Sherlock Holmesin Lontoo

sherlockholmesinlontoo

BBC:n tuottama sarja Sherlock Holmesista on noussut yhdeksi kaikkien aikojen hienoimmista tv-sarjoista. Se on kolmella kaudellaan lumonnut katsojat ympäri maailmaa nokkelalla käsikirjoituksellaan, dialogillaan, karismaattisilla näyttelijöillään sekä hienoilla hahmoillaan. Sarjan keskiössä avautuu Lontoo sateisena, hurmaavana, kylmänä ja kauniina. Sen pienet kadut kätkevät rikoksia, outoja hahmoja ja Sherlock Holmesin, jolle Lontoo on ainoa luonteva ympäristö.

Filmitähden Ursula Borg kävi muutamalla sarjan kuvauspaikoista, ja listaa mitä kaikkea Sherlock-fani voi Lontoon reissullaan käydä katsomassa. Mukana myös muutama vinkki kirjojen ja uusien Sherlock Holmes-elokuvien ystäville.

Kuuluisin kaikista kuvauspaikoista on ilman muuta Holmesin ja Watsonin koti, Baker Street 221 b. Sarjan Baker Street ja ulko-oven vieressä sijaitseva Speedy’s Cafe ei kuitenkaan löydy varsinaiselta Baker Streetilta. Kuvaukset suoritetaan sen sijaan osoitteessa 187 North Gower Street.

Etuovi vaihdetaan aina kuvauksia varten, jolloin musta, kiiltävä ja katsojille tuttu ovi pistetään paikoileen 221 b-kyltteineen. Speedy’s Cafe terasseineen on auki heti vieressä. Paikalle löytää helposti Euston ja Euston Square -metroasemilta, jotka ovat lyhyen kävelymatkan päässä.

Sherlockin ja Watsonin koti tv-sarjasta ei löydy Baker Streetiltä.
Sherlockin ja Watsonin koti tv-sarjasta ei löydy Baker Streetiltä.

Toinen toistuva kuvauspaikka, ja traumaattisen katolta putoamisen tapahtumapaikka, on St. Bartholomew’n sairaala. Sairaala on mukana myös Arthur Conan Doylen alkuperäisissä tarinoissa.

St. Bartsissa Watson ja Sherlock tapaavat ensimmäisen kerran, ja nuori Molly-neito yrittää parhaansa mukaan olla paljastamatta kuinka ihastunut Sherlockiin onkaan (siinä onnistumatta). Sairaala koostuu useammasta rakennuksesta ja ne sijaitsevat West Smithfieldissä. Kuuluisan kattokohtauksen rakennus on sama jossa sairaalan nimi näkyy päädyssä maalattuna.

Helpoiten St. Bartsille pääsee St. Paulin metroasemalta käsin. Oikea rakennus löytyy kävelemällä Newgate Streetiä pitkin Old Baileyn ja Giltspurin risteykseen. Risteyksestä Giltpur Streetiä eteenpäin kävellessä rakennus näkyy oikealla.

sherlock3

Sherlock hyödyntää tutkimuksissaan kodittomien verkostoa, joka on etsivän silmät kaikkialla suurkaupungissa. Huomattavin tapaamispaikka on South Bankin skeittipuisto, joka esiintyy Blind Banker-jaksossa (S1E2). Skeittauspaikka sijaitsee Waterloo Bridgen alla, etelärannalla. Parinkymmenen metrin päässä sillalta sijaitsee skeittipaikka, joka löytyy helposti ääntä seuraamalla.

Samalla käynnillä voi kävellä viereistä Hungerford Bridgeä pitkin. Myös tämä silta esiintyy samassa jaksossa.

sherlock2

Muita kuvauspaikkoja:

Sherlockia on kuvattu ympäri Lontoota useiden turistinähtävyyksien keskellä. Trafalgar Square, Buckingham Palace, Piccadilly Circus ja Chinatown esiintyvät kaikki sarjan jaksoissa. New Scotland Yard puolestaan löytyy St. Jamesin metroaseman vierestä.

Sherlockin ja Watsonin illallinen ensimmäisessä jaksossa A Study In Pink on ikimuistoinen. Kuvaushetkellä Tierra Brindisa-nimellä kulkenut ravintola on tätä nykyä muuttanut nimeään sekä ulkoasua. Ikkunassa roikkuvat lamput on kuitenkin jätetty paikoilleen, ja ravintola voi olla käynnin arvoinen. Tapas Brindisa Soho löytyy osoitteesta 46 Broadwick Street. Sinne pääsee helpoiten Oxford Circus ja Tottenham Court Roadin metroasemilta.

Virallinen Sherlock Holmes-museo sijaitsee oikeassa osoitteessaan, Baker Street 221:ssa. Osoitteesta löytyy asunto kaikkine tilpehööreineen, sekä viereinen matkamuistomyymälä. Jonot voivat äityä ajoittain pitkiksikin, joten varaudu jonottamaan.

St. Paulin katedraalin alakerrassa sijaitsevassa kryptassa kuvattiin vuoden 2009 Sherlock Holmes -elokuvan kohtaus, jossa Lord Henry Blackwood yritti kuudetta rituaalimurhaansa. Tuloksetta.

Madame Tussaudin vahamuseosta löytyy toisenlainen Sherlock – Robert Downey Jr:n esittämä Sherlock poseeraa oudon kierosilmäisenä, ja yllättävän lyhyenä, tuossa turistien valloittamassa kohteessa.

Robert Downey Jr:n Sherlock löytyy Tussaudin museosta, ja uhrialttari St. Paulin katedraalista.
Robert Downey Jr:n Sherlock löytyy Tussaudin museosta, ja uhrialttari St. Paulin katedraalista.

Jos oluthammasta kolottaa, voi Sherlock-intoilija piipahtaa 10 Northumberland Streetillä sijaitsevaan The Sherlock Holmes-pubiin. Sisältä löytyy kopio Sherlock Holmesin työhuoneesta sekä muita aiheeseen liittyviä muistoesineitä. Paikka mainitaan myös The Noble Bachelor-kertomuksessa.

Kuvat Ursula Borg
Teksti Ursula Borg ja Päivi Laajalahti

Kommentit

Tags from the story
,