistelusta jossa oikeaa puolta ei oikeastaan ole, se on realistinen ja koskettava mutta ei päästä katsojaansa helpolla eikä kuorruta tarinaa sankarien gloorialla vaan näyttää mihin kaikki lopulta voi johtaa.

 

Kommentit

Tags from the story
, ,