Silta

silta

Silta (Bron/Broen) on ruotsalais-tanskalainen tv-sarja, joka keskittyy yhden rikostarinan seuraamiseen. Tarina alkaa lohduttomasti Juutinrauman sillalta, mistä löytyy naisen ruumis. Koska on epäselvää, onko ruumis Ruotsin vai Tanskan poliisivoimien asia, pistetään molemmista maista tutkijat tapauksen pariin.

Mainion poliisikaksikon rauhallisempi osapuoli on tanskalainen Martin Rohde (Kim Bodnia). Mies on leppoisa, mutta terävä, ja elää suuren perheensä kanssa normaalia lapsiperheen arkea. Täysin elämän vastapuolelta rikosta ratkaisemaan saapuu ruotsalainen Saga Nóren (Sofia Helin), jonka empatiakyky on etanan luokkaa. Nuori nainen on pätevä, nopea, armotta eteenpäin puskeva ja öitä myöten töitä painava tehopakkaus – jonka ihmissuhdetaidot ovat kamalat. Saga töksäyttelee, ei osaa lukea ihmisiä ja tekee tämän kaiken vakavalla naamalla. Parivaljakon keskinäiset erot luovat tarinaan hienon kemian, jota katsoessa ryhtyy väkisinkin naurattamaan – siitä huolimatta että tarina etenee kaameasta rikoksesta toiseen.

Omaa yhteiskunnallista sanomaansa julistava murhaaja ei aio päästää ketään helpolla. Käy selväksi että ruumiskasa vain kasvaa, ja sanoman levittämiseen on valjastettu kaikki keinot. Murhaaja uhkailee, käyttää hyväkseen kunnianhimoista toimittajaa, ja pistää kaksi yhteiskuntaa seuraamaan rakentamaansa näytöstä television ja lööppien avustuksella. Turvassa ei ole kukaan; murhaaja on viritellyt ansojaan kauan eikä näytä tekevän yhtäkään virhettä.

Silta on tyylikäs sarja, jonka tarina imaisee mukaansa ensimetreiltä. Se on jälleen kerran hieno esimerkki skandinaavisesta dekkariperinteestä, ja laadusta, joka tuntuu Suomesta puuttuvan. Sen hahmot ovat aitoja, ja menosta puuttuu amerikkalaiseen tyyliin paremmin sopiva yltiödramaattisuus. Tämä ei tarkoita etteikö sarja olisi jännittävä – se on.
Silta on palkittu mm. Euroopan parhaana tv-sarjana Prix Euroopassa, sekä se voitti The Crime Thriller Awardsin briteissä ansioituneiden kilpakumppaneittensa kuten Homeland, Boardwalk Empire ja Dexter, nenän edestä.

Yhdysvalloissa on alkamassa The Bridge -niminen sarja, joka perustuu Siltaan. Tarina tulee sijoittumaan Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalle, ja sitä tähdittävät Diane Kruger sekä Demián Bichir. Tulos voi olla erittäin onnistunut, sillä tanskalainen Forbrydelsen on jo vuosia aiemmin  siirtynyt erinomaisesti rapakon tuolle puolen The Killing / Jälkiä jättämättä -sarjana. edit: The Bridge alkaa Suomessakin Fox-kanavalla 12.7.2013.

Sarja alkaa Yle TV 1:ssä sunnuntaina 7.7.2013. Silta on nähtävissä myös Netflix-palvelussa.

Kommentit

Tags from the story
,