Salaliittolainen – Abraham Lincolnin murha (2011) ★★★

salaliittolainen

 

Robert Redford tarttuu presidentti Lincolnin salamurhaan ja sitä seuraavaan oikeudenkäyntiin silkkihansikkain. Sisällissodan runtelema maa järkyttyy perinpohjaisesti kun näyttelijä John Wilkes Booth murhaa presidentin teatterissa ja hyppää teatraalisesti näyttämölle huutaen Sic Semper Tyrannis ja pakenee paikalta. Aikaa varsinaiseen murhaan ei tuhlata, tarina keskittyy hienovaraisesti viritettyyn näytökseen jota käydään oikeussalissa.

James McAvoyn esittämä Aiken on sotatantereella ansioitunut mies joka lakimiehenä saa puolustaakseen presidentin murhasta salaliittolaisena syytetyn majatalon pitäjän, Mary Surratin (Robin Wright). Naisesta ei saa otetta millään, hiljainen ja uskoonsa tukeutuva riutunut nainen omistaa majatalon jossa Booth ja tämän kumppanit kokoontuivat useasti ennen salamurhaa, mukaanlukien Surratin oma poika. Poika tosin on näppärästi lähtenyt käpälämäkeen ennen pidätyksiä, jättäen äitinsä kohtaamaan syyttäjät ja kestämään oikeudenkäynnin ilman valamiehiä.

Elokuva herättää enemmän kysymyksiä kuin se tarjoaa selkeitä vastauksia. Kevin Klinen esittämä Edwin M. Stanton, oikeusministeri, pitää sekä varapresidenttiä että oikeudenkäynnin kulkua tiukasti otteessaan. Maan on saatava ratkaisu tapahtumille ja salvaa traumoihinsa. Vaakakupissa painavat näin kansan vaatima kosto sekä puolueeton oikeudenkäynti naiselle joka väittää ettei tiennyt talossaan käynnissä olevista tapahtumista mitään. Missään vaiheessa katsojalle ei anneta vastauksia herääviin kysymyksiin mutta epäluuloa ei myöskään alleviivata. Se on historiaa, asia johon ei voi vaikuttaa ja se joko saa tai ei saa katsojaa rinnastamaan tapahtumat nykypäivään.

Ohjaaja Robert Redford yhdessä James McAvoyn kanssa

Tarina herää eloon oikeussalissa. Kukapa ei rakastaisi kunnon väittelyä ja nokkelia huomioita, varsinkin kun syyttäjäpuoli  on päättänyt saada naisen tuomituksi keinolla millä hyvänsä. Ikävä kyllä tästä ei oteta kaikkea irti eikä McAvoy pääse irrottelemaan kunnolla vaan jämähtää hieman epävarman ja epätoivoisen välimaastossa rimpuilevan miehen rooliin. Turhan niukaksi jäävät kuvaukset siitä miten oikeudenkäynti vaikuttaa Aikenin elämään; ovien sulkeutuminen tuntuu kohtuuttomalta kun mies ei edes halua Surrattia puolustaa.

Salaliittolainen jää pintapuoliseksi silaukseksi joka on lisäksi kullanhohtoisen kelmeen peitossa; sisällissodan runtelema kaupunki näyttää yllättävän kauniilta. Todellinen loka ja hieman ehkä jopa toivottu autenttisuus ja rujous puuttuvat tästä siloitellusta tarinasta kokonaan. Näin elokuva lepää vahvasti näyttelijöidensä varassa, jotka kyllä tekevät laatutyötä. Oikeudenkäynnin jännittävyys ja vääjäämättömältä näyttävä oikeusmurha tekevät tarinasta katsomisen arvoisen vaikkakin jälkikäteen ajateltuna se tuntuu hyvin heppoiselta rinnastettuna aiheeseensa.

[box type=”info”] The Conspirator. Ohjaaja: Robert Redford. Käsikirjoitus: James D.Solomon. Pääosissa: Robin Wright, James McAvoy, Tom Wilkinson. Genre: Draama / Historia. Alkuperämaa: USA 2010. IMDb[/box]

Kommentit