Sinivalkoinen valhe (2012) ★★★★

sinivalkoinen_valhe_featured_620x400

Arto Halosen ohjaaman dokumentin takateksti sanoo näin: ”Vuoden 2001 Lahden MM-hiihdoista piti tulla jälleen yksi suomalaisen maastohiihdon huippuhetki. Toisin kävi. Seurasi ’katastrofaalimaisen suuri häpeä’, kun kuusi suomalaista hiihtäjää jäi kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä. Joukkokäry jätti jälkeensä kysymyksiä: oliko kysymys hetken hairahduksesta ja ’amatöörien puuhastelusta’ vai pitkäaikaisesta, määrätietoisesta ja maailmanlaajuisesta huijauksesta?”

Siinä pääpiirteissään se, mistä tämä dokkari kertoo. Halonen on saanut filmille puhumaan lähes kaikki tärkeimmät henkilöt ja muutaman yllätysnimenkin. Silti, vaikka monia faktoja on saatu kertomaan dopingin käytöstä laajamittaisemmin myös kotimaisessa huippuhiihdossa, jää suurin osa auki asianosaisten kiistäessä kaiken.

Arkadianmäellä kansaa palvelleet entiset mestarihiihtäjät Juha Mieto ja Marjo Matikainen kiistävät kaiken, eikä jälkimmäinen halua edes puhua asiasta, vaikka entiset joukkuetoverit epo-pulloista kertoivatkin. Hupaisia kohtia ovat Pirjo Murasen os. Mannisen loikkiminen kisapaikalla Halosen kimppuun sekä ampumahiihtopuolella meritoituneen Kaisa Mäkäräisen, parin vuoden takaisen vuoden urheilijan vaivautunut kommentointi valmentajaansa Jarmo Riskiin liittyviin kysymyksiin.

Halonen käy läpi maailman huippuhiihtoa aina 1970-luvulta lähtien, kaivellen infoa Italiasta saakka. Suomalaiset ovat käyttäneet, italialaiset ja venäläisetkin. Se on faktaa. Sen sijaan norjalaiset eivät edelleenkään jääneet kiinni, vaikka kuinka taas yritettiin tovi sitten päättyneiden MM-kisojen aikaan heitä narauttaa. Maastohiihto ja siinä menestyminen on saman sortin hommaa kuin esim. ammattipyöräily, jonka huippunimistä lähes jokainen on narahtanut kielletyistä aineista ja keinoista. On aivan toinen juttu, jaksaako niistä välittää sen sijaan, että nauttisi huikeista suorituksista.

Dokumentti piti otteessaan myös urheilusta piittaamattoman kanssakatsojan, ainoan miinuksen elokuva saa Halosen pateettisesta kertojanäänestä. Tottumiskysymys, mutta joku hieman räväkämpi selostaja olisi toiminut mielestäni paremmin.

Lisämateriaalipuolella on loistavia poistettuja ja pidennettyjä haastatteluosuuksia, aivan kuten useimmissa dokkarijulkaisuissa nykyään. Esimerkiksi Immo Kuutsan ja Halosen sanailua on mukava seurata ja em. Mäkäräisen kiemurtelu aiheuttaa samanaikaisesti häpeilyn ja nautinnon tunteen.

Sinivalkoinen valhe (2012)
Ohjaus: Arto Halonen
Käsikirjoitus: Arto Halonen, Jouni K. Kemppainen & Kevin Frazier
Alkuperämaa: Suomi 2012
Genre: Dokumentti

Kommentit

Tags from the story
, ,