Selviytyminen (2012) ★★★★

selvityminen

Kun elokuvan tapahtumat sijoittuvat vuoden 2004 tsunamiin, jonka suomalaisetkin muistavat kovin hyvin, on poljettava varovasti. Katastrofileffat ovat luku sinänsä, mutta The Impossible – Selviytyminen kertoo tositarinan espanjalaisesta perheestä joka kohtasi hyökyaallon kauniilla rannalla Thaimaassa. Espanjalainen ohjaaja Juan Antonio Baoyna (Orpokoti) käsittelee aihetta rehellisesti mutta ilman ylimääräistä efektidramatiikkaa. Tuloksena on ravisteleva ja aito kuvaus ihmisten kauhusta, ahdingosta ja siitä, kuinka ihmisen mieli jaksaa taistella vääjäämätöntä vastaan.

Elokuva alkaa kuin kenen tahansa kolmilapsisen perheen matkakuvaus, ja Thaimaa aukeaa katsojille paraatiisina ennen helvettiä. Perhe viettää aikaansa uima-altaalla kun hyökyaalto tulee ja vie kaiken mennessään. Aallon mukana kulkeminen ei ole kaunista katsottavaa, elokuva näyttää tunteilematta mutta realistisesti kuinka kymmeniä metrejä korkea vesivalli murskaa alleen kaiken, vieden ihmiset läpi puiden ja rakennusten – näiden törmätessä oksiin, vaijereihin, autoihin. Elokuva ei kuitenkaan keskity mässäilemään kaaoksella, vaan luo tämän jälkeen tarinaa selviytymisestä ja keskittyy itse ihmisiin. Kymmenet selviytyneet harhailevat murskaantuneissa raunioissa, etsien läheisiään, osa henkihieverissä.

Tarina jatkuu seuraten perheen jakautunutta kamppailua. Äiti Maria (Naomi Watts) on loukkaantunut pahasti, ja apuna hänellä on ainoastaan Lucas-poikansa ( Tom Holland). Kaksikon matka katastrofialueelta sairaalaan on yhtä kamppailua, koskettava ja tuskallinen. Ja niin lähellä totuutta kuin se luultavasti voi olla. Wattsin suoritus hengestään kiinni pitävänä naisena ainoastaan poikansa vuoksi on vaikuttava, ja se onkin palkittu useilla ehdokkuuksilla alkuvuoden tulevissa gaaloissa.

Epätoivoista etsintäretkeä kahden poikansa kanssa tekevä isä Henry (Ewan McGregor) huokuu varovaista toivoa, mutta silmistä paistava tuska kertoo ettei mies aidosti usko löytävänsä vaimoaan hengissä. Tämän kolmikon taivaltaessa ympäri kaaoksen vallassa olevaa aluetta nousevat myös kulttuurien ja ihmisten väliset erot pintaan. Kamalimmillaan tiptop-kunnossa oleva, katastrofin välttänyt pariskunta, ei lainaa puhelintaan  ”koska täytyy löytää joku joka on vastuussa”, saaden katsojan kiehumaan raivosta ja miettimään ihmisten luonnetta ääritilanteissa. Tarinasta löytyy kuitenkin enemmän inspiroivia, suorastaan itkukanavat avaavia pieniä yksityiskohtia, jotka Marian ja Henryn oman uskon lailla lujittavat katsojan luottamusta ihmisten perimmäiseen hyvyyteen.

Selviytyminen ei ole katastrofielokuva perinteisessä mielessä. Sitä on turha mennä katsomaan  tsunamin voimaa ihmetelläkseen ja toimintakohtauksia odotellen. Se on pieni tarina suurista tapahtumista, ja toivosta joka pitää ihmisen liikkeessä vaikka ruumis olisi antanut jo periksi. Wattsin ja McGregorin suoritukset ovat aitoja ja molemmat tekevät parhaat suorituksensa aikoihin. Tämä tarina on tosi, ja siksi edes loppukohtausta ei pysty kritisoimaan vaan se muistuttaa että joskus totuus on tarua ihmeellisempää.

The Impossible / Lo imposible Ohjannut: Juan Antonio Bayon
Käsikirjoittanut: Maria Belón, Sergio G. Sanchéz
Pääosissa:Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland

Alkuperämaa: Espanja 2012
IMDb.

 

Kommentit

Tags from the story
, ,