Sherlock, Season 3

sherlock_featured

Varoitus! Sisältää juonipaljastuksia ensimmäisestä ja toisesta tuotantokaudesta!

Oli BBC:ltä loistopäätös vuonna 2010 alkaa kertoa Arthur Conan Doylen 1800- ja 1900-lukujen taitteessa kirjoittamaa tarinaa mestarietsivä Sherlock Holmesista aivan uudenlaisella kulmalla. Tuloksena oli menestyksekäs tv-sarja, joka kulkee maailmalla nimellä Sherlock ja Suomessa sitä on näytetty televisiossa nimellä Uusi Sherlock.

Sarja esitteli katsojille uudenlaisen Sherlockin, Benedict Cumberbatchin näköisen, yliälykkään sosiopaatin, joka nykymaailmalle tyypillisesti ei kulje ympäriinsä piippu suupielessä vaan käyttää sen sijaan nikotiinilaastareita. Cumberbatchin pariksi, tohtori John Watsoniksi kiinnitettiin Martin Freeman. Näiden kahden välinen kemia oli sarjassa käsinkosketeltavaa heti alusta lähtien.

Sarja koukutti mukaansa erinomaisella käsikirjoituksellaan, josta vastaavat Steven Moffat(Paritellen, Doctor Who) ja Mark Gatiss (joka näyttelee sarjassa mukana, Sherlockin veljenä Mycroftina). Älykäs dialogi yhdistettynä äärimmäisen kiehtoviin tarinankäänteisiin ja tunnelmaa lisääviin visuaalisiin efekteihin oli omiaan kietomaan skeptisimmänkin televisionkatsojan pikkusormensa ympärille.

Yksi Sherlockin tuotantokausi on kolmen jakson mittainen. Yksi jakso kestää normielokuvan mitan eli puolitoista tuntia. Ilmeisesti tekijät ovat päättäneet tarjota katsojille vähän mutta hyvää, ajatuksella ”laatu korvaa määrän”. Kaksi vuotta sitten toinen tuotantokausi päättyi hirmuisesti, kun Watson joutuu todistamaan Sherlockin hyppyä St Bartsin sairaalan katolta ja julistamaan tämän kuolleeksi. Hautuumaan reunalla nähdään kuitenkin tuttu hahmo. Miten ihmeessä Sherlock selvisi hengissä? Ja miksi hän yleensä hyppäsi katolta?

Kaksi vuotta vastauksia näihin kysymyksiin saatiin odotella ja sinä aikana sarjan ystävät kehittelivät jos jonkinlaisia teorioita. Kun asiaa kolmannella kaudella aletaan puida auki, tuntuukin kuin Moffat ja Gatiss olisivat napsineet fanien teorioista parhaat -tai pahimmat- päältä, vaikka he muuta haastatteluissa väittävätkin.

Kolmas kausi koostuu entiseen tapaan kolmesta jaksosta. On kulunut kaksi vuotta siitä, kun Sherlock heittäytyi katolta, mutta Watson suree edelleen ystävänsä poismenoa. Pikkuhiljaa hän on kuitenkin alkanut päästä elämässä eteenpäin. Hän on tavannut mukavan naisen, Maryn (Freemanin oikeankin elämän puoliso Amanda Abbington) ja suunnittelee kosivansa tätä. Sitten, aivan varoittamatta Sherlock palaa kuolleista ja pistää kaikkien elämän sekaisin.

Kuvioihin astuu uutena pahiksena Charles Augustus Magnussen (Lars Mikkelsen), josta edes Sherlock ei meinaa päästä kärryille ja joka tuntuu aina olevan yhden askeleen edellä. Soppaa sekoittavat Watsonin ja Maryn hääsuunnitelmat ja Maryn hurja salaisuus. Ja sitten on se kolmannen jakson loppu. Kyllä, juuri se. Se saa odottamaan taas neljättä kautta yhtä suurella innolla kuin kakkoskauden loppu sai odottamaan kolmatta.

sherlock3

Tuloksena on huikean jännittävä ja katsojan aivot solmulle vääntävä tarinakokonaisuus, joka saa huokailemaan ihastuksesta, raapimaan päätään, sanomaan muutamaan kertaan mielessään WTF ja hymyilemään hölmönä. Käsikirjoitus on taattua Moffat/Gatiss -laatua, eikä voi olla ihmettelemättä, miten mahtavalla tavalla tämä kaksikko pystyykään kehittelemään tarinasta niin monimuotoisen, jännittävän, otteessaan pitävän ja erityisesti hauskan.

Sherlockin kolmas kausi on täydellisintä rikosdraamakomediaa, mitä tv:stä nykypäivänä voi nähdä. Sen syvennetyt hahmot ovat entisestäänkin kiinnostavampia ja niitä esittävien näyttelijöiden suoritukset päätähuimaavan upeita. Watsonin suhtautuminen Sherlockin paljastukseen saa yhtä aikaa tuntemaan tuskaa miehen puolesta että nauramaan vedet silmissä, Sherlockin puhe Watsonin ja Maryn häissä puolestaan osoittaa sosiopaattisessa miehessä olevan myös pehmeä puolensa. Eikä voi jättää mainitsematta ikimuistoista kohtausta, missä Sherlock ja Watson vetävät kunnon kännit. Ei siis mitään Hollywood-hipostelua vaan ihan rehelliset kännit. Priceless.

Blu-rayn ekstroissa on kaikenlaista kiinnostavaa. Koosteet on tuotettu sarjan teemaisesti niin visuaalisesti kuin huumoriltaankin. Vartin mittaisessa Fans, Villains & Speculation -koosteessa Gatiss ja Moffat keskustelevat faneista ja hurjiakin hurjemmista spekulaatioista, mitä sarjan ympärillä on pyörinyt. He myöntävät itsekin olevansa fanipoikia ja siksi ymmärtävänsä sarjan ystäviä. He myös kertovat alkuperäisiä Sherlock-tarinoita ryydittävästä huumorista, joka usein on mestarietsivästä kertovissa elokuvissa unohdettu, ja kuinka he palauttivat komedian Sherlockiin ja paikoin nostivat sen aivan uudelle tasolle.

Vajaan vartin mittaisessa The Fall -koosteessa kerrotaan nimen mukaisesti erilaisista vaihtoehdoista Sherlockin selviytymiseen kakkoskauden päättävästä putoamisesta. Kolmannessa, niin ikään vajaan vartin mittaisessa koosteessa Shooting Sherlock käydään läpi mm. Maryn salaisuutta ja sitä, kuinka jaksojen 1 ja 2 aikana edes kukaan päänäyttelijöistä ei tiennyt asian oikeaa laitaa ja se tuli kaikille kolmannessa jaksossa yllätyksenä.

Arvosteltavana oleva kausi on brittituotantoa, eikä siinä ole vielä mukana tekstitystä suomeksi. Englanninkielinen tekstitys on mukana niin sarjassa kuin sen lisämateriaaleissakin.

© Päivi Laajalahti

ds

Kommentit