Seeking Justice (2011) ★★

kinopoisk.ru

Voi Nicolas Cage… Tämä kieltämättä lahjakas ja omistautuva näyttelijä tuntuu leffa toisensa jälkeen joutuvan mitä omituisimpiin tekeleisiin. Seeking Justice on melkoinen sekameteli-soppa, jota kauhoessa voi ruveta usko loppumaan, ja lautasen pohjalle päästyään jään miettimään oliko tarina todellakin tekemisen arvoinen. Mutta ainakin siitä irtosi hupaisaa kirjoitettavaa…

Tarina alkaa lupaavasti. Nicolas Cagen esittämä äidinkielen opettaja puhuu kauniisti Shakespearesta luokalliselle normi-idioottimaisia lukiolaisia, joita draaman käänteet ja kieli eivät välttämättä jaksa kiinnostaa. Mutta ei se mitään, koska Will Gerard on omistautuva ja innostava opettaja, kuten aina elokuva-kouluissa. Kultturellia perhettä täydentää sellisti-vaimo Laura (January Jones) joka ryöstetään eräänä iltana harjoitusten jälkeen. Will löytää sairaalasta traumatisoituneen, pahoin loukkaantuneen vaimon, ja yleensä niin rauhallisella miehellä keittää ymmärrettävästi yli.

Lavalle astuu susi lampaan vaatteissa. Kosto on taattu, lupaa tämä lipevä mies nimeltä Simon (Guy Pierce). Tämä lupaa kostaa rikolliselle kovalla kädellä, eikä maksa mitään. Mitä nyt pienen palveluksen joskus lähitulevaisuudessa, mutta siitä lisää sitten myöhemmin. Will on joko äärimmäisen tyhmä mies, tai shokissa. Hän tarttuu tarjoukseen kosto mielessään, ajattelematta lainkaan miten lipevä-Simon tietää kuka hyökkääjä on tai mitä yleensä on tapahtunut. Paha saa palkkansa, vaimo pääsee kotiin ja elämä jatkuu raiteillaan. Mutta kuten aina, ei ole olemassa ilmaista lounasta, ja lopulta on aika maksaa velka.

Nicolas Cage ja January Jones

Velanmaksu osoittautuukin kinkkisemmäksi hommaksi, ja Will herää eräänlaisesta pupumaasta siihen todellisuuteen, että rikollisia rankaiseva ”järjestö” ei olekaan ehkä ihan vain humanitaarisista syistä perustettu hyväntekeväisyysjärjestö. Jatko on tuttua huttua, painimista omantunnon kanssa, takaa-ajoja ja kohtauksia joissa ei tunnu olevan mitään järkeä. Tottakai luvassa on ”käänteitä” , joita et osannut odottaa ja järjen logiikkaa jota ei ymmärrä kukaan paitsi käsikirjoittaja.

Tarina kompastuu siihen yksinkertaiseen ongelmaan, että tarina on aukkoja täynnä. Jos pystyy unohtamaan tällaiset pikkuseikat, on Seeking Justice kelvollinen aivojen nollaushetki. Ellei katsojan aivoja rupea särkemään pinnistelystä, yrittäessään ymmärtää näkemäänsä. Nicolas Cage voi ollakin juuri oikea valinta elokuvaan, kuka tahansa muu olisi tuntunut roolissa suorastaan naurettavalta. Tämä helposti kiihtyvä ja eläytyvä näyttelijä on ehkä oikeassa paikassa englannin opettajana, joka pomppii moottoritiellä kuin paraskin toimintasankari. Cagea voi rakastaa ja vihata yhtä aikaa..

[box type=”info”] Seeking Justice. Ohjannut: Roger Donaldson. Käsikirjoittanut: Todd Hickey, Robert Tannen. Pääosissa: Nicolas Cage, January Jones, Guy Pearce. Genre: Toiminta / Trilleri. Alkuperämaa: USA 2011. IMDb[/box]

Kommentit